24.8 C
Kuala Lumpur
Sunday, November 1, 2020

Adakah Rafizi membayangkan bahawa China merasuah Najib?

Jadi, janganlah asyik kata ada konspirasi dan seolah segala perkara di Malaysia ada kaitan dengan IMDB. Apabila syarikat Bumiputera dapat kontrak, mereka tuduh ia kronisme dan bukti bahawa orang Cina ditindas dan didiskriminasi. Tapi bila syarikat Cina pula yang dapat kontrak, mereka tuduh ia melibatkan ‘urusniaga rahsia’.

cina-rasuah-najib

cina-rasuah-najib
 

Selepas urusniaga 1MDB, Rafizi berkata syarikat China akan peroleh projek kereta api laju KL-Singapura

The Malaysian Insider) – Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli hari ini meramalkan bahawa projek rel berkelajuan tinggi antara Kuala Lumpur dan Singapura yang bernilai RM47 bilion akan diberikan kepada syarikat-syarikat berkaitan kerajaan China.

Ahli Parlimen Pandan itu berkata beliau merasakan kerajaan di bawah Perdana Menteri Najib Razak telah terikat untuk memihak kepada syarikat-syarikat milik China berikutan perjanjian mereka dengan 1Malaysia Development Bhd (1MDB). (BACAAN SELANJUTNYA DI SINI)

Rafizi Ramli membayangkan China diberi ‘ganjaran’ kerana menolong ‘menyelamatkan’ 1MDB.
Jika tekaan saya betul, Malaysia akan memasuki era baru yang lebih sulit apabila banyak kepentingan negara berhubung kait dengan pemilikan oleh syarikat-syarikat kerajaan China yang sudah tentu merumitkan pendirian negara dalam isu-isu serantau seperti tuntutan bertindih ke atas Kepulauan Spratly.”


Oleh itu, saya mengajak rakyat Malaysia untuk menyedari betapa sejak kebelakangan ini, kerajaan Najib cenderung menjual atau menganugerahkan bidaan kepada syarikat-syarikat berkaitan kerajaan China,” kata Rafizi.

Sebenarnya, ini telah pun diumumkan lebih awal lagi oleh SinoCast apabila ia berkata, “Konsortium yang dibentuk China Railway Engineering Corporation (CREC), China Railway Construction Corporation (CRCC) dan China Communications Construction Company Limited (CCCC) berkemungkinan memperoleh projek keretapi bernilai CNY13.8 billion atau RM9.3 billion, iaitu setelah mendapat surat hasrat. ”

Rafizi memberi gambaran bahawa beliau ‘membongkar rahsia’ yang orang Malaysia tak tahu. Dia mengangkat dirinya sebagai tukang adu, sedangkan perkara tu dah pun dilaporkan di peringkat antarabangsa.

Si Rafizi tu tak terfikir ke bahawa mungkin China mendapat kontrak tu kerana mereka layak dan berdaya saing? Hakikatnya, China sedang membina rel keretapi berkelajuan tinggi di lebih daripada sepuluh negara, termasuk di Eropah. Jadi, China memang mendominasi pasaran kereta api berkelajuan tinggi.

Pada November, China dan Laos memeterai perjanjian bernilai USD6.3 bilion bagi membina rel keretapi sepanjang 418km di Laos dan China menyumbang 70% daripada dana yang diperlukan. Pada Oktober, sebuah konsortium syarikat milik China menandatangani perjanjian bernilai USD6 bilion untuk membina dan mengendalikan khidmat keretapi antara Jakarta dan Bandung, Indonesia.

Tambahan pula, ini bukan kali pertama dan bukanlah syarikat China tunggal yang bertapak di Malaysia. Anda boleh baca beberapa berita mengenai syarikat-syarikat China yang menjalankan perniagaan dan memperoleh kontrak di Malaysia – di bawah hanyalah sebahagian daripadanya.

Jadi, janganlah asyik kata ada konspirasi dan seolah segala perkara di Malaysia ada kaitan dengan IMDB. Apabila syarikat Bumiputera dapat kontrak, mereka tuduh ia kronisme dan bukti bahawa orang Cina ditindas dan didiskriminasi. Tapi bila syarikat Cina pula yang dapat kontrak, mereka tuduh ia melibatkan ‘urusniaga rahsia’.

Hampeh betul. Agaknya hanya apabila ‘Puak-puak Pakatan’ dapat kontrak, barulah mereka puas hati, kalaupun harganya jauh lebih mahal.


China membina “kilang keretapi”pertama di Malaysia

(People’s Daily Online) – Menaiki keretapi dari Kuala Lumpur ke utara Malaysia, selepas kurang daripada dua jam setengah, anda akan sampai di pekan Batu Gajah, dan di situlah letaknya kilang keretapi luar China yang pertama.

China CSR Malaysia Rail Transit Equipment Company (juga dikenali sebagai ” ASEAN Manufacturing Center “) telah beroperasi secara rasmi pada 9 Julai. Malaysia menjadi negara pertama di Asean yang mempunyai keupayaan mengeluarkan peralatan pengangkutan keretapi. (BACAAN SELANJUTNYA DI SINI)

Jambatan terpanjang di Asia Tenggara dibuka hari ini di Pulau Pinang

(Malay Mail Online) – Projek ini diumumkan Perdana Menteri Malaysia kelima, Tun Abdullah Ahmad Badawi, yang juga anak jati Pulau Pinang, tiga tahun selepas beliau menjadi Perdana Menteri.

China Harbour Engineering Co Ltd (CHEC) yang berpangkalan di Beijing memperoleh kontrak utama untuk pakej pertama, termasuk untuk jambatan dan kerja-kerja asas.

Pakej kedua, yang melibatkan struktur bagi pendekatan ke jambatan itu dibina oleh UEM Builders Sdn Bhd, anak syarikat konglomerat tempatan, UEM Group. (BACAAN SELANJUTNYA DI SINI)

Firma China peroleh kontrak penambakan bernilai RM2.3 bilion di Pulau Pinang


(The Star) – Eastern & Oriental Bhd (E&O) menganugerahkan kontrak kepada China Communications Construction Company (M) Sdn Bhd (CCCC Malaysia) bagi menjalankan kerja penambakan tanah untuk Seri Tanjung Pinang Fasa 2 (STP2) di Pulau Pinang.

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia, E&O berkata anak syarikatnya, Tanjung Pinang Development Sdn Bhd telah mengeluarkan surat anugerah (LOA) kepada CCCC Malaysia, anak syarikat CCCC milik penuh Malaysia bagi menjalankannya. (BACAAN SELANJUTNYA DI SINI)

Firma China peroleh kontrak pembinaan jalan, terowong di Malaysia bernilai USD2.6 bilion

(Reuters) – Firma China, Beijing Urban Construction Group (BUCG) memperoleh kontrak pembinaan jalan dan terowong bernilai RM8 bilion (USD2.6 bilion) di Pulau Pinang, menurut para pegawai berkaitan pada Jumaat.

BUCG, salah satu syarikat pembinaan terbesar China dan merupakan syarikat yang membina stadium ikonik Sarang Burung yang digunakan semasa Sukan Olimpik 2008, menjalin usahasama dengan syarikat Malaysia, Consortium Zenith Sdn Bhd untuk membina tiga lebuh raya di Pulau Pinang dan terowong bawah tanah yang menghubungkan pulau itu ke tanah besar. (BACAAN SELANJUTNYA DI SINI)

Berita Berkaitan

Sanggah campur tangan Agong, UMANY serlah kebiadaban

Tindakan University of Malaya Association of New Youth (UMANY) mempersoal Yang di-Pertuan Agong (YDPA),...

Siapa di belakang portal MalaysiaNow

Nama seperti Malaysiakini, Malaysia Today, Malaysia Insight memang sudah dikenali. Sekarang timbul nama baru, MalaysiaNow....

Polis tahan Ronnie Liu, siasat kes hina Agong

Polis Diraja Malaysia (PDRM) menahan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sungai Pelek Ronnie Liu...

Tak perlu isytihar darurat, kata Agong

Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah berkata, tiada keperluan mengisytiharkan darurat di...

Komen

..