Utama POLITIK Potret Ahli Politik Pembangkang Malaysia Biasa

Potret Ahli Politik Pembangkang Malaysia Biasa

Separuh daripada 26 ahli politik dari pakatan pembangkang Pakatan Harapan (PH) yang baru-baru ini mengisytiharkan aset mereka adalah jutawan di atas kertas, manakala selebihnya bernilai lebih daripada rakyat Malaysia biasa.

Ahli politik yang paling kurang berwang dalam senarai itu kebanyakannya adalah ahli parlimen dan ADUN daripada PKR, Parti Amanah Negara (Amanah) dan PAS yang secara terbuka mengisytiharkan aset mereka kepada Invoke, badan data yang besar yang dikendalikan oleh naib presiden PKR Rafizi Ramli, adalah pegawai tentera laut yang telah bersara dan Ahli Parlimen Lumut Mohamad Imran Abdul Hamid, dengan nilai bersih RM45,000.

25 ahli politik pembangkang yang lain mempunyai nilai bersih (aset-aset tidak termasuk liabiliti) antara RM124,000 hingga RM4.7 juta. Ini berbeza dengan populasi umum Malaysia yang hanya sekitar 10 peratus sahaja mempunyai pendapatan yang cukup untuk membayar cukai pendapatan.

Menurut Laporan Kekayaan Global Institut Penyelidikan Credit Suisse 2017 yang dikeluarkan bulan ini, Malaysia dikatakan sebagai negara berpendapatan menengah atas dengan kekayaan bernilai AS$22,804 (RM94,055) setiap orang dewasa tahun ini. Ini merupakan peningkatan daripada AS$8,306 (RM34,258) pada tahun 2000.

Sejumlah 30,158 orang dewasa di Malaysia adalah individu bernilai tinggi dengan nilai antara AS$1 juta (RM4.1 juta) dan AS$5 juta (RM20.6 juta), menurut laporan itu.

ADUN Ijok dari PKR, Dr Idris Ahmad yang mempunyai klinik ginekologi – yang terkaya antara 26 yang mengisytiharkan aset mereka kepada Invoke – adalah satu-satunya individu yang bernilai tinggi dalam senarai dengan nilai bersih RM4.7 juta.

Menurut pengisytiharan aset Dr Idris, beliau mempunyai empat hartanah (salah satunya adalah banglo yang dibeli pada tahun 2006 untuk RM3 juta), dua lot tanah dan tiga kenderaan – sebuah Volvo XC70, Honda CRV dan Toyota Camry – kesemuanya melebihi RM100,000 dalam nilai pasaran semasa.

Ahli politik kedua terkaya dalam senarai itu ialah pegawai perubatan dan bekas EXCO Kedah Dr Ismail Salleh dari Amanah dengan nilai bersih RM3.1 juta. Pengisytiharan asetnya menunjukkan beliau memiliki 90 peratus saham dalam satu syarikat dan 200,000 saham dalam syarikat lain, dengan jumlah nilai pasaran semasa sebanyak RM1.5 juta. Beliau tidak menamakan firma tersebut.

Beliau mempunyai tiga hartanah, satu lot tanah, dan tiga kenderaan. Pengisytiharan aset Dr Ismail tidak mengandungi butiran mengenai sumber pendapatannya.

Ahli politik ketiga terkaya dalam senarai Invoke ialah bendahari PKR Tan Yee Kew dengan nilai bersih RM2.7 juta. Beliau mengisytiharkan banglo bernilai RM4 juta dalam nilai pasaran semasa. Sumber-sumber pendapatannya juga tidak terdapat pada pengisytiharan asetnya.

Ahli Parlimen Kelana Jaya Wong Chen dari PKR (menduduki tempat keempat terkaya) adalah satu-satunya ahli politik yang mempunyai lebih daripada RM1 juta simpanan tunai, deposit tetap dan akaun Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) berjumlah RM1.4 juta. Pengisytiharan asetnya berkata beliau mempunyai wang tunai dan deposit tetap sebanyak RM1.3 juta, tetapi tidak menyenaraikan mana-mana hartanah. Nilai bersih Wong adalah RM2.3 juta.

Tiga ahli politik yang mempunyai nilai paling rendah dalam senarai itu adalah Mohamad Imran (RM45,000), ADUN Teja Chang Lih Kang (RM124,000), dan ADUN Simpang Pulai Tan Kar Hing (RM178,319). Kesemua mereka adalah dari PKR.

Mohamad Imran masih memiliki Honda CRV dengan nilai pasaran semasa sebanyak RM107,000. Beliau juga merupakan ahli politik berpendapatan ketiga tertinggi dalam senarai itu.

Lima yang paling rendah dalam senarai, kecuali Mohamad Imran, adalah ahli parlimen dalam lingkungan usia 30-an. Ahli politik yang ke-5 dalam lingkungan usia 30-an itu, ADUN Semambu, Lee Chean Chung, berada di tangga ke-9 dengan nilai bersih RM609,542.

http://www.themalaymailonline.com/uploads/articles/2017/2017-11/Table_NetWorthOppositionPoliticians_graphics.jpg

20 ahli politik yang lain dalam senarai itu kebanyakannya berusia 50-an dan 60-an, kumpulan umur yang biasanya mempunyai kekayaan yang lebih tinggi. Ketiga-tiga yang paling kaya berusia 63 tahun (Dr Idris), 54 tahun (Dr Ismail) dan 64 tahun (Tan Yee Kew).

Umur purata 26 ahli politik ini adalah 52 orang.

Tiga belas ahli politik mempunyai sekurang-kurangnya dua hartanah, dengan beberapa daripada mereka memiliki kedua-dua hartanah dan tanah. ADUN Ijok, Dr Idris, Ahli Parlimen Kuala Krai Hatta Ramli dan Ahli Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul, mempunyai empat hartanah, menurut pengisytiharan aset mereka.

Lima belas ahli politik mempunyai sekurang-kurangnya dua kenderaan. Hatta dan ADUN Batu Tiga Rodziah Ismail masing-masing mempunyai lima kereta. Salah satu kereta Hatta adalah kereta terpakai jenis Toyota Alphard dengan nilai pasaran semasa RM100,000.

Semua 26 ahli politik dalam senarai, kecuali ADUN Sikamat Aminuddin Harun yang memiliki Proton Ixora, memiliki kereta buatan asing. Sebelas ahli politik mempunyai kereta dengan nilai pasaran semasa RM100,000 ke atas, termasuk seorang yang memiliki MPV dengan harga RM250,000.

Semua mempunyai pendapatan lima angka

EXCO Selangor dan ADUN Seri Setia, Nik Nazmi Nik Ahmad, 35, adalah ahli politik dengan pendapatan tertinggi dalam senarai itu dengan pendapatan bulanan sebanyak RM38,450. Gaji dan elaunnya sebagai EXCO dan ADUN berjumlah RM36,250, lebih daripada apa yang biasa diperoleh oleh ketua pegawai eksekutif (CEO) di Malaysia.

Mengikut pangkalan data gaji global PayScale, seorang CEO di Malaysia memperoleh purata RM29,431 sebulan.

Dr Idris adalah ahli politik dengan jumlah pendapatan kedua tertinggi pada RM31,420 sebulan, di mana RM20,000 datang dari kliniknya.

Bekas Laksamana Pertama Mohamad Imran adalah ketiga dalam senarai dari segi pendapatan bulanan, iaitu sebanyak RM31,400 (gaji dan elaun RM26,000 sebagai Ahli Parlimen dan pencen RM5,400).

Tiga ahli politik dengan pendapatan paling rendah adalah ADUN Aminuddin (Sikamat), Ooi (Bakar Arang), dan Tan Kar Hing (Simpang Pulai) pada RM11,904, RM13,800 dan RM14,500 sebulan.

Butiran pendapatan tidak tersedia dalam pengisytiharan aset bekas EXCO Kedah Dr Ismail, bendahari PKR Tan Yee Kew dan ketua penerangan PKR Syed Ibrahim Syed Noh.

ADUN Selangor mendapat gaji bulanan sebanyak RM11,250. Elaun perumahan dan perjalanan berjumlah RM4,200, menurut pengisytiharan aset Saari. ADUN dari negeri-negeri lain juga mendapat pendapatan bulanan RM11,000 sebulan dan lebih. Pendapatannya hampir sama dengan apa yang diterima oleh pengurus kanan di Malaysia, iaitu RM12,500 setiap bulan menurut laman web ulasan pekerjaan Glassdoor.

Ahli Parlimen menerima gaji dan elaun bulanan sebanyak RM26,000, lebih daripada apa yang diperoleh oleh Ketua Pegawai Operasi (COO) di Malaysia pada RM21,390 sebulan, menurut PayScale.

Sebaliknya pendapatan isi rumah bulanan purata bagi rakyat Malaysia adalah jauh lebih rendah daripada ahli parlimen pada RM6,958 pada tahun 2016 manakala median adalah RM5,228 pada tahun itu, menurut ketua statistik Malaysia Mohd Uzir Mahidin seperti yang dipetik dalam The Star.

Ahli Parlimen pembangkang dan ADUN di bawah kerajaan persekutuan Barisan Nasional (BN) dan negeri, bagaimanapun, secara amnya mesti membelanjakan wang mereka sendiri untuk menjalankan pusat khidmat.

Bagi ADUN kerajaan di Selangor di bawah pentadbiran PKR-DAP-PAS, negeri itu menyediakan RM16,000 sebulan untuk mengendalikan pusat khidmat, menurut pengisytiharan aset Saari. Ahli ADUN BN menolak tawaran negeri itu pada tahun 2014 sebanyak RM200,000 dalam peruntukan tahunan.

Pengisytiharan aset kebanyakan EXCO negeri Selangor boleh didapati di laman web kerajaan Selangor. Bagaimanapun, kebanyakannya bukan yang terkini, iaitu tahun 2014. Menteri Besar Datuk Seri Azmin Ali dan EXCO kerajaan negeri Elizabeth Wong juga tidak memberikan pengisytiharan aset kepada awam.

Pengisytiharan aset Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng dan ketua eksekutifnya, bertarikh 2008, 2011, 2012 dan 2013, boleh didapati di laman web kerajaan negeri, tetapi borang itu tidak mengandungi butiran mengenai jumlah sebenar yang mereka perolehi.

Kekayaan tidak semestinya menunjukkan kesalahan, kerana ahli-ahli politik boleh mempunyai pekerjaan lain atau mempunyai pekerjaan lama sebelum menjadi ahli politik. Ahli-ahli politik telah menyatakan kebimbangan ini apabila membincangkan keengganan mengenai deklarasi aset mandatori.

Tiga puluh ahli politik sepatutnya mengisytiharkan aset mereka kepada Invoke, tetapi artikel ini adalah berdasarkan kepada 26 daripada mereka kerana naib presiden Amanah Salahuddin Ayub, presiden Amanah Mohamad Sabu, pengarah strategik Amanah Dzulkefly Ahmad dan ADUN Bandar Azan Ismail masih belum menerbitkan deklarasi aset mereka.

Walaupun perisytiharan aset adalah perkara biasa di seluruh dunia, dengan lebih daripada 150 buah negara memperkenalkan keperluan pengisytiharan aset untuk pegawai awam menurut Bank Dunia, kerajaan BN yang lama memerintah masih belum menguatkuasakan undang-undang sedemikian.

Di Amerika Syarikat, presiden, naib presiden, anggota Kongres, hakim persekutuan, mereka yang dilantik oleh presiden dan pegawai dan pekerja awam tertentu dikehendaki mendedahkan maklumat kewangan mereka setiap tahun.

Ahli Parlimen dan Members of the Lords di United Kingdom mesti mengisytiharkan kepentingan kewangan tertentu untuk memberi maklumat mengenai sebarang faedah kewangan atau bukan kewangan yang mungkin mempengaruhi tindakan, ucapan atau undi mereka di Parlimen.

PH masih belum membuat pendirian mengenai perisytiharan aset, walaupun ketua setiausaha, Datuk Saifuddin Abdullah memberitahu Malay Mail Online bahawa pengisytiharan aset merupakan sebahagian daripada manifesto pakatan itu untuk pilihan raya umum ke-14.

Link asal artikel:
http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/portrait-of-the-average-malaysian-opposition-politician#gQOu9V9E8jVkVbl0.97

Exit mobile version