Utama EKONOMI SKANDAL BMF MENGHANTUI MAHATHIR SEHINGGA TERSASUL BERULANGKALI MENYEBUT BMF DI MAJLIS PERASMIAN...

SKANDAL BMF MENGHANTUI MAHATHIR SEHINGGA TERSASUL BERULANGKALI MENYEBUT BMF DI MAJLIS PERASMIAN BANGUNAN BARU MBf

Tan Sri Loy, salah seorang dari ramai jutawan Cina yang Mahathir jadikan milionaire, dan Tunku Abdullah, kroni Mahathir yang dilantik Pengerusi MBf.

Sebenarnya, apa yang hendak disampikan adalah Skandal BMF benar-benar menghantau Mahathir.

Mahathir sangat rapat dengan Tunku Abdullah ibni Almarhum Tuanku Abdul Rahman (Tuanku Abdul Rahman merupakan Agong Pertama), yang telah menyelamatkan dia daripada ditahan oleh Tunku Abdul Rahman (Perdana Menteri Pertama) di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri pada tahun 1969.

Sebagai ganjaran, apabila Mahathir menjadi Perdana Menteri pada 1981, beliau meminta Tan Sri Loy Hean Heong untuk melantik Tunku Abdullah sebagai Ahli Lembaga Pengarah MBf Holdings Berhad dan kemudian dilantik sebagai Pengerusi.

Tunku Abdullah kemudian menjemput Mahathir untuk merasmikan pejabat baru MBf dan dalam ucapannya Mahathir terus menyebut BMF bukannya MBf.

Mahathir kelihatan terganggu dan bermasalah dengan isu BMF yang menyebabkan beliau terus menyebut banyak kali dalam ucapannya BMF apabila dia sepatutnya menyebut MBf.

Yang hadir terdiam kerana setiap hadirin menyedari kesilapan ini.

Mahathir, bagaimanapun, tidak menyedari kesilapan beliau dan media diarahkan tidak melaporkan ucapan tersebut dan tidak melaporkan kesilapan berkenaan.

It was actually very embarrassing and it did not go unnoticed that Mahathir was very troubled by the BMF affair.

Ia sebenarnya amat memalukan dan ia tidak dari ingatan bahawa Mahathir sangat bermasalah dengan skandal BMF.

Exit mobile version