33.3 C
Kuala Lumpur
Wednesday, December 2, 2020

AirAsia #QZ8501: Tiga Syarikat Kumpulan AirAsia Dalam Kategori Penerbangan Paling Bahaya – AirlineRatings.com

airasia-surabaya-bandung

Sudah jatuh ditimpa tangga… itu nasib Kumpulan AirAsia yang kini berdepan berbagai persepsi negatif sejak pesawatnya jenis Air Bus QZ 8501 terhempas dalam perjalanan dari Surabaya ke Singapura 28 Disember lalu.

Dalam senarai yang dikeluarkan oleh laman web keselamatan penerbangan AirlineRatings.com, 6 Januari lalu, Air Asia Indonesia masuk dalam ketegori antara airlines paling berbahaya di dunia.

Bagaimanapun satu lagi syarikat penerbangan Malaysia Airlines (MAS) yang mengalami tahun sukar pada 2014 selepas kehilangan dua pesawat tiada dalam senarai tersebut itu setelah mendapat lima dari tujuh bintang untuk rekod keselamatannya berbanding Air Asia.

Tiga anak syarikat Kumpulan AirAsia diberikan markah rendah dalam aspek keselamatan.

AirAsia Malaysia dan AirAsia Zest Filipina menerima penarafan tiga bintang, manakala AirAsia Indonesia hanya diberikan dua daripada tujuh bintang.

Senarai baru yang dikeluarkan ini mengambil kira semua yang berlaku dalam industri penerbangan global tahun lalu.


Menerusi jumlah bintang yang diberikan itu, Kumpulan AirAsia berada dalam kategori syarikat penerbangan paling berbahaya di dunia.

Insiden pesawat AirAsia Indonesia yang terhempas ke laut 28 Disember lalu antara punca tahap keselamatan syarikat penerbangan tersebut diragui.

Ia adalah tragedi yang melibatkan kematian pertama bagi Kumpulan AirAsia yang mempunyai anak syarikat hampir di kesemua negara Asia Tenggara.

Menurut senarai itu, syarikat penerbangan dunia yang paling corot dengan hanya satu bintang ialah Nepal Airlines, Tara Air, Kam Air dari Afghanistan, SCAT Airlines dari Kazakhstan dan Lion Air dari Indonesia.

Kesemua lima syarikat penerbangan itu telah pun diharamkan untuk terbang di ruang udara Kesatuan Eropah.

Sementara itu, 149 penerbangan lain menerima penarafan tertinggi tujuh bintang, manakala 59 lagi memperoleh enam bintang.

Sebagai perbandingan, syarikat penerbangan menerima taraf satu bintang dianggap mempunyai jumlah kemalangan yang tinggi.

Pada tahun 2005 Kam Airlines 904 dari Lapangan Terbang Antarabangsa Herat di barat Afghanistan, hilang dari skrin radar dalam perjalanan ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kabul akibat dalam cuaca buruk.


Kehilangan tersebut menyebabkan operasi SAR digerakkan mencari 96 penumpang dan lapan anak kapal. Bangkai pesawat itu ditemui terhempas di gunung pada 5 Februari 2005 di timur Kabul.

Pada 2010, 22 orang terbunuh apabila sebuah kapal terbang milik Tara Airlines terhempas sejurus berlepas dari Lapangan Terbang Lamidanda di Nepal, manakala pada awal tahun ini Nepal Airlines penerbangan 183 terhempas dalam perjalanan ke Arghakhanchi.

Pada bulan Januari 2013, semua 21 orang di atas kapal SCAT Airlines dari Almaty Kokshetau terbunuh apabila pesawat terhempas dalam cuaca buruk berhampiran Kyzyltu.

AirlineRatings.com, adalah laman web keselamatan penerbangan dilancarkan pada bulan Jun 2013.

Laman web tersebut merupakan inisiatif bersama antara pihak berkuasa Australia Barat dan Aerospace Technical Publications International, berkata sistem penarafan adalah berdasarkan kepada audit daripada badan-badan kerajaan dan industri, serta rekod kematian yang melibatkan syarikat penerbangan tersebut.

Penarafan 2014 dibayangi oleh tahun yang mengejutkan untuk keselamatan penerbangan dengan beberapa kejadian yang paling tragis dan pelik dalam sejarah moden, kata laporan itu.

Terdapat 21 kemalangan udara bagi tahun 2014 – satu bagi setiap 1.3 juta penerbangan- tetapi rekod 986 kematian adalah lebih tinggi dalam purata 10 tahun selepas sebahagian besarnya disebabkan oleh dua tragedi yang belum pernah terjadi sebelumnya melibatkan penerbangan MAS, yang mengorbankan 537 orang.

Walaupun wujud insiden berprofil tinggi, laporan itu menegaskan perjalanan udara adalah pengangkutan yang paling selamat.


Secara keseluruhan semua syarikat peberbangan dunia membawa 3.3 bilion penumpang dengan 27 juta penerbangan tahun lepas.

Perbandingannya, lima puluh tahun lalu ada 87 kemalangan udara, membunuh 1,597 orang, ketika syarikat penerbangan membawa 141 juta penumpang – lima peratus daripada jumlah yang sama hari ini, kata laporan itu.

Laman web ini juga mengumumkan sepuluh syarikat penerbangan paling selamat dan sepuluh syarikat penerbangan kos rendah paling selamat.

Ia menamakan syarikat penerbangan kebangsaan Australia sebagai yang paling selamat di dunia. (laman web ini beroperasi dari Australia).

Dengan ‘tiada rekod kematian’ dalam era jet, Qantas mendapat markah terbaik daripada hampir 450 syarikat penerbangan dipantau oleh laman web tersebut.

Selain Qantas, juga dalam senarai penerbangan paling selamat adalah British Airways, Gulf Emirates dan Etihad Airways, dan Lufthansa.

Berita Berkaitan

Cap palsu: Beli tunai kereta, motosikal mewah

Tiga lagi anggota Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semalam...

Selepas rugi RM9.95 bilion, Umno gesa Putrajaya semak kemampuan syarikat dilantik pulih TH

Umno hari ini menggesa Putrajaya supaya melihat semula kemampuan syarikat ditubuhkan ketika pentadbiran Pakatan...

PETRONAS rugi RM3.4 bilion suku ketiga 2020

Kerana dijarah dan di perah semenjak rejim PH sehingga era Tok Abah Kau, Petronas...

Pendakwah selebriti direman lima hari membantu siasatan kes rogol

Pendakwah selebriti direman lima hari, mulai hari ini, bagi membantu siasatan kes merogol seorang...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...