25.2 C
Kuala Lumpur
Monday, October 26, 2020

Adun Permatang Dakwa Kerajaan Selangor Sekat Usaha Syabas Kurangkan NRW

Sulaiman bin Abdul Razak

Seorang wakil rakyat Barisan Nasional di Selangor mendakwa kerajan negeri menyekat usaha Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) mengurangkan kadar pengeluaran air tidak terhasil (NRW) di negeri itu sejak 2009.

Anggota Dewan Undangan Negeri kawasan Permatang Sulaiman Abdul Razak berkata kerajaan negeri menyekat perbelanjaan modal ataupun Capital Expenditure (Capex)mengakibatkan syarikat konsesi air berkenaan tidak mampu melaksanakan kerja-kerja penyelenggaraan untuk mengurangkan kadar NRW.

“Kerajaan negeri membekukan semua Capex yang mengkhususkan kepada kerja-kerja pemulihan paip NRW sejak 2009. Justeru, kerajaan negeri tidak boleh menyalahkan Syabas atas kegagalan mengurangkan NRW, tetapi sepatutnya ditanggung oleh kerajaan negeri sendiri,” katanya pada sidang akhbar di lobi Dewan Undangan Negeri Selangor (DUN) di sini, Isnin.

Terdahulu, ketika menjawab pertanyaan Datuk Dr Karim Mansor (BN-Tanjung Sepat) pada persidangan DUN, Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata melalui perjanjian antara Syabas, kerajaan negeri dan kerajaan pusat, Syabas perlu mengurangkan kadar NRW kepada paras 27 peratus pada 2009, 19 peratus pada 2012, dan sebanyak 15 peratus pada 2015. “NRW yang dicapai pada 2012 ialah sebanyak 32.6 peratus. Apa yang jelas, Syabas tidak fokus kepada apa yang dipanggil ‘water resources management’,” katanya. Dewan turut menjadi tegang seketika apabila Abdul Khalid menuduh Sulaiman sebagai wakil Syabas ketika bangun untuk mendapatkan penjelasan mengenai isu NRW di Selangor.


Berita Berkaitan

Tak perlu isytihar darurat, kata Agong

Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah berkata, tiada keperluan mengisytiharkan darurat di...

Siapa penumpang helikopter?

Kehadiran sebuah helikopter yang mendarat di pekarangan Istana Negara, di sini, menimbulkan tanda tanya...

Darurat: Raja-Raja Melayu bermesyuarat esok

Sembilan Raja-Raja Melayu dan empat Yang di-Pertua Negeri di Malaysia dijadualkan mengadakan pertemuan khas...

Jumpa mayat reput di belakang kuil

Taiping: Mayat reput ditemui penduduk di kawasan semak belakang kuil di Taman Zenith, di...

Komen

..

Dah memang cara Mahathir dari dulu, Najib beritahu Ram Karpal

Ahli Parlimen DAP Ramkarpal kata dia kesal pernah kerjasama dengan Tun Mahathir. Ramkarpal juga dakwa Tun Mahathir telah musnahkan sistem kehakiman untuk penjarakan ramai orang...
993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,359PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan