Bajet Selangor 2017 Kejar Populariti - Mat Nadzari Ahmad Dahlan

Peruntukan besar kerajaan Persekutuan berjumlah RM2.95 bilion kepada kerajaan Selangor dipercayai hilang daripada rekod kewangan.

Perkara itu dibangkitkan oleh ADUN BN, Datuk Mat Nadzari Ahmad Dahlan di DUN Selangor yang mendakwa peruntukan yang disalurkan sejak tahun 2012 kepada Sistem Maklumat Rekod Jalan Raya (MARRIS) diseleweng oleh kerajaan diketuai PKR.

“Di bawah Perlembagaan Persekutuan, kenyataan anggaran perbelanjaan dan amaun yang diterima oleh kerajaan negeri perlu dibentangkan dalam Dewan Negeri,” kata ADUN Batang Kali itu hari ini

Kata Mat Nadzari, jumlah itu tidak dinyatakan dalam buku Belanjawan Anggaran Selangor sejak tahun 2012 hingga tahun ini.

Menurut Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO negeri, Selangor menerima kira-kira RM500 juta setahun di bawah MARRIS kerana ia adalah pembayaran wajib yang tertakluk di bawah Perlembagaan Persekutuan.

“Saya minta Menteri Besar Datuk Seri Mohamed Azmin Ali menjelaskan sama ada ini adalah penyalahgunaan peruntukan MARRIS?

“Kita bimbang jika terdapat penyalahgunaan, ia akan berleluasa jika ia tidak ditangani,” katanya semasa sesi pertanyaan, ” kata Timbalan Pengerusi BN Selangor itu.

Sementara itu, bercakap di perkarangan bangunan DUN ,Mat Nadzari berkata rakyat Selangor perlu merasa bimbang berkenaan kehilangan rekod transaksi RM2.95 bilion itu.

“Menteri Besar, Datuk Seri Azmin Ali perlu menjelaskan mengenai status peruntukan itu dan mengapa ia tidak dapat dilihat dalam dokumen rasmi Kerajaan Selangor.

“Selain itu, isu ini juga menimbulkan persoalan sama ada belanjawan Selangor sejak dari 2012 hingga 2017 melanggar Seksyen 14 dan 15 Jadual 8 Perlembagaan Persekutuan,” kata Mat Nadzri lagi.

26 KOMEN

  1. Kalau pekara ini benar wajib umno bongkarkan cari penyeleweng sampai lubang cacing , itu duit rakyat , pehak berkenaan perlu dibawa kemuka pengadilan , sprm dan polis jalankan sisiatan ,rasuah musuh negara ,


TINGGALKAN KOMENTAR

Masukkan komentar anda
Sila masukkan nama anda