Utama POLITIK Mahathir Ketinggalan Zaman Berkaitan Had Pengeluaran Tunai

Mahathir Ketinggalan Zaman Berkaitan Had Pengeluaran Tunai

(LSS) – 1. Hari ini, Chedet post sekali lagi menunjukkan betapa Mahathir suka berbohong dan beliau juga ketinggalan zaman.

2. Dalam post blog bertajuk “HOW NAJIB PLANS TO WIN“, beliau menyatakan bahawa pilihan raya melibatkan penggunaan banyak wang dan itulah strategi Najib untuk menang dengan menyekat dana pembiayaan dan derma pembangkang.

http://chedet.cc/?p=2522

Dan tanpa pembiayaan, pembangkang tidak boleh menang.

3. Jangan cakap anak beliau Mokhzani, yang secara rasmi Melayu kedua terkaya di dunia tidak ada duit. Pada tahun 2014, beliau telah disenaraikan memiliki harta bernilai RM4.3 bilion ringgit – dan ini belum mengambil ira kekayaan anak-anak beliau lain Mukhriz dan Mirzan yang juga terlalu kaya.

4. Jangan pula ada yang berkata bahawa RM4.3 bilion tidak cukup? Kalau betul tidak mencukupi, Mahathir boleh menghubungi pasangan beliau Daim Zainuddin yang pernah dimiliki 14 bank di seluruh dunia.

5. Atau Mahathir boleh menghubungi George Soros, yang telah didedahkan menjadi pembiaya pembangkang sebagai sebahagian daripada “Program Malaysia”.

6. Jadi, jangan memberi alasan bodoh tiada pembiayaan.

7. Mahathir kemudian menuduh Najib dengan mengatakan bahawa dia telah menyekat semua pengeluaran tunai di atas RM40 ribu kecuali dengan memberikan alasan yang menasabah. Beliau berkata ini adalah untuk menghalang orang ramai membiayai pembangkang.

8. Mahathir perlu sedar bahawa pada zaman keganasan ini, SEMUA bank di seluruh dunia akan meminta atau menghadkan pengeluaran tunai jika tidak mempunyai alasan yang sah atau menunjukkan bukti keperluan bagi begitu banyak wang tunai.

9. Di Amerika Syarikat, peraturan anti pengubahan wang haram memerlukan kita untuk mengisi borang jika mahu mengeluarkan US$ 10,000 dan ke atas:

http://www.cnbc.com/2015/05/29/when-it-can-be-illegal-to-withdraw-your-own-money.html

10. Di United Kingdom, pengeluaran wang tunai juga terhad kepada £2,000 pound – bergantung kepada cawangan:

https://www.theguardian.com/money/2015/sep/12/big-cash-withdrawals-bank-barclays-denied-access

11. Nampaknya Mahathir adalah kelas ketinggalan zaman dengan membuat tuduhan bodoh.

12. Dalam artikel itu, ia seolah-olah Mahathir masih tidak berpuas hati bahawa “rakan” hartawan korporat beliau telah diaudit oleh LHDN dan didapati mempunyai jumlah cukai tertunggak yang tinggi.

Salah seorang kawan lama beliau seorang pemaju hartanah Country Heights di mana Mahathir telah membeli  banglo mewah darinya, telah mengakui bahawa dia telah berhutang cukai dari 1997-1998 dan telah bersetuju untuk membayar.

13. Undang-undang cukai adalah sangat telus. Sama ada anda berhutang atau anda tidak perlu membayar cukai. Jika tidak bersetuju telah berhutang atau tertunggak maka bolehlah sama ada membuat rayuan atau lawan di mahkamah.

14. Mengapa tokoh korporat itu dikecualikan daripada membayar jumlah yang layak dicukai hanya kerana dia adalah kawan baik Mahathir?

Terima kasih kepada Mahathir, mereka sudah jadi kaya-raya. Mereka mampu untuk membayar cukai. Ingat bahawa satu-satunya alasan bahawa mereka berhutang begitu banyak tunggakan cukai  adalah kerana mereka telah membuat untung begitu banyak.

15. Hanya kerana dendam peribadi terhadap Perdana Menteri Najib Razak, ia tidak bermakna Mahathir ada hak untuk suka-suka membuat tuduhan – atau lebih teruk lagi, berpura-pura kononnya beliau dan keluarga beliau adalah miskin atau kawan-kawan jutawan lama yang menjaga beliau dengan baik sedang di aniaya kerana cukai tertunggak mereka.

Exit mobile version