34.1 C
Kuala Lumpur
Friday, February 26, 2021

ADUN Dilarang Sampaikan Bantuan Kewangan Kepada Mangsa Banjir Di Kawasan Beliau Oleh Kerajaan Negeri

Wakil rakyat PKR yang dilarang daripada menyampaikan bantuan kewangan kepada mangsa banjir, membidas kerajaan negeri Pulau Pinang yang diterajui DAP dan berikrar untuk terus membantu penduduk di kawasannya.

ADUN Kebun Bunga, Cheah Kah Peng mendakwa bahawa tindakan itu bertujuan menghukum pengundi beliau.

“Ketika saat genting ini, saya terkejut apabila dilarang membantu rakyat melalui tindakan yang tidak praktikal dan tidak berperikemanusiaan ini.

“Saya tidak fikir mana-mana kerajaan yang waras dan logik akan melarang wakil yang dipilih secara demokratik daripada membantu rakyat.

“Saya tidak tahu idea siapa ini yang melarang kami daripada membantu mereka,” kata Cheah kepada pemberita di pusat khidmatnya.

Diminta penjelasan, Ketua Menteri Lim Guan Eng berkata keputusan itu susulan “perubahan prosedur dalaman”.

Lim berkata beliau dan ADUN Pulau Tikus, Yap Soo Huey akan mengendalikan tugas itu agar pendaftaran mangsa dapat diselesaikan dalam masa 10 hari.

“Perubahan prosedur dalaman diperlukan untuk memastikan semua mangsa banjir dapat didaftarkan secara komprehensif.

“Tumpuannya adalah untuk membantu mangsa-mangsa banjir dan perubahan dalaman adalah penting untuk memastikan mereka mendapat manfaat daripada program RM105 juta Pulau Pinang Bangkit Kembali,” katanya.

Walau bagaimanapun, Cheah berkata beliau akan terus membantu pengundinya yang memerlukan bantuan untuk mendaftar bagi mendapatkan dana RM700 bagi setiap keluarga.

Wakil PKR itu tidak melihat tindakannya sebagai menentang pihak berkuasa negeri dan berpendapat bahawa keputusan untuk melarangnya adalah “tidak sah dan tidak berasas”.

“Ia adalah satu alasan yang buruk, bukan alasan, bahkan mereka tidak memberi saya penjelasan,” katanya.

Cheah juga menafikan bahawa dia bermain politik berkaitan dengan bencana banjir yang telah mengorbankan tujuh nyawa dan ribuan orang menjadi mangsa.

“Ia bukan tentang siapa yang suka saya dan siapa yang tidak. Ini adalah mengenai membantu mangsa-mangsa yang telah menderita, rumah mereka telah ditenggelami banjir dan harta benda mereka musnah.

“Saya tidak boleh membiarkan orang-orang Kebun Bunga, saya tidak boleh disuruh keluar oleh sesiapa yang menganggap mereka boleh menyuruh saya keluar. Rakyat Kebun Bunga mengundi saya,” katanya.

Cheah berkata beliau terkejut apabila mengetahui bahawa dia telah digugurkan dari menguruskan pendaftaran mangsa banjir apabila dimaklumkan melalui e-mel oleh setiausaha negeri Farizan Darus pada 20 Nov.

Cheah menggesa para wartawan untuk mendapatkan jawapan daripada Farizan dan ketua menteri, dengan mengatakan ia menarik untuk membaca jawapan balas dari mereka.

ADUN PKR juga ditanya sama ada dia telah dihukum kerana mempersoalkan kerajaan DAP negeri atas rang undang-undang untuk membenarkan Taman Botani Pulau Pinang berusia 130 tahun itu dikorporatkan.

“Soalan menarik,” katanya. “Saya sangat berminat untuk mengetahui jawapannya.”

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.