Pelaburan Saudi ARAMCO: Parti Amanah Negara (PAN) Berperangai Suka Mengeluarkan Kenyataan Tidak Berfaedah Dan Mencari Publisiti Murahan

Ada seorang MP Amanah membuat kenyataan umum mengatakan Arab Saudi lebih baik daripada Malaysia kerana tiada cukai pendapatan, mereka lebih kaya dan harga petrol walaupun selepas kenaikan 50% masih murah di sana.

Tetapi orang ini juga terlupa bahawa tidak ada demokrasi di sana dan beliau akan di pancung jika dia terus membuat kenyataan politik yang bodoh seperti ini di sana.

20170301-rahman-dahlan-saudi-aramco
—————
Kenyataan daripada
Pasukan Komunikasi Strategik
Barisan Nasional

Pemimpin Parti Amanah Negara (PAN) mempunyai perangai mengeluarkan kenyataan tidak berfaedah bersandarkan khabar angin dan pemikiran sempit semata-mata untuk mendapatkan publisiti murahan.

Awal bulan ini, bersandarkan kepada laporan tidak sahih yang sudahpun dinafikan kerajaan, Timbalan Presiden PAN, Salahuddin Ayub, mengeluarkan kenyataan meminta perdana menteri memberi penjelasan mengapa syarikat minyak Arab Saudi, Aramco, menarik diri daripada melabur di projek RAPID di Pengerang, Johor.

Salahuddin mendakwa kononnya mempunyai bukti pelabur telah hilang keyakinan terhadap Malaysia.

Kini syarikat Aramco telah menandatangani perjanjian untuk melabur RM31 bilion dalam projek RAPID itu, Salahuddin tiba-tiba diam seribu bahasa.

Satu lagi kenyataan terbaru adalah dari Ahli Parlimen PAN, Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad, yang mengetepikan laporan terdapat kenaikan harga petrol sebanyak 50 peratus di Arab Saudi dan mendakwa ia tidak akan berlaku kerana Arab Saudi adalah sebuah negara kaya.

Berdasarkan Pentadbir Maklumat Tenaga Amerika Syarikat, pada 2013 Malaysia mengeksport 240,000 bbl/d dan mengimport 183,000 bbl/d minyah mentah, menjadikan jumlah eksport kepada hanya 57,000 bbl/d.

Manakala Arab Saudi mengeksport 7.7 juta bbl/d minyak mentah pada 2013 tanpa sebarang pengimportan minyak.

Ini bermakna dengan jumlah kepadatan penduduk hampir sama dengan Malaysia iaitu 30 juta, Arab Saudi mengeksport kira-kira 135 kali ganda lebih banyak minyak mentah per kapita berbanding Malaysia, sekaligus menyumbang kepada kekayaan penduduk Arab Saudi.

Selain itu, kos pengeluaran di telaga minyak Arab Saudi adalah antara terendah di dunia bagi setiap tong, berbanding pengeluaran minyak di pelantar minyak di luar pantai.

Melainkan Pakatan Harapan dapat memberi jaminan bertulis melalui manifesto bahawa jika mereka berjaya mengambil alih kerajaan, mereka akan meningkatkan keupayaan eksport minyak sebanyak 135 kali ganda serta mengurangkan kos pengeluaran minyak setara dengan Arab Saudi, kita sarankan Raja Kamarul Bahrin lebih baik menutup mulutnya dari mengeluarkan perbandingan dongengan.

Raja Kamarul juga dinasihatkan mempelajari Program Transformasi Nasional (NTP) yang dilancarkan Arab Saudi yang turut mendukung persamaan dengan Program Transformasi Ekonomi (ETP) Malaysia.

Antara langkah melalui NTP Arab Saudi itu ialah mengurangkan kebergantungan terhadap pendapatan dari minyak, menghapuskan subsidi tanpa keberkesanan dan membazir, melaksanakan pengagihan wang tunai sama seperti Bantuan Rakyat 1Malaysia bagi rakyat berpendapatan rendah dan sederhana serta melaksanakan kutipan GST pada 2018.

Melihat dengan lebih teliti langkah NTP Arab Saudi ini turut menunjukkan negara itu berhasrat melaksanakan kenaikan harga minyak runcit mengikut harga pasaran global menjelang 2020, satu langkah yang sudah dilakukan Malaysia pada 2014.

Sepatutnya mengucapkan tahniah kepada kerajaan kerana berjaya meraih pelaburan yang besar dari negara asing bagi menjadikan Malaysia sebuah hub minyak dan gas di rantau ini, Raja Kamarul Bahrin memilih untuk mempersoalkan mengapa hubungan kita dengan Arab Saudi melalui penjaga dua masjid suci, Raja Salman Abdulaziz Al-Saud.

Mungkinkah beliau akan hanya melonjak kegembiraan jika Malaysia tidak menerima sebarang pelaburan dari negara asing atau jika hubungan antara dua negara berada dalam keadaan tidak baik?

Facebook Comments

BERKAITAN

TERKINI

Kesesakan LRT: PH melalak dan merapu sembang fasal dasar pengangkutan awam, rakyat teraniaya

Korang nak tahu tak fasal LRT 3 yang dijangka dirasmikan dan digunapakai tahun 2023 nanti actually tersasar dari jadual asal sepatutnya tahun 2020 dah...

Gol pelik punca Selangor diratah JDT

Ketua jurulatih Selangor FC, Michael Feichtenbeiner menyifatkan dua gol pada awal permainan yang dijaringkan Johor Darul Ta'zim (JDT) mematahkan semangat pemainnya hingga diratah 1-5...

[Video] Jalan sesak akibat Kemalangan 2 lori terbalik di KM 425.7 (arah utara) PLUS Utara di antara Bukit Beruntung & Bukit Tagar.

Kejadian berlaku kira-kira jam 10 pagi di KM425.7 (arah utara) Lebuhraya Plus diantara Bukit Beruntung ke Bukit Tagar. Kesesakan berlaku sejauh 18 kilometer dari Rawang...

Syed Saddiq mempergunakan nama ibu bapa untuk berbohong?

Syed Saddiq didakwa mengeluarkan wang tunai RM1.12 juta secara tidak jujur daripada akaun bank PPBM untuk kegunaan sendiri. Daripada situ, dia menggunakan RM100k untuk membeli...

[Video] Seorang daripada dua remaja hilang akibat arus deras di Penampang ditemukan

Penampang: Seorang daripada mangsa yang dilaporkan hilang selepas dihanyutkan arus deras di Sungai Kampung Pogunon, sejak semalam, ditemukan lemas di Sungai Moyog Kampung Pagansakan...

SPRM akan siasat individu terima dana UKSB termasuk Muhyiddin Yassin

SPRM dalam kenyataan berkata, agensi itu juga mengesahkan sudah menerima beberapa aduan terhadap individu terbabit Siasatan yang akan dijalankan mengikut bidang kuasa yang...

Artis versetile, Adibah Noor meninggal dunia

Ramai peminat masih tidak dapat menerima kenyataan pemergian artis versatile Adibah Nor. Media sosial di penuhi dengan berita pemergian beliau. Berita awal mengenai pemergian Allahyarham...

2 remaja maut motosikal bertembung kereta di Kalumpang

HULU SELANGOR: Dua remaja lelaki maut selepas motosikal dinaiki mereka, bertembung sebuah kereta di Kilometer 75 Jalan Kuala Lumpur-Ipoh dekat Taman Keliang, Kalumpang di...

Dr Mahahir lindungi Muhyiddin daripada didakwa – Razlan

Ahli Majlis Kerja Tertinggi Umno, Razlan Rafii mendakwa berlaku pendakwaan terpilih ketika pentadbiran Mahathir Mohamad, susulan laporan Muhyiddin Yassin dikatakan menerima dana daripada Ultra...