Maybank: 158088200693
PayPal: [email protected]

Maybank: 158088200693
PayPal: [email protected]

Gerakan menolak Mahathir sebagai presiden Umno - pakdin.my

Gerakan menolak Mahathir sebagai presiden Umno - pakdin.my

Assalamualaikum w.b.t.

Teman-teman UMNO yang saya kasihi.

Saya sedar, ramai dikalangan kita tidak pernah merasai keperitan merasa susah ketika sedang senang.

Ya, lebih senang susah ketika sedang susah, berbanding susah, ketika sedang senang.

Sungguhpun begitu, bukankah kita sendiri yang telah memilih untuk perjuangan dilandasan Agama, Bangsa dan Tanahair ini, sedangkan pintu keluar untuk meninggalkan persada politik sudah lama terbuka luas?

Kebelakangan ini, perundingan pihak tertentu di dalam UMNO dengan Tun Mahathir sudah semakin rancak.

Berdasarkan laporan yang saya terima, termasuk perjumpaan beberapa pemimpin UMNO dengan Tun Daim semalam, Tun Mahathir telah menyatakan persetujuan beliau untuk kembali bersama UMNO dengan syarat Dato Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Dato Sri Najib Razak disingkirkan daripada UMNO.

Sungguhpun rata-rata yang mempelopori rundingan ini mempunyai hubungan baik dengan dua tokoh ini dan pernah menerima pelbagai bantuan dari dua tokoh ini, saya amat terkejut dengan kesediaan mereka untuk mengorbankan Presiden dan Mantan Presiden UMNO bagi menyelamatkan diri mereka atas alasan mengelakkan UMNO dari haram.

Bagi memahami aspirasi akar umbi, saya pohon maklum balas saudara/saudari bagi memastikan apa jua yang kami perjuangkan, juga merupakan apa yang anda mahukan :

1. Adakah anda bersetuju dengan pendirian kami bahawa kita perlu berdiri teguh bersama Presiden, YB Dato Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Timbalan Presiden, YB Dato Seri Utama Mohamad bin Hassan dalam mempertahankan UMNO dari penindasan dan kezaliman Regim Mahathir DAP.

Bersedia untuk berhadapan dengan segala risiko dan kemungkinan, termasuk bergerak atas platform lain sekiranya UMNO diharamkan.

2. Bersetuju dengan kumpulan Pro Mahathir agar Presiden dan Mantan Presiden disingkirkan.

BACA juga  Menteri sahkan Khalid Samad berbohong mengenai pelaburan Qatar

Berdepan dengan risiko dan kemungkinan habuan yang ditawarkan mungkin tidak akan ditunaikan sepertimana Manifesto Pakatan, malah tidak mustahil juga UMNO akan tetap diharamkan.

Presiden UMNO, Dato’ Sri Dr Ahmad Zahid Hamidi ketika berucap di Perjumpaan Tertutup bersama AJK Bahagian 4 Peringkat Seluruh Terengganu tadi telah menegaskan bahawa, setelah meneliti pandangan daripada pelbagai pihak termasuk MT, Wanita, Pemuda dan Puteri UMNO, beliau telah memutuskan untuk terus memimpin UMNO sebagai Presiden.

Beliau sesekali tidak akan tunduk dengan tekanan pihak lawan dan tidak sesekali akan membubarkan parti seperti dipinta Mahathir sebelum ini.

Dalam masa yang sama, saya ingin menjawab Asyraf Wajidi yang telah mengeluarkan kenyataan bahawa Pemuda kekal dengan pendirian untuk meminta Presiden bercuti.

Mungkin ramai hairan kenapa saya marah semalam bila membicarakan soal kenyataan Asyraf.

Suka saya jelaskan, kemarahan saya semalam adalah kerana saya sangat kesal dengan Asyraf yang tidak menghormati keputusan MT berhubung isu pendakwaan ini.

Apa masalah beliau sehingga tidak boleh menerima keputusan mesyuarat MT pertama, MT ketiga dan Perjumpaan Khas MT yang telah membincangkan apa keputusan MT sekiranya pemimpin atau ahli umno didakwa oleh musuh kita.

Mesyuarat pertama dah putus bahawa semua pendakwaan akan dianggap political prosecution dan semua kekal, tak perlu cuti atau letak jawatan.

Namun, kerana ada yg tak faham bahasa, sekali lagi isu ini dibangkitkan dalam MT ketiga.

Namun bila Presiden sudah terima notis serah diri, Perjumpaan Khas MT sekali lagi membincangkan apa pendirian MT, ternyata kalau dah 3 kali buat keputusan ni, pasti ada agenda tersurat yang sangat mencurigakan.

Bila Faiz Hashim, Ketua Pemuda Indera Mahkota mengeluarkan poster kenyataan Asyraf yang menuntut pemimpin yang didakwa jangan mengheret parti bersama masalah peribadi mereka, saya telah bertanya Asyraf dalam whatapp MT kenapa Faiz berbuat demikian, namun tidak dijawab.

BACA juga  Akar umbi UMNO tidak mudah dikelirukan

Poster tersebut yang turut telah beliau lebih sehari langsung tidak di untag atau didelete.

Itupun sudah boleh dianggap sebagai pendirian sebenarnya.

Bila saya jumpa beliau dimahkamah, saya telah tanya Asyraf kenapa Faiz mengeluarkan poster tersebut, sekali lagi Asyraf gagal memberikan jawapan.

Saya mula merasakan Asyraf mempunyai agenda tersembunyi, apabila beliau mengerakkan Ketua Pemuda negeri untuk mendapatkan sokongan Ketua Pemuda Bahagian bagi meminta Presiden bercuti.

Ini menyebabkan saya menghantar signal yang jelas beserta penerangan panjang lebar mengapa Presiden tidak perlu direhatkan.

Tajuk live fb itupun dah cukup keras, sebagai amaran.

Saya tahu Asyraf tidak bertindak sendirian, ada orang dibelakangnya yang menggunakan imej beliau sebagai agamawan untuk mendapatkan sokongan rakyat dalam menumbangkan Presiden.

Walaupun tindakan beliau telah dikecam hebat oleh ahli-ahli UMNO semalam, beliau sekali lagi mengeluarkan kenyataan untuk mendesak Presiden bercuti tadi.

Ini bukan lagi soal berbeza pendapat, keangkuhan meyakinkan saya bahawa desakan beliau adalah sebahagian dari agenda besar untuk menyingkirkan Presiden.

Sebaik tiba di Lapangan Terbang Subang tadi, saya gagahkan diri untuk bertanya dengan Timbalan Presiden samada tindakan Asyraf ini atas arahan atau mempunyai kaitan dengan beliau, Alhamdulillah Timbalan Presiden menafikannya.

Sehubung dengan itu, saya menyeru ahli-ahli UMNO untuk menolak gerakan mengembalikan Mahathir sebagai Presiden UMNO ini.

Mereka yang sudah tidak mampu untuk bertahan sehingga PRU15, berhijrahlah ke Bersatu atau PKR.

Usahlah khianati harapan rakyat terhadap UMNO yang mengharapkan UMNO dapat kembali memerintah dan membela nasib mereka.

Dato’ Lokman Noor Bin Adam
Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO

—————-

Rujukan:

https://pakdin.my/tag/umno

Berkaitan

Berkaitan

MESTI BACA

PERISTIWA BERDARAH 13 MEI: KIT SIANG PERNAH HALAU MELAYU DARI KG BARU

Penasihat Kebangsaan DAP, Lim Kit Siang melenting apabila parti itu didakwa diresapi elemen-elemen komunis sementara PAS pula dipengaruhi unsur-unsur organisasi penganas Jemaah Islamiah. Reaksi spontan...

Siapa Lim Kit Siang?

#FaktaBukanAuta #MalaysiaBaru #MalaysiaMemilih Lim Kit Siang yg lahir di Funan negara China datang ke Tanah Melayu dengan bapak dia ditahun 1957. Mereka dapat ehsan dari...

Sairah mati dibunuh – Polis

KENINGAU: Sairah Fitri Tifanus, 20, penuntut kolej swasta yang ditemui mati dalam tandas di Pejabat Daerah Keningau semalam, disahkan mati akibat dibunuh. Ia susulan laporan...

KEBENARAN PERISTIWA 13 MEI – RENUNGKANLAH

PERBAHASAN BAJET 2011 PERINGKAT DASAR DI DEWAN RAKYAT OLEH Y.B. KULIM BANDAR BAHARU Petikan Hansard Dewan Rakyat 28 Oktober 2010, 3.53 ptg. Tuan Zulkifli bin Nordin [Kulim Bandar Baharu]: Terima kasih Tuan Yang di- Pertua, sudah banyak hari tunggu. Bismillaahir Rahmaanir Rahiim, Alhamdulillah... [Membaca sepotong doa]

[VIDEO] Teman lelaki bunuh, bakar kekasih hamil

Suspek didakwa telah memukul, menikam dan menoreh perut mangsa sebelum membakar mayat kekasihnya pada malam kejadian dan kembali ke tempat kejadian keesokan hari membawa tong berisi petrol untuk membakar mayat itu sekali lagi. BACA seterusnya di https://pakdin.my/165235

[VIDEO] Ibu mengaku tidak bersalah lakukan amang seksual terhadap anak lelaki

Tertuduh yang berusia 33 tahun didakwa sebagai seorang wanita yang mempunyai hubungan amanah iaitu ibu kandung telah melakukan perbuatan tersebut ke atas dua anaknya di kediaman mereka di sebuah pangsapuri di Puncak Alam pada 8 malam. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/164496

23 Ciri-Ciri Ajaran Syiah

1.Mereka tidak membasuh kaki dalam wuduk tetapi hanya menyapu dibahagian atas kaki seperti memakai khuf. 2.Ketika qiam solat mereka menjatuhkan tangan kebawah(disisi) tanpa meletakkan tangan...

[VIDEO] Mayat dipercayai kanak-kanak hilang di Sungai Bernam ditemukan

Kira-kira pukul 12.35 tengah hari satu mayat telah ditemui dengan bantuan anjing pengesan bernama Lady jenis Labrador. Mayat ditemui berpakaian lengkap kira-kira 7.3 kilometer dari lokasi kejadian BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165679

TERKINI

[VIDEO] Rumah terbakar, wanita warga emas ditemukan rentung

Maklumat awal daripada pemanggil terdapat mangsa dalam rumah tersebut. Mangsa kemudian dijumpai rentung di bawah runtuhan rumah berkenaan. BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165699

PRN: Agihan kerusi PH-BN Terengganu selesai – Ahmad

"Saya hanya mencadangkan sebab dia penyandang di kawasan dia. Keputusan terletak pada parti untuk menentukan... kita kata mencadangkan (bukan umum dia calon) BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165690

[VIDEO] Mayat dipercayai kanak-kanak hilang di Sungai Bernam ditemukan

Kira-kira pukul 12.35 tengah hari satu mayat telah ditemui dengan bantuan anjing pengesan bernama Lady jenis Labrador. Mayat ditemui berpakaian lengkap kira-kira 7.3 kilometer dari lokasi kejadian BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165679

PRN Pulau Pinang: Pengagihan kerusi PH-BN 95 peratus selesai

Saya percaya esok merupakan rundingan ketiga dan terakhir...kalau tiada keputusan, kita mungkin perlu serah kepada Majlis Presiden. Kita bermesyuarat di Kuala Lumpur kerana rundingan sudah dibawa ke peringkat pusat BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165669

PRN: PH, BN Selangor selesai runding agihan 49 kerusi DUN

Jadi perkara ini dalam perbincangan. Tidak ada unsur lebih ataupun kurang tetapi sepatutnya semua perlu melihat kepada kaedah kemenangan berbanding kuota dan sebagainya BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165659

Dua beranak paut tong ikan 11 jam

Dua beranak itu keluar dari Jeti Kancung Laut dengan menaiki sebuah bot, kira-kira pukul 5 petang semalam, namun bot mangsa karam akibat dipukul ribut kira-kira pukul 3.15 pagi BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165649

Masalah kesihatan mental bertambah teruk kerana media sosial

Gangguan yang kami terima agak hebat. Ramai warga maya yang mengecam kami menerusi media sosial BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165640

Chong Wei, Lin Dan, layak berada di dewan kemasyhuran – BWF

BWF, dalam kenyataan hari ini, menegaskan bahawa kedua-dua pemain itu berhak mendapat pengiktirafan yang diberikan BACA seterusnya di: https://pakdin.my/165632