24.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, January 21, 2021

Adam Rosly vs Guan Eng: Keadilan Mengikut Logik Pakatan

Rafizi kata kes rasuah Lim Guan Eng dan Adam adalah berbeza – maka Lim Guan Eng tidak perlu bercuti.
Hampas.. kes LGE adalah penyalahgunaan kuasa yang jelas apabila beliau meluluskan permohonan penjual banglo (yang juga pemaju gartanah) kepada beliau dibawah harga pasaran yang bagi tukar syarat tanah. Manakala Adam masih belum dikaitkan dengan sebarang penyalahgunaan kuasa.
Rumah Adam kos RM1.2 juta manakala keuntungan bersih LGE bagi harga banglo bawah harga pasaran adalah lebih tinggi, sekurang-kurangnya RM1.4 juta (perbezaan antara RM2.8 juta dan RM4.2m mengikut penilaian JPPH) dengan perbezaan harga pasaran adalah lebih iaitu antara RM3 untuk 4 juta.
Rafizi juga berkata Lim Guan Eng mengisytiharkan harta beliau jadi tak mengapa baginya.
Tetapi Lim Guan Eng hanya mengisytiharkan harta beliau hanya selepas PRU13 tetapi tidak termasuk Banglo.
Setakat yang saya tahu, tidak ada pengisytiharan aset Lim Guan Eng yang telah dibuat kepada awam termasuk banglo itu.
Rafizi juga berkata kes Lim Guan Eng adalah penganiayaan politik, jadi mengapa Lim Guan Eng perlu terus melambat-lambatkan perbicaraannya sehingga mahu pergi ke Mahkamah Persekutuan untuk mengisytiharkan Akta SPRM sebagai tidak berperlembagaan?
Satu lagi contoh ialah kes ADUN DAP Selangor.
Tahun lepas, DAP memecat Adun Teluk Datuk Loh Chee Heng kerana didakwa menyalahgunakan wang negari. Bagaimanapun, beliau tidak pernah disabitkan oleh SPRM seperti Lim Guan Eng.
Dalam Pakatan, ia kelihatan seperti ikan bilis adalah berbeza dan dijatuhkan serta-merta manakala pemimpin boleh menyelamatkan diri dari apa-apa tindakan.
Rafizi tidak harus cuba untuk menjadi seorang hakim. Ahli biasa atau pemimpin parti perlu dilayan sama rata.

LSS.
Rujukan:

Berita Berkaitan

Komen

  1. Kita kalu dok layan org bodoh kita jd bodoh… Kalu layan org gila ….kita jd gila… Kalu kita layan org bangang kita boleh jd 2x bangang dr dia…so jgn dok layan sgt org cam ni…. Dia nk menyalak ke ape ke biar kan ….dia ni tau ape ckp je lebih …ape pun x tau …

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.