31.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, November 26, 2020

#AirAsia Kurang Ajar Terbitkan Artikel Mnghina #MH370 Di Majalah Dalam Penerbangan 3sixty

Gambar artikel yang dimuatkan dalam majalah dalam penerbangan AirAsia yang telah tersebar di media sosial.
Gambar artikel yang dimuatkan dalam majalah dalam penerbangan AirAsia yang telah tersebar di media sosial.

AirAsia telah membuat permohonan maaf berhubung artikel yang disiarkan oleh majalah dalam penerbangan, 3sixty edisi April yang dilihat seolah-olah menyindir kejadian kehilangan pesawat Malaysia Airlines MH370.

Dalam satu kenyataan pada Sabtu, Pengerusi Eksekutif AirAsia Datuk Kamarudin Meranun berkata artikel itu dicetak sebelum kejadian tragis itu berlaku, tetapi majalah itu akan dihapuskan serta-merta dari semua penerbangan pesawat AirAsia.

“Dengan rasa kesal yang mendalam dan penyesalan saya ingin memohon maaf di atas sebarang kesalahan artikel dari perspektif juruterbang dalam terbitan terbaharu majalah pelancongan 3Sixty,” katanya.

Kamarudin yang juga penerbit majalah itu berkata mereka telah menangani isu ini untuk memastikan bahawa ia tidak akan berlaku lagi pada masa hadapan.

“Tindakan disiplin juga akan diambil terhadap pasukan editorial,” katanya.

Artikel ini telah menyebabkan kemarahan pengguna-pengguna internet dan laman sosial tidak lama selepas gambar artikel majalah syarikat penerbangan bajet itu tersebar di ruang siber malam Jumaat.

Artikel ini menyiarkan tentang sistem GPS yang digunakan dalam navigasi penerbangan dan termasuk insiden lalu di mana juruterbang telah mendarat di lapangan terbang yang salah.


Gambar yang tersebar juga menunjukkan ayat: “Latihan dan Persediaan- Di Air Asia latihan juruterbang adalah berterusan dan sangat teliti.

“Yakinlah bahawa kapten anda bersedia sepenuhnya untuk memastikan pesawat anda tidak tersasar. Selamat terbang.”

Kamarudin menjelaskan seksyen itu memuatkan artikel untuk ruangan penerbangan bulanan yang ditulis oleh Kapten Lim Khoy Hing, juruterbang bersara yang sebelum ini berkhidmat dengan AirAsia dan Malaysia Airlines.

Katanya, sebagai penyumbang artikel bulanan Kapten Lim menyediakan semua artikel beliau terlebih dahulu sebelum majalah siap dicetak.

“Secara tidak sengaja dan malangnya, isu semasa tentang GPS dan radar itu itu turut dibincangkan artikel dalam majalah yang telah dicetak sebulan sebelum tarikh terbitan.

“Ini adalah masa yang benar-benar sukar bagi negara dan kata-kata tidak dapat menggambarkan bagaimana perasaan saya secara peribadi terhadap kejadian ini.

Dalam reaksi segera, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia Tan Sri Tony Fernandes, tweeted, “Sebaik sahaja kami diberitahu di Twitter, kami segera menarik balik majalah. Kami meminta maaf sekali lagi. Ia menjadi saat-saat yang sukar bagi semua dalam industri”.

Berita Berkaitan

Seorang lagi anggota PGA cedera ditembak di sempadan Malaysia-Thailand

ALOR SETAR: Seorang lagi anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) cedera selepas terkena tembakan ketika...

Anggota PGA maut ditembak di sempadan Malaysia-Thailand

PADANG BESAR: Seorang anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) yang bertugas di pos sempadan Malaysia-Thailand,...

Lelaki maut alat pemadam api meletup depan rumah

SUNGAI PETANI: Lelaki maut selepas pemadam api kereta yang diletakkan di hadapan rumahnya di...

Tiga lagi MPV mewah bernilai RM750,000 disita SPRM

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyita tiga lagi kenderaan mewah milik ejen...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Moratorium, fakta mana lagi harus diketengahkan? – Najib Razak

Media melapor keuntungan bank-bank Malaysia bagi suku ketiga 2020 (Julai hingga Sept) dijangka akan naik antara 25% hingga 30% lebih tinggi berbanding suku ke-2...