SIAPA KATA HARGA KERETA LEBIH MURAH DI SINGAPURA?

Inilah sebabnya mengapa Malaysia mempunyai peratusan tertinggi ke-3 isi rumah memiliki sebuah kereta dan yang paling tinggi di dunia yang memiliki lebih daripada satu kereta.

Banyak yang telah diperkatakan mengenai harga kereta di Singapura vs Malaysia tetapi adakah kita benar-benar memahami perbezaan?

Di Singapura, antara kereta yang paling murah ialah Perodua Axia 1.0 Advance (AT) yang berharga SGD $ 75,888 (RM234k) berbanding RM41,967 di Malaysia.

Bank Singapura memerlukan deposit 50% dan tempoh membayar balik pinjaman selama 5 tahun. Maksudnya SGD38k (RM117k) wang pendahuluan dan ansuran bulanan sebanyak SGD728 (RM2,248) setiap bulan (kadar faedah 3%).

Di Malaysia, kita masih boleh membuat bayaran pendahuluan 10% (RM4198) dan membayar RM476 sebulan ansuran (4%) selama 9 tahun.

Cukai jalan tahunan untuk kereta di Singapura adalah SGD392 (RM1,210) setahun berbanding RM20 setiap tahun di Malaysia.

Untuk kereta yang berusia lebih 10 tahun, Singapura mengenakan surcaj.

Oleh itu pada tahun 2001 Proton Wira 1.5L akan dikenakan cukai jalan tahunan SGD1,000 (RM3,090) berbanding hanya RM90 setahun di Malaysia.

Kos insurans juga adalah kira-kira 600% lebih tinggi dalam nilai ringgit di Singapura.

Harga RON95 di Singapura sekarang ini adalah kini pada SGD2.04 (RM6.30) seliter berbanding RM1.90 seliter di Malaysia.

Jadi, satu tangki penuh 40L petrol mereka kena bayar SGD81.60 (RM252) berbanding RM76 di Malaysia.

Ini belum masuk pelbagai caj tol ERP dan caj letak kereta yang tinggi yang dikenakan oleh Singapura.

Tidak syak lagi bahawa sama ada pada dolar untuk setiap dolar atau dalam Ringgit, kos pemilikan kereta di Singapura adalah sangat tinggi. Tidak ramai rakyat Singapura memiliki kereta dan kerana itulah pengangkutan awam disana sangat baik.

Manakala kos pemilikan kereta – sama ada bahan api, cukai jalan, harga belian awal, insurans, penyenggaraan kos- di Malaysia dianggap sangat rendah di peringkat pasaran entry-level dan low-end .

Inilah sebabnya mengapa Malaysia mempunyai peratusan tertinggi ke-3 isi rumah memiliki sebuah kereta dan yang paling tinggi di dunia yang memiliki lebih daripada satu kereta.

Jika anda pergi ke mana-mana kawasan perumahan rumah-rumah teres, anda boleh melihat bahawa masalah Nombor satu mereka adalah kekurangan ruang letak kereta.

Ini bermakna: Anda boleh mengatakan bahawa rakyat Singapura tidak memerlukan kereta kerana pulau kecil dan mereka mempunyai pengangkutan awam yang sangat baik.

Tetapi itu bermakna bahawa di Singapura, anda akan menjadi kurang cenderung untuk memandu lewat malam dari Petaling Jaya ke Klang hanya untuk membungkus atau tapau makan malam kegemaran anda atau memandu ke restoran mamak untuk bertemu rakan-rakan sambil menonton bola sepak lewat malam (MRT Singapura ditutup pada 12 tengah malam).

Mereka juga kurang cenderung untuk balik kampung memandu bersama keluarga mereka.

Memandu lewat malam atas urusan kecemasan perubatan untuk bergegas ke klinik 24 jam juga satu cabaran yang besar.

Anda menang sedikit dan anda kehilangan sebahagian.

Memiliki sebuah kereta dan perasaan kebebasan serta selesa adalah satu pengalaman hidup yang ramai orang masih menghargai.

Walaupun pengangkutan awam di kawasan anda menjadi terbaik memenuhi semua keperluan harian anda dan anda pada masa yang sama mempunyai perkhidmatan Uber, berapa ramai orang di Malaysia yang sanggup menjual kereta mereka atau melepaskan hak mereka untuk merasai pengalaman ini?

Mari lihat komen rakyat Singapura di Facebook pada page akhbar The Straits Time Singapore. Mereka tak kisah walaupun kerajaan Singapura TIDAK PERNAH menurunkan harga petrol (walaupun harga petrol dunia pada paras terendah). Rakyat Singapura sangat patuh walau apa pun keputusan kerajaan mereka.

20161213-harga-kereta-singapura-erp

Oil is getting more expensive. Will it affect petrol prices?

Read this explanation here: str.sg/4A7z

Posted by The Straits Times on Sunday, December 11, 2016

https://m.facebook.com/TheStraitsTimes/posts/10154001797762115

Facebook Comments

BERKAITAN

Kategori:

TERKINI

Kesesakan LRT: PH melalak dan merapu sembang fasal dasar pengangkutan awam, rakyat teraniaya

Korang nak tahu tak fasal LRT 3 yang dijangka dirasmikan dan digunapakai tahun 2023 nanti actually tersasar dari jadual asal sepatutnya tahun 2020 dah...

Gol pelik punca Selangor diratah JDT

Ketua jurulatih Selangor FC, Michael Feichtenbeiner menyifatkan dua gol pada awal permainan yang dijaringkan Johor Darul Ta'zim (JDT) mematahkan semangat pemainnya hingga diratah 1-5...

[Video] Jalan sesak akibat Kemalangan 2 lori terbalik di KM 425.7 (arah utara) PLUS Utara di antara Bukit Beruntung & Bukit Tagar.

Kejadian berlaku kira-kira jam 10 pagi di KM425.7 (arah utara) Lebuhraya Plus diantara Bukit Beruntung ke Bukit Tagar. Kesesakan berlaku sejauh 18 kilometer dari Rawang...

Syed Saddiq mempergunakan nama ibu bapa untuk berbohong?

Syed Saddiq didakwa mengeluarkan wang tunai RM1.12 juta secara tidak jujur daripada akaun bank PPBM untuk kegunaan sendiri. Daripada situ, dia menggunakan RM100k untuk membeli...

[Video] Seorang daripada dua remaja hilang akibat arus deras di Penampang ditemukan

Penampang: Seorang daripada mangsa yang dilaporkan hilang selepas dihanyutkan arus deras di Sungai Kampung Pogunon, sejak semalam, ditemukan lemas di Sungai Moyog Kampung Pagansakan...

SPRM akan siasat individu terima dana UKSB termasuk Muhyiddin Yassin

SPRM dalam kenyataan berkata, agensi itu juga mengesahkan sudah menerima beberapa aduan terhadap individu terbabit Siasatan yang akan dijalankan mengikut bidang kuasa yang...

Artis versetile, Adibah Noor meninggal dunia

Ramai peminat masih tidak dapat menerima kenyataan pemergian artis versatile Adibah Nor. Media sosial di penuhi dengan berita pemergian beliau. Berita awal mengenai pemergian Allahyarham...

2 remaja maut motosikal bertembung kereta di Kalumpang

HULU SELANGOR: Dua remaja lelaki maut selepas motosikal dinaiki mereka, bertembung sebuah kereta di Kilometer 75 Jalan Kuala Lumpur-Ipoh dekat Taman Keliang, Kalumpang di...

Dr Mahahir lindungi Muhyiddin daripada didakwa – Razlan

Ahli Majlis Kerja Tertinggi Umno, Razlan Rafii mendakwa berlaku pendakwaan terpilih ketika pentadbiran Mahathir Mohamad, susulan laporan Muhyiddin Yassin dikatakan menerima dana daripada Ultra...