Loading...
Home / :: BLOG :: / AES dah dapat sijil Halal atas arahan DAP

AES dah dapat sijil Halal atas arahan DAP

Jadi tindakan Mahfuz Omar dan yang bersama beliau serta MahaCai Pakatan Harapan menentang pemasangan dan saman AES suatu masa dahulu adalah bertentangan dengan syariah.

Mereka harus bertaubat kerana mengharamkan yang halal.
……..
Pemasangan kamera Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) dan saman yang dikeluarkan bertujuan menjaga nyawa pemandu serta penumpang kenderaannya, keselamatan pengguna dan harta benda yang ada di atas lebuh raya menepati maqasid syariah dalam Islam.

Naib Presiden Parti Amanah Negara, Hasanuddin Mohd. Yunus berkata, kesimpulan itu dibuat berdasarkan perbualan beliau dengan Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook sebelum Mesyuarat Jawatankuasa Pilihanraya Pakatan Harapan Jumaat lalu.

“Sebelum mesyuarat, saya sempat beramah mesra dengan Menteri Pengangkutan Anthony Loke Siew Fook. Kesimpulan perbualan kami adalah menepati maqasid syariah apabila pemasangan AES dan saman yang dikeluarkan bertujuan menjaga nyawa pemandu itu sendiri serta penumpang kenderaan, keselamatan pengguna serta harta benda yang ada di atas lebuh raya itu.

“Tanpa ketegasan kerajaan, ia akan membuat pemandu leka memandu dengan laju seenaknya sahaja,” kata Hasanuddin dalam satu kenyataan di Facebook beliau pada 8 Februari lalu.

Hasanuddin yang juga Ahli Parlimen Hulu Langat juga berkata, kerajaan tidak menjadikan saman sebagai idaman tetapi sekadar ketegasan agar pemandu berhati-hati ketika memandu.

Loading...

Menurutnya, Anthony juga telah mengesahkan alat dan kamera yang digunakan bukan sembarangan tetapi mempunyai sijil kelulusan dan kadar kesilapan yang sangat minima.

“Walaupun telah ada golongan yang mengapi-apikan kebencian terhadap kerajaan dalam urusan AES, rakyat Malaysia yang ikhlas dan waras secara senyap akhirnya menghargai usaha murni kerajaan ini,” kata Hasanuddin.

Rujukan:
http://pakdin.my/tag/aes

(Visited 557 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

9 comments

 1. Tuan Annuar

  Bagus memanda,
  yang dulu hisap darah rakyat,yang ni menepati pulak.
  Dulu AES,lani Awas…

 2. Md Haikal

  sikit lagi dap kata babi halal,semua pemimpin pan kata halal

 3. Lee Abdullah

  Bila nk kuarkn Sijil daging babi halal?

 4. Tasim Mohd Din

  Terlepas cakap ni.. nnti dia tarek balek la tu..

 5. Mohsir Aman

  Hmmmmm Hampehhhhhhh.
  Pendedak ok ke????

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading...