Home / :: BLOG :: / Amar Singh menceroboh masuk ke apartment milik Najib

Amar Singh menceroboh masuk ke apartment milik Najib

Raja Petra Kamarudin mempunyai hak untuk memberi pandangan tentang apa yang telah disiarkan didalam Malaysia Today berkaitan isu tuduhannya terhadap PDRM dan juga isu penggeledahan rumah DS Najib Razak yang berseduhan dengan rampasan sejumlah MYR116.7 juta dalam bentuk wang kertas.

Amar Singh nampaknya menjadi terlalu sensitif terhadap komen Raja Petra itu. Amar Singh tidak sepatutnya marah kerana keseluruhan kempen anti-Najib-anti-UMNO sebenarnya melibatkan bangsa, penyalahgunaan perkauman dan agama. Dan Amar Singh telah menjadi salah seorang peserta didalam kempen tersebut.

Sila rujuk sini: https://www.thestartv.com/v/amar-singh-to-rpk-police-did-not-steal-rm-43-mil-you-come-back-and-lodge-a-report
Jika Amar mempunyai “integriti” maka sebagai seorang SIKH, seorang ANGGOTA POLIS dan juga seorang PROFESSIONAL, Amar Singh perlu bertindak pro-aktif seperti mengadakan kumpulan pemerhati bebas (sebaik-baiknya sekumpulan peguam atau akauntan – jika anda masih ada lagi orang terhormat) ketika membuat serbuan.

Dengan isu tahap kecurigaan yang ditimbulkan pada PDRM sejak sedekad yang lalu, Amar Singh sekurang-kurangnya patut tahu, atau paling tidak mengsyaki isu ini akan timbul. Apabila tidak ada saksi maka udah tentu uduhan akan timbul tentang jumlah wang yang dikatakan telah ditemui dan dirampas semasa serbuan.

Apabila ada pertikaian mengenai jumlah rampasan maka rakyat akan melihat sama ada pihak Polis telah patuhi SOP (Standard Operating Procedure) ketika mereka membuat serbuan

Berdasarkan daripada laporan-laporan akhbar maka adalah didapati bahawa pihak Polis tidak mematuhi

Seksyen 65 Criminal Procedure Code yang dengan jelas menyebut bahawa penghuni premis perlu berada di premis tersebut ketika serbuan dilakukan.

Oleh kerana Pihak Polis tahu bahawa kediaman di Pavillion Residence yang di serbu itu ada kaitan dengan Dato Seri Najib Razak maka ia bukanlah menjadi satu alasan untuk mengatakan bahawa pihak Polis tidak dapat menghubungi pemilik premis tersebut

Najib bukanlah seorang TERRORIST (pengganas) seperti kumpulan IS atau pun Abu Sayaf yang memberi pihak PDRM menggunakan kuasa mereka untuk membuat serbuan ke premis-premis tanpa kehadiran penghuninya.

Memandangkan Najib hanya di syaki menyeleweng wang 1MDB maka pihak PDRM sepatutnya mematuhi SOP iaitu Akta 613 AMLA 2001 dan juga Seksyen 65 CRIMINAL PRECEDURE CODE

Selain daripada itu, memandangkan Polis tidak mematuhi SOP (Standard Operating Procedure) ketika mereka membuat serbuan maka rakyat mempunyai hak untuk menyoal

Mengapa wang tunai yang dirampas itu tidak dikira dihadapan pemilik pangsapuri,

Jumlah wang tunai yang dirampas tidak nyatakan didalam senarai barang penyitaan

Senarai barang-barang yang di sita tidak pula ditandatangani oleh pemilik pangsapuri

Kamu juga telah memberi kenyataan berbeza dimana

Pada 25hb Mei kamu mengumukan bahawa jumlah wang yang dirampas ialah RM114 juta

Pada 28hb June pula kamu mengumukan bahawa jumlah wang yang dirampas ialah RM116.7 juta

Sila rujuk disini: https://www.bharian.com.my/berita/kes/2018/06/442194/nilai-barangan-dirampas-antara-rm900j-hingga-rm11b-amar-singh

Alasan yang kamu berikan adalah bahawa pengumuman yang kamu buat pada 28hb Mei adalah berkaitan jumlah wang rampasan dari Pavilion Residence dan jumlah yang kamu umumkan pada 28hb Jun adalah jumlah keseluruhannya

Maka pada pandangan kami, perbuatan kamu itu bukanlah seperti seorang professional kerana kamu sepatutnya tunggu sehingga keseluruhan wang ranpasan itu di kira sevelum membuat apa-apa pengumuman

Seterusnya kami ingin tahu bagaimana kamu Amar Singh boleh membuktikan bahawa wang yang kamu rampas hanyalah RM116.7juta dan bukannya RM160 juta?

Adakah kamu mengharapkan kami untuk terus mempercayai kamu semata-mata kerana kamu adalah seorang pegawai Polis dan seorang lelaki budiman?

So Amar Singh hentikan melatah dan tumpukan perhatian kepada bagaimana kamu nak nembuktikan jumlah RM116.7 juta itu adalah jumlah yang sebenarnya

Selain dari pada itu, jika kamu tidak boleh membuktikan bahawa wang tersebut adalah wang 1MDB, kami berharap kamu jangan dolak-dalik lagi tetapi pulangkan segera kepada orang yang kamu merampas wang tersebut

Ia bukanlah terletak kepada Najib untuk membuktikan bahawa wang itu adalah miliknya kerana

Kamu merampas wang tersebut daripada pangsapuri miliknya. So apa saja yang berada didalam pangsapuri tersebut adalah milik Najib KECUALI kamu boleh nembuktikan bahawa barang yang dirampas itu adalah barang yang di curi

Satu lagi ISU YANG PALING KELAKAR ialah isuvAmar Singh mencabar RPK untuk buat report di Malaysia

Sila rujuk disini: http://theexpressviral.com/buat-report-kalau-berani-respon-balas-amar-singh-bila-dituduh-polis-curi-wang-dari-pavillion-resident/

Persoalannya sekarang ialah Amar Singh nak RPK buat report pada siapa

Kalau RPK buat report Polis sudah tentu laporan tersebut akan di majukan kepada KETUA JABATAN SIASATAN JENAYAH iaitu Amar Singh

Jadi timbul persoalan sama ada Amar Singh akan melaku siasatan keatas dirinya sendiri dengan adil

Atau adakah Amar Singh SEDANG BERLATIH untuk menghadiri satu SCREEN TEST FILEM DRAMA TAMIL MOCKBUSTER bertajuk “Billion Dollar Whale”

Sila rujuk disini: https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/09/28/billion-dollar-whale-movie-i-can-act-in-it-quips-comm-amar/

…………..
MALAYSIA TODAY

Amar Singh broke into the Pavilion Residences apartment

Maka, Encik Ng membawa Amar Singh dan pasukannya ke pangsapuri tersebut. Sebenarnya apabila mereka sampai ke apartmen itu, Amar Singh tidak mempunyai kunci untuk membukanya. Sebaliknya dia telah membawa bersama seorang tukang kunci dan tukang kunci itu telah memecahkan kunci di pintu depan supaya pihak penyerang itu dapat memasuki apartmen tersebut.

Amar Singh Ishar Singh kecewa dengan saya apabila saya bercakap mengenai serbannya. Saya rasa gembira. Saya bercakap mengenai serbannya adalah dengan bertujuan untuk dia terasa dihina. Dan dia mempunyai kebiadaban kerana menggelarkan saya seorang perkauman. Bagaimana pula dengan dua orang Sikh, Satwant Singh dan Beant Singh, dan bukannya seorang Bugis seperti saya, yang membunuh Indira Gandhi di New Delhi.

Untuk makluman anda, Satwant Singh dan Beant Singh, adalah pengawal peribadi Gandhi. Mereka sepatutnya menjaga keselamatannya, bukan membunuhnya. Adakah anda melihat pengkhianatan mereka berdua? Dan pengkhianatan Amar Singh adalah lebih kurang pengkhianatan Satwant Singh dan Beant Singh yang kini mahu ‘membunuh’ Najib Tun Razak selepas berkhidmat dibawahnys selama sembilan tahun.

Izinkan saya kongsikan sedikit rahsia dengan anda. Amar Singh dan pasukannya telah pergi ke Pavilion Residences dan berjumpa dengan Encik Ng pengurus bangunan tersebut dan memberitahunya bahawa mereka mahu memasuki ke apartmen Najib. Encik Ng memberitahu Amar Singh bahawa mereka tidak dibenarkan masuk apartmen itu kerana pemiliknya tidak ada di rumah.

Amar Singh memberitahu Encik Ng bahawa mereka mempunyai kebenaran Najib untuk dan mereka juga mempunyai kuncinya.

Maka, Encik Ng telah membawa Amar Singh dan pasukannya ke pangsapuri itu. Tetapi sebenarnya apabila tiba di apartmen, memang jelas Amar Singh tidak mempunyai kuncinya. Dia telah membawa seorang tukang kunci bersamanya dan mengarah tukang kunci tersebut untuk memecahkan kunci pintu depan bagi membolehkan mereka memasuki apartmen itu.

Encik Ng tidak dapat berbuat apa-apa ketika itu. Amar Singh kemudiannya menghalau Encik Ng dan polis kemudiannya telah menggeledah apartmen itu dan merampas segala-galanya tanpa mengistiharkan kepada Encik Ng butiran barang-barang yang mereka rampas.

Memang, saya bukan Amar Singh, seperti apa yang anda katakan. Wartawan penyiasat adalah orang seperti Clare Rewcastle Brown. Kedudukkan saya lebih tinggi daripada itu. Saya pembunuh karektor. Dan kerja saya adalah untuk membunuh karektor orang seperti anda. Oleh itu betulkan dapatkan fakta anda. Bagaimanakah seorang pegawai kanan polis seperti anda boleh melakukan kesilapan?

https://www.malaysia-today.net/2018/09/29/amar-singh-broke-into-the-pavilion-residences-apartment/

…………..
THE STAR 1

Amar Singh to RPK: Police did not steal RM43mil, you come back and lodge a report

Amar Singh berkata Polis tidak mencuri RM43.3mil semasa membuat serbuan pada bulan Mei lalu di pelbagai premis yang ada kaitan dengan Datuk Seri Najib Tun Razak sepertimana yang didakwa oleh blogger Raja Petra Kamarudin.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman, Datuk Seri Amar Singh berkata tuduhan yang dibuat oleh Raja Petra adalah “semata-mata tidak berasas”. Amar juga mencabar Raja Petra supaya berani tampil membuat laporan Polis di Malaysia berhubung perkara itu.

https://www.thestartv.com/v/amar-singh-to-rpk-police-did-not-steal-rm-43-mil-you-come-back-and-lodge-a-report

………….
BERITA HARIAN

Nilai barangan dirampas antara RM900j hingga RM1.1b – Amar Singh

27 JUN 2018

Selain itu, Amar Singh juga mengesahkan jumlah rampasan wang tunai pelbagai mata wang di enam premis yang diserbu berkaitan siasatan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) berjumlah RM116.7 juta.

https://www.bharian.com.my/berita/kes/2018/06/442194/nilai-barangan-dirampas-antara-rm900j-hingga-rm11b-amar-singh

…………..

EXPRESS VIRAL

Buat Report Kalau Berani. Respon Balas Amar Singh Bila Dituduh Polis Curi Wang Dari Pavillion Resident

September 28, 2018

Amar mengulangi bahawa jumlahwang tunai dalam 26 mata wang yang dirampas dari Pavilion Residence pada bulan Mei lalu adalah RM114 juta.

Saya ingin mengesahkan 100 peratus bahawa jumlah keseluruhan yang dirampas adalah RM114 juta dan dalam 26 mata wang,katanya.

http://theexpressviral.com/buat-report-kalau-berani-respon-balas-amar-singh-bila-dituduh-polis-curi-wang-dari-pavillion-resident/

…………..
THE STAR 2

Billion Dollar Whale movie? I can act in it, quips Comm Amar – Nation | The Star Online

KUALA LUMPUR: Pengeluar filem Hollywood mungkin telah menemui PELAKON PERTAMA mereka Kom. Datuk Seri Amar Singh untuk pengambaran filem yang di adaptasi dari buku terlaria “Billion Dollar Whale”.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Bukit Aman (CCID) berkata bahawa beliau akan “mempertimbangkan” untuk berlakon salah satu bahagian dalam skandal 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

https://www.thestar.com.my/news/nation/2018/09/28/billion-dollar-whale-movie-i-can-act-in-it-quips-comm-amar/

Oleh: Ariff Ahmad
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=738135406546696&id=100010507293309

(Visited 5,894 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

28 comments

  1. Eliprince Haira

    Kalau menceroboh wajib hantar ke penjara

  2. Safiah S Ckfiah

    harap DSN SAMAN TERHADAP Amar singh..dengan ratusan juta ringgit..

  3. Dian Hana

    Tunggu giliran ko. Kita hanya perlu bersabar.

  4. Rosli Hashim

    No warrant no owner he did as if his father’s house. Hope the owner make a report

  5. Suleiman Akhlaken

    Polis kalau ada waran, boleh je serbu mana2 tempat tanpa perlu penghuni premis.. tak tau la pulak undang2 kalau polis ada waran nak serbu kena ada penghuni

  6. Wan Rizal

    Buat laporan sekali kehilangan Jhoo low atas Skandal 1mdb…

  7. Eliprince Haira

    Ade ke die nyatakan dia berwaran geledah rumah sebelom ceroboh

  8. FX Sam

    Amar sight to pengarah kot..polis inspektor ke atas Ade kuase masuk rumah saspek..xde istillah pech masuk la gila

  9. Sabrio Rachman

    Kupasan yg bagus.. Terbaik abg din. Teruskan!

  10. Matqaypo Qaypo

    AMAR SINGH POLIS GILA..BALACI TUN M DAN PEGUAM NEGARA

  11. Ahmad Tajul PenjejakAwan

    uush jangan seru aku.. jenuh aq larikn diri dia follow… heee

  12. Ahmad Tajul PenjejakAwan

    encik shaab.. dulu kaw follow aq.. kini rasakan ko penangan rakyat. yabadabedu…berkari la jawb dengan media…. hahaha

  13. Hamidah Aziz

    Letak je jawatan…mmg x layak jadi ketua Polis pun…

  14. Ridzuan Wan

    Kena tak tunjuk bukti ada waran geledah,xde waran penghuni berhak halang masuk..

  15. Kzaman Aman

    Jangan bagi muka lagi ,kesabaran ada hadnya .

  16. Meryam Mohamad

    Banyak ygmkena tunggu kan , macam2 ,

  17. Mohamad Roslin Mc

    Mana boleh masuk sesuka hati masuk kena kebenaran.. Tuan Rumah atau atas perintah mahkamah melalui peguam negara itu yang sebetul nya

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.