32.4 C
Kuala Lumpur
Friday, October 30, 2020

[Video] Anjur majlis perkahwinan di kuil: Polis ambil keterangan 33 saksi

Polis telah mengambil keterangan daripada 18 orang saksi berhubung siasatan kes rumah ibadat yang menganjurkan majlis perkahwinan di Taman Serdang Raya pada Ahad lalu.

Majlis perkahwinan yang diadakan pada pukul 8 hingga 10.30 pagi itu dihadiri puluhan tetamu, sekali gus  melanggar peraturan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Ketua Bahagian Siasatan Jenayah Selangor, Datuk Fadzil Ahmat berkata, polis juga telah mengambil keterangan daripada 15 orang saksi pihak kedua-dua pengantin yang hadir pada majlis tersebut.

“Kes kuil Serdang kita memulakan siasatan berdasarkan dua laporan polis yang mana 18 saksi (pihak kuil) dan 15 saksi pengantin yang hadir telah dirakam keterangan oleh polis,” katanya pada sidang media di Kuala Selangor hari ini.

Tambah beliau, kes akan disiasat lanjut untuk menyiapkan kertas siasatan.

“Sejurus selepas siap kertas siasatan nanti akan dirujuk untuk apa apa arahan lanjut daripada Timbalan Pendakwaraya,” ujarnya.


Semalam, pengurusan kuil berkenaan mengaku kuil tersebut telah menjalankan majlis perkahwinan antara pada Ahad lalu.

Menurut Ketua Polis Daerah Serdang, ACP Ismadi Borhan, pihak pengurusan kuil juga mengakui majlis itu telah berlangsung dengan kehadiran tetamu antara 20 hingga 30.

Sementara itu, Fadzil berkata, polis telah telah memulakan siasatan sejurus selepas menerima maklumat mengenai insiden itu.

“Saya tak pasti tempoh atau masa polis pergi ke tempat kejadian (rumah ibadat) tetapi SOP kami apabila telah menerima maklumat kami telah menjalankan siasatannya segera,” katanya. – MalaysiaGazette

Berita Berkaitan

Siapa di belakang portal MalaysiaNow

Nama seperti Malaysiakini, Malaysia Today, Malaysia Insight memang sudah dikenali. Sekarang timbul nama baru, MalaysiaNow....

Polis tahan Ronnie Liu, siasat kes hina Agong

Polis Diraja Malaysia (PDRM) menahan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sungai Pelek Ronnie Liu...

Tak perlu isytihar darurat, kata Agong

Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah berkata, tiada keperluan mengisytiharkan darurat di...

Siapa penumpang helikopter?

Kehadiran sebuah helikopter yang mendarat di pekarangan Istana Negara, di sini, menimbulkan tanda tanya...

Komen

..

Kenyataan Macron: Mahathir kena fokus kepada individu bukan serang negara & bangsa kata Najib

Bukanlah nak defend sangat tapi saya rasa dunia patut bertenang dan membaca kenyataan Tun Mahathir secara penuh dan dalam konteks penuh. Perlu adil kepada Tun...
993PeminatSuka
4,664PengikutMengikut
3,360PengikutMengikut
13,700PelangganLanggan