25.9 C
Kuala Lumpur
Friday, December 4, 2020

Andaian Mengenai Sabotaj Dan Rampasan #MH370

MH370-insiden

Pengesahan bahawa seseorang di dalam pesawat MH370 telah sengaja mematikan sistem komunikasi pesawat sebelum ianya berubah arah telah menimbulkan beberapa teori mengenai kemungkinan yang berlaku kepada pesawat.

Laporan berita asing membuat spekulasi mengenai kemungkinan wujudnya beberapa senario termasuk sabotaj dan rampasan dengan sangkaan bahawa pesawat mendarat di beberapa lokasi yang tidak diketahui.

Sejak kehilangan pesawat itu, terdapat banyak andaian yang tidak putus-putus daripada pakar penerbangan yang cuba untuk membongkar misterinya.

Andaian awal termasuk peristiwa bencana yang mengejutkan seperti letupan di udara atau kegagalan peralatan besar atau struktur yang menyebabkan pesawat itu terhempas ke laut pada komunikasi terakhirnya.

AFP memetik seorang “pegawai kanan tentera” Malaysia sebagai berkata bahawa MH370 sengaja mengubah arah ke Lautan Hindi oleh seseorang yang mempunyai kepakaran dalam mengendalikan penerbangan dan kedudukan radar.

“Ia perlu memerlukan kecekapan dan kemahiran, dan seorang juruterbang,” kata pegawai itu.


Pegawai itu berkata, hipotesis itu adalah berdasarkan data yang masih tidak didedahkan dari radar tentera yang sentiasa menandakan perjalanan pesawat selepas ia hilang dari skrin kawalan trafik udara.

AP memetik beberapa pakar penerbangan yang menyokong andaian itu bahawa juruterbang atau orang lain yang mempunyai pengalaman dalam penerbangan sengaja menyimpangkan pesawat daripada laluan sebagai satu tindakan sabotaj.

“Mereka mendapati sukar untuk mempercayai bahawa pesawat moden seperti 777 akan mengalami kegagalan elektronik yang mengakibatkan pesawat tidak dapat berkomunikasi, namun terus dapat diterbangkan,” lapornya.

Walaupun tindakan keganasan turut dinamakan sebagai satu lagi kemungkinan, kebanyakan pakar mempersoalkan mengapa mereka yang bertanggungjawab tidak menyasarkan sebuah bandar atau pangkalan tentera.

The New York Times berkata, rampasan merupakan sebab kemungkinan kehilangan pesawat dan memetik seorang pegawai Malaysia lain yang tidak dinamakan sebagai berkata bahawa pesawat itu direkodkan telah terbang sehingga ke 45,000 kaki sejurus sebelum turun ke paras 23,000 kaki.

Reuters pula memetik seorang pegawai AS yang tidak dinamakan sebagai berkata bahawa kemungkinan bahawa pesawat itu sengaja dialihkan dan ia mungkin telah mendarat di satu tempat.

Berita Berkaitan

Dr Mahathir sedia jadi saksi kes saman Mohamed Azmin

Tak perlulah Dey.... orang dah tahu niat sebenar untuk mendapatkan semula pengaruh dan sokongan...

10 pengundi Gombak saman Azmin Ali

Seramai 10 pengundi berdaftar dalam kawasan Parlimen Gombak memfailkan saman terhadap Datuk Seri Mohamed...

Cap palsu: Beli tunai kereta, motosikal mewah

Tiga lagi anggota Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semalam...

Selepas rugi RM9.95 bilion, Umno gesa Putrajaya semak kemampuan syarikat dilantik pulih TH

Umno hari ini menggesa Putrajaya supaya melihat semula kemampuan syarikat ditubuhkan ketika pentadbiran Pakatan...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...