25 C
Kuala Lumpur
Saturday, January 16, 2021

Adakah Halatuju PH Lebih Baik, Shahrir Samad Tempelak Wakil Rakyat UMNO Keluar Parti

Veteran UMNO, Tan Sri Shahrir Samad menempelak wakil rakyat dan pimpinan parti itu yang bertindak keluar parti kononnya halatuju UMNO tidak jelas dan tidak sesuai dengan perjuangan mereka.

Dengan nada sarkastik, Shahrir mempersoalkan sama ada halatuju Pakatan Harapan (PH) yang akan menjadi wadah baru golongan itu lebih sesuai dengan perjuangan mereka sebagai wakil rakyat yang dipilih rakyat pada PRU14 yang lalu.

“Jadi sebaliknya, adakah halatuju Pakatan Harapan itu yang lebih sesuai dengan perjuangan mereka sebagai wakil rakyat yang dipilih rakyat pada PRU-14 yang lalu?

“Pelik juga, saya memikirkan pilihan perjuangan mereka ini.

“Tentunya pengundi di kawasan yang telah menyokong dan mengundi mereka sehingga menjadi wakil rakyat juga tertanya-tanya adakah tindakan mereka yang meninggalkan parti mempunyai hak itu sebagai seorang wakil rakyat. Itukah hak mereka sejujurnya?,” katanya dalam satu kenyataan.


Bekas Ahli Parlimen Johor Bahru itu juga melahirkan rasa hairan mengapa pimpinan UMNO yang keluar parti itu memilih PH sedangkan parti kerajaan itu bukan sahaja tidak mengotakan janji mereka, bahkan kerap membuat pusingan U.

“Saya tertanya-tanya keputusan mereka yang melompat itu kerana sudahlah PH tidak pun menghargai janjijanji mereka kepada pengundi walaupun manifesto PH bukan kitab suci. Jadi mengapa pula halatuju PH lebih baik daripada UMNO?

“Sebaliknya, dari tinjauan saya, dalam Dewan Rakyat AP (Ahli Parlimen) UMNO semakin hari semakin wibawa sebagai barisan pembangkang.

“PH pula yang terbukti terkedu sebagai pemerintah, berpusing pusing dan berdolak dalik dalam banyak perkara,” katanya lagi.

Beliau memberi contoh beberapa tindakan Kerajaan PH hari ini yang sangat dangkal dan dipertikaikan pelbagai pihak, bahkan kenyataan para menteri juga kerap kali menimbulkan rasa marah rakyat.

“Dalam soal “rule of law” pun, jelas nampak penguatkuasaan undang-undang pun memilih bulu. Kalau tidak bersama mereka, boleh dituduh di mahkamah walaupun belum buat siasatan ataupun sudah tidak ada lagi pihak yang mengadu.

“Isu ratifikasi ICERD pun bolih berpatah balik sehingga ratus ribuan tetap turun ke jalanan kerana tidak percaya nanti kerajaan PH tidak berpusing balik sekali lagi bila tenguk himpunan tidak sebesar mana.

“Terbaharu kedudukan kewangan Tabung Haji pula dikelirukan olih menteri agama PH.

“Itu baru tiga perkara di peringkat kebangsaan. Apa lagi kalau ditenguk lagi pengurusan kewangan negara! Sebelum PRU, riuh dengan tuduhan ketirisan perbelanjaan kerajaan BN berjumlah RM28 bilion!

“Tengok-tengok, bukan adapun ketirisan yang berlaku tapi sebaliknya duit Petronas yang dicekau dan aset Khazanah yang dijual!,” sindirnya.

Justeru kata beliau, adalah sangat pelik pemimpin-pemimpin berkenaan memberikan alasan ‘halatuju’ UMNO tidak sesuai, apatah lagi dalam keadaan kesejahteraan rakyat dan keharmonian hidup rakyat masih terumbang ambing akibat sikap dan pendekatan kerajaan PH.

“Sebagai wakil rakyat, iaitu sebagai pemimpin kepada rakyat, bukankah sepatutnya kita sendiri yang ada halatuju.

“Namun, kepada rakan-rakan saya yang telah melompat dan bakal melompat, saya harap mereka akan berjumpa halatuju yang mereka mencari-cari semenjak rakyat memilih mereka sebagai wakil dan pemimpin mereka,” katanya lagi.


Semalam UMNO ‘kehilangan’ enam wakil rakyatnya secra serentak.

Enam Ahli Parlimen tersebut adalah Datuk Rosol Wahid (Hulu Terengganu); Datuk Dr Abdul Latiff Ahmad (Mersing); Datuk Shabudin Yahaya (Tasik Gelugor); Datuk Seri Hamzah Zainudin (Larut); Datuk Mohamad Fasiah Mohd Fakeh (Sabak Bernam) dan Datuk Seri Ikmal Hisham Abdul Aziz (Tanah Merah).

Rabu lalu, 14 wakil rakyat dan 21 ketua Bahagian UMNO di Sabah meninggalkan parti itu dan mengisytiharkan menjadi ahli politik bebas. -SuaraTv

https://pakdin.my/tag/lompat-parti

Berita Berkaitan

Komen

  1. DAP angap ahli umno yang keluar umno itu sebagai katak,
    Betul juga tu, sebab dia tak dapat fikir yang dia ni sudah menyusahkan orang dan tak mengenang jasa dari akar umbi yang basah keringat menaikan nama mereka bercekam mata ketika pilihanraya, dah senang kayaraya panas buntul sikit belah, tak ada jati diri,apa nak jadi. HIDUP UMNO…3x.

  2. Rakyat sedang memerhati. Dan rakyat pun telah dibohongi dan tertipu. Sedang rakyat dihimpit kesusahan, ujud pulak proton3, petron dan langkawi new citi dan khazanah, urusan tabung haji dicemari, dan aset negara pulak lepas satu2 dijual. Cukuplah, rakyat bukan boleh ditipu lagi. PRU15, bye, bye PH.

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.