Home / :: BLOG :: / Akibat Perjudian Forex BNM, Negara Tidak Mampu Menahan Serangan Matawang Dan Inflasi Meningkat.

Akibat Perjudian Forex BNM, Negara Tidak Mampu Menahan Serangan Matawang Dan Inflasi Meningkat.

Ahli Majlis Tertinggi Pribumi A Kadir Jasin berkata “Nilai ringgit tidak merudum dan harga barang tidak melambung akibat kerugian Bank Negara sebanyak AS$12 bilion (RM30 bilion) pada tahun 1990-an”.

Mungkin A Kadir Jasin sudah lupa.

Ada….
Oleh kerana Bank Negara kalah berjudi seteruk itu, rizab negara tidak mampu untuk mempertahankan matawang yang diserang teruk.

Pada amnya, inflasi dan penurunan matawang pada tahun 1990an jauh lebih teruk berbanding sekarang – sehingga matawang terpaksa ditambat.

Ringgit berada diparas USD1 berbanding RM2.60 pada mula abad 1990an dan jatuh seteruk 86% sehingga RM4.83. Pada akhir abad 1990an, Ringgit pula ditambat pada kadar RM3.80 atau 46% lebih teruk berbanding awal abad itu.

Keseluruhan abad itu, Ringgit tidak pernah meningkat tinggi berbanding USD.

Bila Najib mula mentadbir, Ringgit berada di paras RM3.73 dan pernah kukuh meningkat sehingga RM2.96. Pada hari ini pula, matawang kita berada pada paras RM4.43 – iaitu kejatuhan 18% berbanding awal April 2009.

Matawang sekarang tidak ditambat sekarang kerana matawang kebanyakkan negara didunia juga jatuh berbanding dengan matawang US Dollar – langsung tidak sama seperti tahun 1990an.

Kebutaan A Kadir Jasin mungkin disebabkan tertalu taksub kepada Mahathir sehingga jadi tahap kritikal.

20170219-kadir-jasin-buta

LSS.

http://kadirjasin.blogspot.my/2017/02/task-force-forex-idea-najib-yang-hebat.html?m=1

(Visited 8 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

18 comments

  1. Jasni Jaafar

    Tapi kesannya baru di rasa skrg..semua legecy Madey Kutty di hempuk ke atas DS Najib ..

  2. Iszz Ibrahim

    Kes yg 40 thun lps nak siasat silakan tun M ckp teruskan, sejak 22thn Tun M memerintah rakyat tak susah mcm ni, jiby kepit taik ni memerintah 2 penggal jer pun dah uruhara ekonomi skrg rakyat makin tertekan semua naik nak tak nak kena hadap jugak kan. Kalau masuk thailand org ckp duit malaysia tak laku dah kalau dulu berebut nak kan duit malaysia

  3. Ned Salleh

    Tak nak display akibat 1MDB verapa billion kita berhutang sampai negara kita menggemis ???

  4. Muhd Muhd

    Najib dah tak boleh bagi alasan dia buat alasan 40thn dulu punya citer utk alih perhatian….siallll

  5. M Amrin Derani

    negara kita mengemis? sebenarnya bukan akibat 1mdb yg menyebabkan negara jatuh teruk tetapi kes forex 40thn dulu la yg kita mula menanggung akibatnya pada hari ini.. dulu demonstrasi nak jatuhkan bn dari zaman mahathir lg.. paklah dan Najib yg terima tempiasnya..

  6. Muhammad Yasir Najib

    Asal nama ak pulok yg di mantion ni geng?

  7. M Amrin Derani

    alamak.. sorry Muhammad Yasir Najib.. dia bagi tag salah org la..

  8. Mohd Fadhil

    Prk sudah..demo pon sudah..brim pon sudah…RCI bila la tubuh?hahahah

  9. Ned Salleh

    1MDB adalah pada 2013!manakala isu forex yg beraku 30-40 tahun lalu baru nak disiasat .. kot ya pun fakta kena logik kawan .. menggemis kat China pun baru tahun ini .. nak bayar hutang ditsnggung kibat 1MDB .. …

  10. Mohamad Syukri

    Aku tak pernah nampak ko pon kat rapid Penang malaun. Fake Akaun ke ni?

  11. Anjang Aki

    Balik2 1 MDB yg jdi cam ni punce ye dari Forex n BNM masa kuty buat hal baca lah buku banyak2 jgn baca buku pembangkang je dia semua ye betul salah dia pun kta nye betul

  12. Ned Salleh

    Alahai Anjang Aki , kamu pun apa bezanya .. kamu pro BN jadi fakta kamu cenderung kearah mane n buku2 apa yg kamu baca …keemua menafikan salah laku BN kan … lagi pula saya sempat merasai kehidupan zaman kegemilangan Tun M , Pak Lah zzzzz n sekarang Najib 1MDB atau 2.6 billion … orang hanya kata Tun M Kutty tapi tak de pun orang kata Tun M Forex ke Tun M MBF ke .. kenyataan kan so swallow it n digest it ..

  13. Kamsan Ahmad

    Ned klu,nk bg tau mengemis dimana adakah ned yg mengemis mintsk kedarah selama nie cuba bg fakta mengemis dimana jgn cm pandai komen mengemis. Ckp cara bunga yg dhblayu x,laku ka

  14. Faizal Tapoo

    adakah nilai ringgit merudum dan harga brg melambung bila bank negara rugi 30billion……hahahaha…….koo INGAT 30bilion tuuu 30sen kooo SENANG2 mcm tuu nk rugi…..bodoooooh pnya ayat

  15. Faizal Tapoo

    adakah nilai ringgit merudum dan harga brg melambung bila bank negara rugi 30billion……hahahaha…….koo INGAT 30bilion tuuu 30sen kooo SENANG2 mcm tuu nk rugi…..bodoooooh pnya ayat

  16. Faizal Tapoo

    adakah nilai ringgit merudum dan harga brg melambung bila bank negara rugi 30billion……hahahaha…….koo INGAT 30bilion tuuu 30sen kooo SENANG2 mcm tuu nk rugi…..bodoooooh pnya ayat

  17. Hamidah Mohd

    najib gelaj besar tgk org melayu bercakaran sesama sendiri. kita tunggu pru14. banyakkan ibadat, takyah dok hentam biar Allah yg membalasnya.

  18. Ned Salleh

    Hi Kamsan Ahmad … cuba beritahu n share dgn kami apa hubungan negara China dgn Malaysia … pas tu kamucari kat Financial times yg kata China is bailing out Malaysia in d 1MDB scandal … pas tu kita jual sawit kat China , n getah kat China , Foredt City with Cina as d major players … apa lagi ye ..tak menggemis la tu … abis apa kita panggil tu te ??

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.