Utama POLITIK Kit Siang menghina agama Islam

Kit Siang menghina agama Islam

Lim Kit Siang diingatkan jangan menghina agama Islam dengan mengaitkannya dengan klepto-teokrasi.

1. MCA mengingatkan Lim Kit Siang agar tidak menghina agama Islam dengan mengaitkannya dengan istilah klepto-teokrasi (kleptokrasi dan teokrasi). Menerusi kenyataan media yang dibuat di laman blognya, beliau secara tiba-tiba pada hari Jumaat yang mulia bagi seluruh umat Islam telah mempersoalkan adakah tamadun Islam mampu kembali ke zaman kegemilangannya sekiranya agenda klepto-teokrasi yang berpaksikan pembohongan, kepalsuan, ketidakpercayaan, kebencian, curiga dan rasuah masih berterusan.

BACA kenyataan Kit Siang:

Hanya penyokong klepto-teokrasi beria-ria mahu bersama UMNO

2. Apakah agenda Kit Siang ini yang sebenarnya? Beliau sepatutnya melihat cermin terlebih dahulu sebelum mengeluarkan sebarang kenyataan. Dengan menggambarkan hubungan kerjasama UMNO/BN-PAS sebagai klepto-teokrasi, ini membuktikan bahawa Kit Siang dan DAP sebenarnya sudah mula merasa bahang yang akan menumbangkan mereka pada pilihanraya umum akan datang.

3. Jika parameter klepto-teokrasi Kit Siang ini digunapakai, maknanya DAP lebih awal lagi menjadi pelopornya dengan kerjasama mereka bersama PAS dan PKR ketika Pakatan Rakyat dahulu. DAP pada ketika itu sanggup menipu para pengundi bukan Islam dengan mendakwa PAS telah melepaskan agenda “Negara Islam” hanya semata-mata kerana kemaruk pada kuasa. Hari ini juga, Kit Siang turut telah menjilat ludahnya dengan bekerjasama dengan pemimpin yang pernah didakwanya sebagai seorang diktator yang mengamalkan kronisme dan nepotisme.

4. Ternyata Kit Siang cuba bermain wayang dengan cuba menakut-nakutkan rakyat negara khususnya pengundi bukan-Islam dengan catatan terbaru beliau itu. Kerajaan Pakatan Harapan sudahpun berkuasa tetapi kenapa Kit Siang masih perlu mempersoalkan adakah tamadun Islam boleh kembali membangun dengan kleptokrasi. Atau adakah sebenarnya Kit Siang sedang menyindir sekutunya di dalam Pakatan Harapan kerana skandal dan kehodohan yang diketahui umum . Apa sekalipun, Kit Siang sebagai seorang tokoh politik veteran seharusnya lebih bertanggungjawap dan jangan dilihat seakan-akan menghina atau mempersendakan Islam dengan sewenangnya dihubungkaikan dengan penipuan, kepalsuan , kleptocrasi dan sebagainya.

5. Jelas sangat Kit Siang risau dengan perpaduan ummah yang dipelopori Umno dan Pas . DAP seharusnya berhenti menyerang BN, UMNO dan PAS, adalah lebih baik Kit Siang terus fokus kepada masalah yang melibatkan ahli partinya sendiri. Isu Pasir Gudang oleh Menteri DAP yang tak selesai sehingga kini, isu rogol pembantu rumah oleh Exco DAP Perak, isu ugutan Pengerusi DAP negeri kepada Ketua Polis Daerah dan pelbagai lagi. Semuanya melibatkan ahli DAP sendiri. Sibuk jaga hal rumah tangga orang, lebih baiklah Kit Siang jaga urusan dalam kain sendiri. Takut terselak, termalu nanti.

6. Hakikatnya hari demi hari, Kit Siang semakin tersepit dengan agenda politiknya. Sikap sekutu “diktator”nya yang semakin berkuasa membuatkan beliau seolah-olah telah buntu untuk merelevankan dirinya dalam arus politik semasa. Akhirnya beliau mencari cara cuba memporakperandakan masyarakat Melayu Islam di negara ini dengan mengaitkan tamadun Islam dengan klepto-teokrasi dan sebagainya. Semoga masyarakat di negara ini terus dipelihara. Sudah-sudahlah Kit Siang, bersaralah dari terus main api perkauman dan keagamaan sekian lamanya.

https://pakdin.my/tag/lim-kit-siang

Exit mobile version