Monday - August 2, 2021 @ 13:43
NASIONALSABAHAnwar Dakwa Kerajaan Gagal Tangani Insiden Lahad Datu #BangkangDariLongkang

Anwar Dakwa Kerajaan Gagal Tangani Insiden Lahad Datu #BangkangDariLongkang

Kalau awal-awal dulu kita tidak beruning dan terus serang pun diorang akan salahkan kerajaan. Biasa lah.. bangkang dari longkang. 

 

Kenyataan Perdana Menteri atas serangan di Lahad Datu pagi tadi @NajibRazak #CerobohSabah

lahaddatu-komandoPUTRAJAYA 5 Mac – Sejak pencerobohan oleh kumpulan bersenjata di Lahad Datu pada Feb 12, kerajaan telah mengambil pendekatan untuk menyelesaikan konflik ini tanpa pertumpahan darah.

Pihak polis telah mengadakan pertemuan dan rundingan dengan harapan penceroboh akan bersetuju keluar dengan aman tanpa dikenakan sebarang tindakan undang-undang yang serius.

Semakin lama pencerobohan ini berlanjutan, jelas kepada pihak berkuasa bahawa penceroboh tidak berniat untuk keluar dari tanah Sabah.

Pada hari Jumaat lepas mereka telah melepaskan tembakan ke arah anggota polis yang bertugas di kawasan tersebut menyebabkan dua anggota kita terbunuh, sehari kemudian enam lagi anggota polis dibunuh oleh penceroboh di Semporna.

Anwar Dakwa Kerajaan Gagal Tangani Insiden Lahad Datu

PETALING JAYA: Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa kepimpinan kerajaan gagal menangani isu pencerobohan yang berlaku di Lahad Datu lebih awal.

Anwar berkata, kerajaan sepatutnya menyelesaikan lebih awal insiden pencerobohan tersebut sebelum lebih banyak pertumpahan darah berlaku.

“Ini bukan kelemahan di peringkat Angkatan Tentera Malaysia atau pasukan polis tetapi ini kelemahan dalam memberi arahan di peringkat tertinggi.

“Kenapa kerajaan ambil masa yang lama sampai 23 hari untuk atasi insiden pencerobohan sedangkan kedaulatan (Sabah) digugat,” katanya pada sidang media di ibu pejabat Parti Keadilan Rakyat (PKR) di sini, Rabu.

Ahli Parlimen Permatang Pauh itu juga turut berjanji Pakatan Rakyat akan memelihara kedaulatan Sabah dan negara ini sekiranya mereka memegang tampuk pemerintahan.

“Jika kita ambil alih, kita janji tidak akan membenarkan mana-mana militan masuk ke negara ini. Demi kedaulatan dan maruah negara ini,” katanya.

Beliau sekali lagi menggesa Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak memanggil sidang Parlimen tergempar untuk membincangkan isu pencerobohan di Lahad Datu serta memberi penerangan kepada semua ahli Parlimen Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat.

Anwar menegaskan serangan yang dilakukan oleh kerajaan adalah terhadap penceroboh bersenjata yang mengaku tentera Sulu dan bukannya rakyat Sulu yang tinggal di Malaysia.

“Ini bukan peperangan terhadap rakyat Sulu tapi terhadap puak penceroboh bersenjata… Kita telah jelaskannya kita tidak akan benarkan sebarang aktiviti militan di negara ini,” katanya.

Berkaitan:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here