25.3 C
Kuala Lumpur
Sunday, September 27, 2020

Akhirnya, Konspirasi Terhadap PM Najib Razak Terbukti – New York Times

Mungkin itulah sebabnya PDRM turut menyiasat beberapa individu di bawah kod Konspirasi untuk menjatuhkan Kerajaan.

Ini di sahkan sendiri oleh Tony Pua kepada kepada New York Times.

Fakta penting:
– Konspirator dalam Kabinet mahu untuk berhadapan dengan Najib pada Julai 2015 dan meminta dia untuk berundur. Siapa yang mahu menjadi konspirator dan siapa yang akan menjadi PM jika Najib melepaskan jawatan tahun lepas?

– Gani telah memfailkan caj sebelum Najib ditemubual (soalsiasat) dan sebelum kertas siasatan lengkap? Jika ini berlaku, dia telah melanggar SOP dan boleh didakwa kerana melakukan konspirasi? Ini yang memaksa beliau terus senyap selepas peristiwa itu?

– Muhyiddin juga telah memberitahu Majlis Tertinggi pada September 2015 yang dia sedar dibenarkan amalan menggunakan akaun khas Presiden untuk pembiayaan politik dan parti – satu amalan yang diamalkan di zaman Mahathir. Muhyiddin juga berkata beliau sedar konspirasi itu dan dia tahu siapa di belakang mereka tetapi menafikan beliau adalah sebahagian daripada mereka.

Dengar dan saksikan disini: https://youtu.be/rnI_5pbkqs0

– Selama ini, orang tidak percaya bahawa Najib telah kembalikan sebahagian besar dari RM2.6 bilion. Ini telah disahkan oleh DOJ. Jumlah sebenarnya digunakan dalam PRU ke-13 oleh Najib hanya RM50 juta. RM2.083 bilion memasuki akaun Najib pada Mac 2013 apabila kadar pertukaran adalah USD1 kepada RM3.05 (USD681juta)

Dan apabila dipulangkan selepas pilihan raya pada Ogos 2015, USD2.03 bilion telah kembali apabila kadar pertukaran adalah USD1 kepada RM3.05 (USD620juta).

Jadi untuk mengatakan bahawa Najib songlap berbilion-bilion dalam akaun peribadinya hanya pembohongan. Malah, ia telah digunakan untuk tujuan parti dan CSR – seperti apa yang diputuskan oleh SPRM dan baru AG – tiada manfaat peribadi. Beliau tidak mengawal akaun ini dan terdapat pihak ke-3 untuk menguruskan akaun ini untuk beliau.

Perlu diambil perhatian bahawa individu seperti bekas Peguam Negara dan bekas Gabenor BNM telah dilantik oleh Mahathir sebelum beliau bersara.

Kebiasaannya, Mahathir melantik seseorang ke jawatan penting jika dia mempunyai maklumat sulit tertentu orang itu untuk menguasai mereka.

Mahathir mungkin tidak teragak-agak untuk menggunakan mereka untuk memecat Najib – walaupun ia terpaksa bekerjasama atau mempergunakan media asing atau negara-negara asing.


http://www.nytimes.com/2016/07/31/world/asia/malaysia-najib-razak.html

Berita Berkaitan

Jika Saya Menang, Anwar Mungkin Hilang Kerusi PD – Mohd Khairul

Kalau Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri sekali pun, tempohnya tidak lama kerana...

Istana Negara sahkan majlis menghadap Anwar ditangguh

Istana Negara mengesahkan majlis menghadap Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim...

Zahid Hamidi tunggu keputusan kedua ujian Covid-19 – Perbicaan tunda Isnin

PAGI ini sepatutnya prosiding sambung bicara kes membabitkan bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri...

Saman atas pengampunan Anwar boleh diteruskan

Mahkamah Tinggi hari ini menolak permohonan kerajaan dan Anwar Ibrahim untuk membatalkan tuntutan saman...

Pesawat ringan didakwa terhempas di Tanjung Bungah

GEORGETOWN: Sebuah pesawat ringan dikhuatiri terjunam sebelum terhempas dalam laut berhampiran perairan Tanjung Bunga...

MPS sita pejabat Azmin, Hilman

Pejabat ahli Parlimen Gombak Mohamed Azmin Ali dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Gombak...

[Video] GRS bincang hala tuju selepas berjaya bentuk kerajaan negeri – Bung Moktar

KOTA KINABALU: Barisan Nasional (BN) Sabah akan berbincang dengan rakan parti dalam Gabungan Rakyat Sabah (GRS) mengenai hala tuju gabungan itu selepas berjaya membentuk...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Komen

..

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,346PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan