Akta SPRM sudah cukup untuk tangani isu rasuah ahli parlimen lompat parti

Popular

01:00:37

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan...

China akan beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia sehingga 2023

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak...

Terkini

Kemarin, tersangka preman di Jakarta Utara dan Jakarta Barat ditangkap

Jakarta (ANTARA) - Sejumlah berita seputar kriminalitas Jakarta terkait...

KISAH ANTI-VAKSIN, ISU PERDANA MENTERI BARU DAN HARAPAN KEPADA YDP AGONG

1. Anti vaksin jadi kambing hitam. Itulah yang mula...

Kim Jong Un label K-Pop sebagai ‘barah mudarat’

PYONGYANG: Pemimpin Korea Utara Kim Jong Un menuduh K-Pop...

限行令延长警方继续设路障·韩沙:接受14日到期通行信

内政部长拿督斯里韩沙再努丁指出,由于政府已延长限行令3.0两周,警方会继续接受将于14日届满的关键领域通行信函,直至28日。

Healthcare Assistant In The UK Steals Dead Patient’s Bank Card To Buy Snacks

A healthcare assistant, Ayesha Basharat was caught stealing an...

Oleh Isham Jalil

Pagi tadi Ketua Pesuruhjaya SPRM Datuk Seri Azam Baki berkata tidak ada undang-undang anti-lompat parti yang menghalang Ahli-ahli Parlimen untuk melompat parti.

Memang betul tidak ada undang-undang sedemikian, namun apa yang menjadi isu adalah bukanlah tindakan melompat parti Ahli-ahli Parlimen tersebut, tetapi isunya ialah sogokan yang didakwa diberi atau diterima oleh Ahli-ahli Parlimen ini yang mendorong mereka untuk melompat parti.

Dan katanya lagi, yang mereka (SPRM) siasat ialah jika ada penawaran wang untuk sokongan di bawah Akta Kesalahan Pilihan Raya.

Di bawah Akta Kesalahan Pilihan Raya, mana-mana pihak yang menawarkan wang untuk meraih undi adalah melakukan kesalahan.

Namun akta ini dibuat untuk menangani kesalahan-kesalahan semasa tempoh pilihan raya, dan ia tidak memadai untuk mengambil tindakan ke atas kesalahan rasuah di luar tempoh pilihan raya, contohnya jika Ahli-ahli Parlimen disogok untuk melompat parti setelah pilihan raya tamat.

Oleh itu, adakah Ahli-ahli Parlimen yang disogok untuk melompat parti ini akan terlepas begitu sahaja kerana Ketua Pesuruhjaya SPRM menggunakan akta kesalahan pilihan raya apabila kesalahan dibuat di luar tempoh pilihan raya?

Sebenarnya, dalam hal ini, Ketua Pesuruhjaya SPRM tidak perlu guna Akta Kesalahan Pilihan Raya yang longgar terhadap kesalahan-kesalahan rasuah selepas pilihan raya.

Beliau boleh guna Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (Akta 694) sendiri.

Saya pasti Ketua Pesuruhjaya SPRM arif tentang akta ini.

Undang-undang berkenaan sogokan terhadap Ahli-ahli Parlimen untuk berbuat sesuatu (termasuk melompat parti, mengundi atau tidak mengundi dalam mesyuarat badan awam termasuk Parlimen dan sebagainya) telah ada dan terang-terangan dinyatakan dalam Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (Akta 694).

Mengikut Seksyen 21 Akta SPRM, “Mana-mana orang yang menawarkan kepada seseorang mana-mana badan awam, atau sebagai seorang pegawai mana-mana badan awam, meminta atau menerima apa-apa suapan, sebagai suatu dorongan atau upah supaya:

(a) pegawai itu mengundi atau tidak mengundi dalam mana-mana mesyuarat badan awam itu bagi menyokong atau menentang apa-apa langkah, ketetapan atau soal yang dikemukakan kepada badan awam itu …. melakukan sesuatu kesalahan“.

Dan Seksyen 4 Akta yang sama juga menyebut, “pegawai badan awam ertinya mana-mana orang yang menjadi anggota, pegawai, pekerja, atau pekhidmat sesuatu badan awam, dan termasuklah anggota pentadbiran, ahli Parlimen, ahli sesuatu Dewan Undangan Negeri, hakim Mahkamah Tinggi, Mahkamah Rayuan atau Mahkamah Persekutuan...”.

Oleh itu, mengikut akta ini, jika seseorang Ahli Parlimen disogok untuk melompat parti dan menukar undi atau sokongan di Parlimen selepas pilihan raya, Ketua Pesuruhjaya SPRM boleh menyiasat dakwaan ini dan mengambil tindakan.

Dan mengikut undang-undang, pihak berkuasa termasuk SPRM tidak perlu menunggu adanya laporan rasmi dibuat untuk membuka kertas siasatan.

Alasan tiadanya undang-undang anti-lompat parti (oleh itu tidak boleh ambil tindakan) tidak boleh diterima terutamanya jika ia menyebabkan perbuatan rasuah politik di kalangan Ahli-ahli Parlimen semakin berleluasa.

Jika Ketua Pesuruhjaya SPRM tidak tahu akan hal ini atau tidak mahu mengambil tindakan sejajar dengan peruntukan undang-undang dan akta SPRM sedia ada, saya sarankan supaya beliau meletakkan jawatan dan memberi laluan kepada orang lain yang boleh menjalankan tugas dengan lebih cekap tanpa takut atau terhutang budi, atau “without fear or favor“.

ISHAM JALIL
4 Mei 2021

https://www.facebook.com/220524935369705/posts/966719044083620/?d=n

BACA juga:

Leave a Reply