Utama EDITORIAL 1MDB Kes 1MDB 5 diburu polis

Kes 1MDB 5 diburu polis

Rupa-rupanya yang makan duit 1MDB kebanyakannya orang-orang chauvinist Cina DAP tetapi mati-mati mereka salahkan NAJIB seorang sahaja.

Pandai DAPig memperdayakan Kita semua.

PDRM kena cari sampai dapat, jangan sembang sahaja yang lebih.

#HaramjadahDAP

…………

Polis Diraja Malaysia sedang mengesan lima individu atas pelbagai kesalahan jenayah melibatkan transaksi kewangan dan urusniaga yang dijalankan oleh syarikat 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Ketua  Polis Negara, Tan Sri Mohamad Fuzi Harun berkata, kesemua yang sedang dikesan ialah Low Taek Jho atay Jho Low, Tan Kim Loong (Eric), Pengarah Pembangunan Perniagaan, Tang Keng Chee (Casey); Peguam Am 1MDB, Loo Ai Swan (Jasmine) dan Pengarah Eksekutif Kewangan 1MDB, Geh Chong Heng (Terence).

“Jumlah pertuduhan yang dihadapi kesemua mereka ialah sebanyak 13 pertuduhan melibatkan kerugian berjumlah RM4.2 bilion.

“Pertuduhan telah difailkan di Mahkamah Sesyen Jenayah, Kompleks Mahkamah Jalan Duta pada semalam,” katanya dalam satu kenyataan, di sini hari ini.

Menurut Mohamad Fuzi, waran tangkap telah diperoleh dari mahkamah dan usaha mengesan serta menahan kesemua mereka sedang dijalankan.

Jelas beliau, pihaknya akan mendapatkan kerjasama dari pihak berkuasa luar negara dan  Polis Antarabangsa (Interpol).

“Jika mereka berada di luar negara, kami melalui Jabatan Peguam Negara akan mengambil tindakan untuk memohon ekstradisi bagi membolehkan semua individu itu dibawa balik ke Malaysia untuk pertuduhan di mahkamah,” ujarnya.

https://pakdin.my/tag/1mdb

Exit mobile version