25.8 C
Kuala Lumpur
Sunday, October 25, 2020

Anggota Keluarga Mangsa Runtuhan Penebat Kilat Ikuti Perkembagan Operasi

Isteri mangsa Lee Chai Song, 48, (kanan) berada di kawasan runtuhan penebat kilat Menara Umno di Jalan Macalister setelah suaminya dipercayai tertimbus dalam lubang jalan sedalam lima meter.
Isteri mangsa Lee Chai Song, 48, (kanan) berada di kawasan runtuhan penebat kilat Menara Umno di Jalan Macalister setelah suaminya dipercayai tertimbus dalam lubang jalan sedalam lima meter.

GEORGE TOWN: Anggota keluarga Lim Chin Aik, penjual nasi yang dipercayai tertimbus di kawasan runtuhan penebat kilat di Jalan Macalister di sini berada di tempat kejadian bagi mengikuti perkembangan operasi mencari dan menyelamat.

Isteri mangsa Lee Chai Song, 48, dan tiga anak mereka iaitu dua lelaki, Lim Chia Yiang, 20, Lim Chia Oon, 18, serta anak perempuan mereka Lim Hui Jiun, 13, berada di tempat kejadian sejak pukul 7 pagi.

Selain mereka, kedua-dua ibu bapa mangsa, Lim Tian Chor, 73, dan Ang Kim Looi,70, dan adik perempuan mangsa, Lim Lye Suan, 40, turut berada di tempat kejadian.

Keluarga mangsa turut menjalankan upacara sembahyang di tempat kejadian supaya usaha mencari dan menyelamat berjalan lancar.

Ibu Lim, Ang berkata beliau dan keluarga mangsa tinggal bersama di Weld Quay, di sini dan anaknya itu merupakan seorang yang baik.

“Beliau merupakan seorang ketua keluarga yang bertanggungjawab dan sentiasa mengambil berat tentang saya serta suami. Kami sekeluarga berharap dia dapat ditemui,” katanya kepada pemberita.

Adik perempuan mangsa, Lye Suan berkata mereka sekeluarga berusaha mencari abangnya di semua lokasi yang beliau selalu pergi termasuk menerusi laman sosial facebook selepas menyedari kehilangan Lim.

“Saya menyedari abang hilang selepas anak perempuannya (Hui Jiun) balik dari sekolah dengan gurunya dan kami terus mencari abang dengan pelbagai cara termasuk menerusi facebook sebelum membuat laporan polis,” katanya.

Pada Sabtu Ketua Polis Pulau Pinang Datuk Abdul Rahim Hanafi mengesahkan nombor casis kereta yang ditemui di kawasan runtuhan penebat kilat di Jalan Macalister di sini sepadan dengan kereta milik penjual nasi itu.

Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya yang juga Anggota Parlimen Balik Pulau yang melawat tempat kejadian turut meluangkan masa berjumpa anggota keluarga mangsa dan memberi kata-kata semangat kepada keluarga mangsa serta memberi jaminan akan membantu mereka.

Sementara itu, Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng berkata kerajaan negeri akan memulakan siasatan bagi mengetahui punca keruntuhan itu dan memastikan kerja-kerja pembersihan di tempat kejadian dipercepatkan dan keadaan kembali seperti sediakala.

“Siasatan akan dijalankan secepat mungkin, manakala bekalan air, elektrik dan telekomukasi yang terjejas akibat runtuhan akan dipulihkan dalam kadar segera,” katanya ketika ditemui pemberita pada satu majlis lain di sini.

當局出動3架神手,同時挖掘汽車殘骸。

 


Berita Berkaitan

Darurat: Raja-Raja Melayu bermesyuarat esok

Sembilan Raja-Raja Melayu dan empat Yang di-Pertua Negeri di Malaysia dijadualkan mengadakan pertemuan khas...

Jumpa mayat reput di belakang kuil

Taiping: Mayat reput ditemui penduduk di kawasan semak belakang kuil di Taman Zenith, di...

Polis tahan 31 individu berhibur dalam parti tertutup

ISKANDAR PUTERI: Polis menahan 31 individu dipercayai mengadakan parti tertutup di dua kediaman dalam...

‘Raja’ Macau Scam Goh Leong Yeong lolos panjat pagar SPRM diburu polis

Bukit Aman sedang memburu dalang utama atau ‘Raja’ Macau Scam yang melarikan diri dengan...

Komen

..

Dah memang cara Mahathir dari dulu, Najib beritahu Ram Karpal

Ahli Parlimen DAP Ramkarpal kata dia kesal pernah kerjasama dengan Tun Mahathir. Ramkarpal juga dakwa Tun Mahathir telah musnahkan sistem kehakiman untuk penjarakan ramai orang...
993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,356PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan