Utama EKONOMI Harga kereta lebih murah sekarang berbanding era Mahathir

Harga kereta lebih murah sekarang berbanding era Mahathir

Salah satu keraguan rakyat Malaysia pada masa lalu semasa era Mahathir ialah kita terpaksa membayar lebih untuk harga kereta dengan spesifikasi lebih rendah yang dihasilkan di dalam negara kita berbanding dengan pengguna di luar negara yang boleh mendapatkan kereta kita dengan spesifikasi yang lebih tinggi pada harga yang lebih rendah.

Hari dimana kita rasa ditipu sudah berlalu.

Disebabkan inisiatif kerajaan seperti (Kenderaan Cekap Tenaga) dan pengurangan cukai kereta secara beransur-ansur, kereta Malaysia telah menjadi lebih terjangkau dari masa ke masa. Walaupun cukai eksais masih wujud tetapi pemansuhan duti import untuk kereta dari Jepun dan Australia beberapa tahun lalu turut menyumbang kepada harga yang lebih murah.

Perodua MyVi kita dilancarkan dengan penjenamaan Daihatsu di Indonesia minggu lepas dengan harga antara RM52,655 hingga RM55,819 di sana – atau sehingga 18% lebih tinggi daripada harga RM44,300 hingga RM48,300 dengan spesifikasi yang sama di Malaysia.

Model kereta lain yang mendapat manfaat daripada inisiatif EEV termasuk Honda City / Jazz, BMW 330e, Mercedes C350e dan E350e yang tidak lagi dengan harga berganda lebih tinggi berbanding model serupa di negara lain.

Kereta secara amnya – terutamanya dalam kategori rendah hingga sederhana – telah menjadi lebih murah untuk rakyat Malaysia. Tidak hairanlah bahawa jualan kereta Honda kini hampir dua kali ganda lebih tinggi daripada jualan kereta Proton dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Eric See-To.

Rujkukan:
https://paultan.org/2018/02/13/new-daihatsu-sirion-launched-in-indonesia-rebadged-perodua-myvi-1-3l-mt-and-at-rm53k-to-rm56k/

#RinduZamanMahathir

Exit mobile version