Sultan Johor murka Ahli Majlis MBIP tidak gunakan Bahasa Melayu dalam urusan surat rasmi - pakdin.my

DYMM Sultan Johor Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar murka dengan tindakan seorang Ahli Majlis Bandaraya Iskandar Puteri (MBIP) yang menggunakan Bahasa Cina dalam urusan surat rasmi MBIP.

Baginda bertitah apa sahaja surat rasmi sama ada membabitkan kerajaan negeri mahu pun pihak berkuasa tempatan (PBT) di Johor seharusnya ditulis dalam Bahasa Melayu.

“Apa sahaja urusan surat menyurat membabitkan kerajaan negeri atau Ahli Majlis PBT semuanya mesti dalam Bahasa Melayu kerana ia menggunakan kepala surat rasmi kerajaan negeri walaupun ia berkaitan pemakluman mesyuarat.

- Advertisement -

“Bila masa dalam negeri Johor surat rasmi ditulis dalam dua bahasa,” titah Baginda kepada Royal Press Office (RPO) di Istana Pasir Pelangi, Johor Bahru hari ini (25 September).

Baginda bertitah demikian bagi mengulas tindakan seorang Ahli Majlis MBIP menggunakan Bahasa Cina dalam surat rasmi urusan PBT bagi memaklumkan mengenai sebuah majlis dialog dan ia turut viral dalam laman media sosial.

Tuanku Sultan Ibrahim bertitah semua pihak harus menghormati penggunaan Bahasa Melayu dalam sebarang urusan surat rasmi berkaitan kerajaan negeri mahu pun PBT yang digunapakai sejak dahulu di Johor.

“Saya sarankan kepada Ahli Majlis, jika tidak tahu buat kerja baik letak jawatan sahaja. Ini amaran saya…, jangan pisang berbuah dua kali,” titah Baginda.

Seiring dengan titah Tuanku Sultan Ibrahim, Datuk Bandar MBIP, Adib Azhari Daud berkata, berkuat-kuasa serta merta, Ahli-Ahli Majlis MBIP tidak dibenarkan mengeluarkan sebarang surat rasmi.

Sebaliknya, Adib berkata, pihaknya akan membentang dasar baharu di mana pegawai penyelaras Ahli Majlis akan bertanggungjawab membantu menguruskan soal persuratan dan akan ditanda tangani oleh Datuk Bandar atau Setiausaha sahaja.

“Dasar baharu ini akan dibentangkan pada mesyuarat penuh MBIP dalam tempoh terdekat,” kata beliau.

~~~~~

#sultanjohor
#royalpressoffice
#johor

UTAMANASIONALSultan Johor murka Ahli Majlis MBIP tidak gunakan Bahasa Melayu dalam urusan...

Kongsi Berita