25.9 C
Kuala Lumpur
Friday, October 30, 2020

Aktivis pelajar anjur forum Statut Rom, jemput TMJ

Sekumpulan aktivis mahasiswa akan menganjurkan forum bagi menjelaskan kekeliruan tentang Statut Mahkamah Jenayah Antarabangsa (ICC) sehingga Putrajaya menarik diri daripadanya.

Gabungan Pembebasan Akademik  berharap Tengku Mahkota Johor (TMJ) Tengku Ibrahim Sultan Ismail hadir dalam forum terbuka yang akan diadakan di Universiti Malaya (UM).

“Kalau dia mahu saya dengan gembiranya saya jemput dia datang,” kata presiden Asheeq Ali Sethi Alivi kepada pemberita di UM.

Forum dianjurkan sembilan mahasiswa yang membocorkan dokumen yang disediakan empat ahli akademik kepada Majlis Raja-Raja.

Dua daripada empat ahli akademik itu, pensyarah undang-undang Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIA) Prof Shamrahayu Ab Aziz dan pensyarah undang-undang Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) Fareed Mohd Hassan dijemput sebagai panelis, namun mereka menolak.

Dua lagi timbalan naib canselor Universiti Teknologi Mara dan pensyarah fakulti undang-undang Prof Datuk Rahmad Mohamad serta pensyarah undang-undang USIM Hisham Hanapi masih belum memberi jawapan.

Sementara peguam negara Tommy Thomas setuju untuk hadir sebagai ahli panel.

https://pakdin.my/tag/statut-rom

Berita Berkaitan

Siapa di belakang portal MalaysiaNow

Nama seperti Malaysiakini, Malaysia Today, Malaysia Insight memang sudah dikenali. Sekarang timbul nama baru, MalaysiaNow....

Polis tahan Ronnie Liu, siasat kes hina Agong

Polis Diraja Malaysia (PDRM) menahan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sungai Pelek Ronnie Liu...

Keputusan MKT UMNO semalam termasuk juga salah satu cadangan saya – Najib

Sebagai salah seorang Ahli Parlimen UMNO, saya bawa tiga cadangan dalam meeting semalam kerana...

[Video] Sebarang keputusan adalah keputusan parti, parti yang akan buat keputusan – Najib

Perbincangan telah pun diadakan mengenai situasi semasa. Pelbagai pandangan diutarakan. Penelitian akan dibuat oleh Majlis Tertinggi. Nasihat...

Komen

..

Keputusan MKT UMNO semalam termasuk juga salah satu cadangan saya – Najib

Sebagai salah seorang Ahli Parlimen UMNO, saya bawa tiga cadangan dalam meeting semalam kerana itulah tujuan kami bertemu. Ia adalah untuk berbincang dan menentukan hala...
993PeminatSuka
4,664PengikutMengikut
3,360PengikutMengikut
13,700PelangganLanggan