25.9 C
Kuala Lumpur
Friday, October 30, 2020

Anggota Media Mahu Sertai Lagi Misi Kemanusiaan

PETALING JAYA, 4 Sept (Bernama) — Kematian jurukamera BernamaTV Noramfaizul Mohd Nor tidak mematahkan semangat pasukan wartawan Malaysia, yang menyertai misi kemanusiaan ke Somalia.

Malah mereka bersedia untuk terus membuat liputan ke kawasan zon konflik di masa akan datang.

Wartawan Astro Awani Tan Su Lin berkata beliau bersedia membuat lagi liputan di kawasan-kawasan berbahaya pada masa datang.

“Orang kata ajal di tangan Tuhan. Bila sampai masa untuk pergi kita akan pergi. Tetapi sebagai wartawan, jika diberi peluang buat liputan tentang kesengsaraan manusia, kenapa tidak,” katanya kepada wartawan di pangkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) di Subang sebaik tiba dari Mogadishu.

Noramfaizul terkorban akibat terkena tembakan curi di Mogadishu pada Jumaat lepas.

Bagi jurugambar Bernama, Mahayudin Mohamad, misi bantuan kemanusiaan ke Somalia kali ini merupakan pengalaman yang tidak boleh dilupakan dalam kerjayanya apabila terpaksa mengambil gambar rakan seperjuangannya yang meninggal dunia dalam keadaan menyayat hati.


“Saya berasa sangat sebak apabila diminta ketua pasukan perubatan Datuk Dr Alwi Rahman mengambil gambar arwah,” katanya.

Wartawan NTV7 Melissa Ong pula berkata pengalaman dalam misi bantuan kemanusiaan ke Somalia kali ini telah menyuntik semangat kepada beliau untuk terus hidup pada keadaan yang lebih baik.

“Misi bantuan kemanusiaan ke Somalia ini telah memberi peluang kepada saya untuk menyaksikan sendiri kesusahan dan keperitan dialami rakyat Somalia. Mereka menadah tangan memohon makanan dan keadaan kesihatan mereka teruk. Mereka betul-betul memerlukan pertolongan.

Misi bantuan kemanusiaan Kelab Putera 1Malaysia ke Somalia berlepas ke Mogadishu pada 28 Ogos lepas.

Berita Berkaitan

Siapa di belakang portal MalaysiaNow

Nama seperti Malaysiakini, Malaysia Today, Malaysia Insight memang sudah dikenali. Sekarang timbul nama baru, MalaysiaNow....

Polis tahan Ronnie Liu, siasat kes hina Agong

Polis Diraja Malaysia (PDRM) menahan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sungai Pelek Ronnie Liu...

Keputusan MKT UMNO semalam termasuk juga salah satu cadangan saya – Najib

Sebagai salah seorang Ahli Parlimen UMNO, saya bawa tiga cadangan dalam meeting semalam kerana...

[Video] Sebarang keputusan adalah keputusan parti, parti yang akan buat keputusan – Najib

Perbincangan telah pun diadakan mengenai situasi semasa. Pelbagai pandangan diutarakan. Penelitian akan dibuat oleh Majlis Tertinggi. Nasihat...

Komen

..

Keputusan MKT UMNO semalam termasuk juga salah satu cadangan saya – Najib

Sebagai salah seorang Ahli Parlimen UMNO, saya bawa tiga cadangan dalam meeting semalam kerana itulah tujuan kami bertemu. Ia adalah untuk berbincang dan menentukan hala...
993PeminatSuka
4,664PengikutMengikut
3,360PengikutMengikut
13,700PelangganLanggan