KWSP Terus Di Serang Walaupun Prestasi 2016 Masih Baik #pakdin.my

20170223-prestasi-baik-kwsp-2016

PakaTun terus menyerang dividen KWSP sebanyak 5.7%, yang pada sejarahnya masih baik sejak tahun 2000 dan sangat baik berbanding dengan dana serantau yang lain seperti Singapura CPF yang memberi pulangan hanya 0.28% – memaksa Kerajaan Singapura untuk menambah kepada 2.5% .

PakaTun membuat pelbagai tuduhan liar. Pertama Ahli Parlimen dan pemimpin-pemimpin mereka seperti Dzulkefly Ahmad PAN, Wong Chen PKR dan Teresa Kok DAP membuat kenyataan pembohongan mengatakan pelaburan KWSP dalam 1MDB RM1.75b telah menyebabkan kerugian kepada KWSP.

Tetapi yang sebenarnya adalah bahawa pembabitan KWSP dengan 1MDB hanya RM200 juta atau 0.027% daripada jumlah aset KWSP yang berjumlah RM730 bilion malahan bon 30 tahun ini dijamin oleh Kerajaan. Baki RM1.55 bilion adalah bon jaminan dalam loji kuasa yang kaya aliran tunai sejak tahun 2003 dimana 1MDB kemudian mengambil alih dengan membelinya. Bon ini tidak lagi dikaitkan dengan 1MDB kerana loji kuasa telah dijual oleh 1MDB pada akhir 2015.

https://pakdin.my/dividen-5-7-kwsp-tiada-kena-mengena-dengan-pelaburan-1mdb/

Kemudian media yang bersekongkol dengan mereka seperti Malaysian Chronicles dan penulis blog seperti Ganesh Sahathevan berkata KWSP secara penipuan sengaja menempah kerugian saham RM8 bilion untuk menutup 1MDB.

Mereka mendakwa bahawa harga minyak mentah telah meningkat pada tahun 2016 berbanding 2015 atau cari gali minyak dan gas Amerika Syarikat dan PENGELUARAN stok telah meningkat pada tahun 2016 – maka KWSP berbohong bahawa stok minyak dan gas di Malaysia tidak jatuh tetapi meningkat.

Yang memang bangang dan bodoh akan membandingkan PENEROKAAN dan PENGELUARAN minyak dan gas Amerika (yang digunakan Ganesh) dengan stok minyak dan gas Malaysia yang MAJORITI merupakan syarikat SUPPORT SERVICES industri gas DAN minyak?

Yang bodoh tidak tahu bahawa cari gali dan pengeluaran minyak di Malaysia adalah semua dilakukan oleh Petronas, kadang-kadang dengan kerjasama syarikat minyak antarabangsa yang tidak disenaraikan di dalam Bursa Malaysia?

SUPPORT SERVICES minyak dan gas tidak langsung mendapat manfaat daripada harga minyak mentah tetapi pada bajet daripada Petronas untuk cari gali dan perkhidmatan sokongan seperti pembinaan-rig, pengangkutan luar pesisir dan penyelenggaraan.

Seseorang yang mempunyai sedikit pengetahuan akan tahu bahawa Petronas telah memulakan langkah pengurangan kos, mengurangkan penerokaan dan menghentikan pengeluaran di beberapa medan minyak yang tidak menguntungkan pada tahun lepas – yang membawa kepada kurang peluang perniagaan untuk syarikat perkhidmatan sokongan minyak dan gas Malaysia yang disenaraikan.

Sesiapa pun boleh bandingkan harga saham pada akhir 2015 dengan akhir 2016 daripada saham tersenarai berwajaran tinggi minyak dan gas dimana KWSP memiliki saham didalamnya dan boleh dilihat dengan jelas bahawa harga telah jatuh pada 2016.

Lihat sendirit harga saham SapuraKencana, Bumi Armada, KNM, UMW Oil and Gas dan lain-lain… Semua telah jatuh – yang menyebabkan KWSP mengalami sedikit sebanyak kerugian

Tidak melakukan kesilapan. KWSP melakukan dengan amat baik. Malah, pendapatan yang DIREALISASI mereka untuk 2016 adalah yang terbaik yang pernah dilakukan tetapi mereka berhati-hati dan profesional dalam tidak mengisytiharkan semua pendapatan sebagai dividen tetapi untuk membuat peruntukan bagi harga saham jatuh, terutamanya bagi saham minyak dan gas Malaysia.

20170223-dividen-kwsp

Apa sekumpulan penipu yang PakaTun dan media mereka adalah:


Lying portal article from lying author.
Artikel portal penipu daripada pengarang penipu.
http://www.malaysia-chronicle.com/shock-expose-epf-caught-bailing-out-1mdb-pension-fund-wrote-down-rm8-17bil-in-so-called-share-losses-to-cover-up-for-real-losses-at-1mdb-report/

Rujukan:
https://pakdin.my/dividen-kwsp-5-7-lebih-baik-berbanding-prestasi-selepas-krisis-matawang-zaman-mahathir/

Berkaitan