30.3 C
Kuala Lumpur
Monday, November 30, 2020

Anwar Gagal Cubaan Ketiga Lucut Kelayakan Muhammad Shafee

Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah
Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah

Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini gagal buat kali ketiga untuk melucutkan kelayakan Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah daripada mengetuai pasukan pendakwa dalam rayuannya terhadap pembebasan ketua pembangkang daripada pertuduhan meliwat.

Semasa menolak permohonan Anwar, Hakim Mahkamah Rayuan Datuk Balia Yusof Wahi, mengetuai panel tiga anggota yang mendengar permohonan ketua pembangkang itu untuk melucutkan kelayakan Muhammad Shafee, memutuskan ia adalah remeh dan menyusahkan yang akan menyebabkan rayuan pihak pendakwa lambat selesai.

“Kami berpendapat rayuan ini akan menjadi amat lambat untuk diselesaikan di mahkamah,” katanya dan menurutnya sepertimana hujah dikemukakan Muhammad Shafee, rayuan (pihak pendakwa) ini tidak ada sebarang perkembangan sejak Julai tahun lepas.

Terdahulu, Muhammad Shafie berhujah kes liwat Anwar telah ditangguh 69 kali semasa perbicaraan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Hakim Balia, yang mendengar permohonan itu bersama-sama Hakim Datuk Aziah Ali dan Hakim Datuk Mohd Zawawi Salleh, berkata panel bersetuju dengan hujahan Muhammad Shafee bahawa berikutan namanya tidak digugurkan daripada senarai peguam, beliau layak dilantik sebagai Timbalan Pendakwa Raya.

Katanya pelantikan Muhammad Shafee termaktub dalam bidang kuasa pendakwa raya dan mahkamah tidak dapat membuat keputusan berdasarkan keputusan Lembaga Disiplin Peguambela dan Peguamcara.

Mahkamah juga menolak permohonan Anwar untuk menggantung pendengaran rayuan pihak pendakwa, ditetapkan Khamis dan Jumaat ini, selepas mahkamah mendapati tiada keadaan khas untuk menangguhkannya.

Berikutan keputusan itu, rayuan pihak pendakwa akan didengar Khamis ini dengan Muhammad Shafee mengetuai pasukan pendakwa.


Anwar memfailkan permohonan ketiga pada 25 Feb atas alasan seorang peguam kanan tidak layak menerima pelantikan itu kerana beliau didapati bersalah dan didenda RM5,000 oleh Lembaga Disiplin Peguambela dan Peguamcara kerana melanggar Akta Profesion Undang-Undang.

Mahkamah membuat keputusan itu selepas mendengar hujahan peguam mewakili Anwar, Karpal Singh, dan Muhammad Shafee.

Anwar pertama kali mencabar kesahihan pelantikan Muhammad Shafee mengikut Kanun Acara Jenayah tetapi ditolak Mahkamah Rayuan pada 17 Sept tahun lepas.

Mahkamah Persekutuan turut menolak rayuannya terhadap keputusan Mahkamah Rayuan pada 20 Nov tahun lepas.

Permohonan keduanya untuk melucutkan kelayakan Muhammad Shafee, berdasarkan akuan bersumpah bekas Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur Datuk Mat Zain Ibrahim, turut ditolak Mahkamah Rayuan pada 20 Dis tahun lepas.

Rayuannya di Mahkamah Persekutuan turut ditolak pada 11 Feb tahun ini.

Muhammad Shafee dilantik oleh Peguam Negara secara ‘fiat’ (autoriti beliau) mengikut Seksyen 376 (3) Kanun Acara Jenayah dan Perkara 145 (3) Perlembagaan Persekutuan untuk mengendalikan rayuan di Mahkamah Rayuan.

Pada 9 Jan, 2012, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur melepaskan dan membebaskan Anwar daripada pertuduhan meliwat bekas pembantunya Mohd Saiful Bukhari Azlan, 26, di Kondominium Desa Damansara di Bukit Damansara antara 3.10 petang dan 4.30 petang 26 Jun, 2008.

Berita Berkaitan

Cap palsu: Beli tunai kereta, motosikal mewah

Tiga lagi anggota Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semalam...

Selepas rugi RM9.95 bilion, Umno gesa Putrajaya semak kemampuan syarikat dilantik pulih TH

Umno hari ini menggesa Putrajaya supaya melihat semula kemampuan syarikat ditubuhkan ketika pentadbiran Pakatan...

Pendakwah selebriti direman lima hari membantu siasatan kes rogol

Pendakwah selebriti direman lima hari, mulai hari ini, bagi membantu siasatan kes merogol seorang...

Seorang lagi anggota PGA cedera ditembak di sempadan Malaysia-Thailand

ALOR SETAR: Seorang lagi anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) cedera selepas terkena tembakan ketika...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...