26.3 C
Kuala Lumpur
Tuesday, October 20, 2020

AES Boleh Dilaksanakan Selepas 10,000 Rakyat Dimatikan

Ramai yang komplen perlaksanaan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) akan membebankan pengguna jalanraya dengan saman yang bertimbun serta hanya menguntungkan pihak swasta yang terlibat dengan kontrak AES sahaja.

Betul atau tidak bukan lagi persoalan, kerana bila melibatkan wang ringgit ramai yang agak sensitif sekalipun sebahagian besar daripada kita sejak mengetahui kewujudan kamera di AES di sesuatu lokasi seringkali kita memperlahankan kenderaan mengikut halaju yang ditetapkan.

Boleh jadi keprihatinan kita memperlahankan kenderaan berdasarkan halaju itu berlaku secara spontan, mungkin kerana takut wang ringgit melayang atau barangkali juga kerana bimbang ditimpa kecelakaan.

Mana-mana satu di atas tetap betul, kerana naluri manusia agak risau jika kehilangan wang ringgit dan dari sudut lain pula ramai yang belum bersedia untuk menghuni liang lahad.

Atau barangkali sudah ramai pengguna jalanraya bersepakat untuk memufliskan syarikat swasta yang terlibat dengan kontrak AES, maka dengan demikian masing-masing memandu ikut peraturan halaju, boleh jadi juga begitu.

Saban hari satu hakikat yang pasti banyak nyawa yang tidak berdosa menjadi korban di atas jalanraya. Ia boleh berlaku secara tidak sengaja atau sebaliknya, tiap kali berlakunya kemalangan maut, nyawa yang melayang tidak lagi dapat ditukar ganti.

Andai berlaku kejadian tidak diingini misal kata sewaktu pulang dari bekerja, anak isteri di rumah sabar menanti namun kelibat si suami atau ayah belum kelihatan. Bila datang kenderaan polis membawa berita kematian si arwah, bayangkan betapa terkejut ahli keluarga di rumah.

Malang tak berbau, itu hakikat. Kemalangan maut atau kecederaan akibat perlanggaran di atas jalanraya boleh berlaku bila-bila masa, sama ada kita telah berhati-hati dalam pemanduan atau sebaliknya.

Namun setidak-tidaknya dengan adanya AES, kita dapat mengurangkan sang pemandu pelesit di atas jalanraya dan mengajar mereka untuk menghargai nyawa orang lain, sekaligus mengurangkan kadar kematian atau kecederaan akibat faktor kelajuan dan kecuaian.

Atau jika persoalan nyawa dan kebahagiaan kaum keluarga mahu diabaikan atas sebab apa sekalipun, mungkinkah kita perlu menunggu kadar kematian akibat kemalangan jalanraya meningkat kepada 10,000 kematian setahun barulah kita semua bersetuju untuk menyokong perlaksanaan AES.

Pada masa sekarang secara purata lebih kurang 6,000 nyawa melayang setiap tahun, untuk mencukupkan angka 10,000 hanya berbaki lagi kira-kira 4,000 nyawa lagi yang perlu dimatikan.

Perlukah kita menunggu angka 10k itu genap atau meningkat kepada 20 ribu orang maut setiap tahun, barulah terdetik sekelumit kesedaran dalam hati kita untuk membantu kerajaan menurunkan angka kematian di atas jalanraya sekarang? Tepuk kepala tanya akal.

Jika wang ringgit jadi perkiraannya, maka memandulah dengan kelajuan yang telah ditetapkan dengan demikian anda tidak perlu pening kepala membayar saman. Seandainya persoalan nyawa dan kasih sayang keluarga diutamakan, teruskan pemanduan berhemah demi orang yang tersayang.


Berita Berkaitan

Polis tahan 31 individu berhibur dalam parti tertutup

ISKANDAR PUTERI: Polis menahan 31 individu dipercayai mengadakan parti tertutup di dua kediaman dalam...

Najib sindir MB Selangor rakam gambar hidu botol dan ‘up’ di FB

Ahli parlimen Pekan, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak melemparkan kritikan pedas terhadap...

Malaysia Mahathir punya – Najib Razak

Pagi ini, Tun Mahathir kritik UMNO sebab kita mahu timbangkan semula kerjasama kita dengan...

‘Raja’ Macau Scam Goh Leong Yeong lolos panjat pagar SPRM diburu polis

Bukit Aman sedang memburu dalang utama atau ‘Raja’ Macau Scam yang melarikan diri dengan...

Komen

..

Najib sindir MB Selangor rakam gambar hidu botol dan ‘up’ di FB

Ahli parlimen Pekan, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak melemparkan kritikan pedas terhadap Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari berhubung isu pencemaran...
993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,357PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan