30 C
Kuala Lumpur
Saturday, December 5, 2020

Agihan barang keperluan dikawal jika harga terus dimanipulasi

rahman dahlan Medan Niaga Satok
ABDUL Rahman menghubungi pembekal selepas mendapati harga barang runcit yang dijual di Medan Niaga Satok

KUCHING: Kerajaan mungkin mengawal pengagihan barang keperluan untuk mengelak pengguna daripada terus berdepan masalah kenaikan harga, kata Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Abdul Rahman Dahlan.

Beliau berkata, kerajaan mempunyai keupayaan untuk menetapkan pasaran bagi barangan berkenaan tetapi lebih suka ia ditentukan oleh kuasa penawaran dan permintaan tanpa dimanipulasi secara tidak adil.

Bercakap kepada pemberita selepas membuat tinjauan harga barang keperluan di Medan Niaga Satok, pasar terbesar bagi barangan keperluan di sini, beliau berkata kerajaan sedar cubaan pemborong dan pengedar memanipulasi pasaran berdasarkan perbelanjaan rakyat.

 “(Apabila ditanya) mereka akan memberi 1,001 alasan untuk mewajarkan kenaikan harga (barang keperluan). Kita tahu mereka menipu. Satu-satunya cara untuk melakukannya ialah untuk kita mengalahkan mereka dalam permainan mereka sendiri,” katanya.

Beliau berkata, ini boleh dilakukan dengan memperkenalkan lebih banyak Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) dan koperasi ke dalam pasaran untuk menjual barangan pada harga lebih rendah daripada yang ditawarkan oleh pemborong atau pengedar.

“Biar harga naik secara munasabah, jika tidak (kerajaan) akan buat secara besar-besaran, kita akan beri kuasa kepada semua koperasi di negara ini dan membuka lebih banyak KR1M. Dengan cara ini, akan wujud persaingan dan mereka akan terjejas,” katanya.

Bagi kes di Kuching, Abdul Rahman berkata beberapa barang keperluan yang mendapat permintaan tinggi dijadikan sasaran oleh peniaga yang tidak bertanggungjawab kerana harga barangan itu didapati meningkat antara 10 dan 15 peratus sejak kebelakangan ini.
“Bagaimanapun, saya dimaklumkan harga beberapa jenis ikan dan udang yang dijual di sini menurun dengan ketara sejak tiga bulan lalu,” katanya.

Berita Berkaitan

ADUN Warisan Kunak positif COVID-19

KUNAK: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kunak, Norazlinah Arif hari ini memaklumkan beliau disahkan...

Hajiji positif COVID-19, dirawat di hospital

Datuk Hajiji Noor disahkan positif COVID-19 dan kini dirawat di Hospital Queen Elizabeth, kata...

Covid-19: Enam pelajar, tujuh guru positif

KOTA KINABALU: Enam pelajar sekolah dan tujuh guru membabitkan tiga sekolah di Lahad Datu...

PRN Sabah: Parti Cinta Sabah tanding 72 kerusi

KOTA KINABALU: Parti Cinta Sabah (PCS) bertanding 72 kerusi bagi menghadapi pilihan raya negeri...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...