Apa tu kisah ‘The Equanimity’?

Jom saya terangkan dalam bahasa kampung jer. Supaya semua rakyat pelbagai peringkat faham.

BAB 1

The EQUANIMITY adalah sebuah kapal mewah yang disita *secara tidak sah* oleh kerajaan Indonesia. Namun apabila peguam2 empunya kapal tersebut iaitu EQUAMINITY (Cayman) Ltd. membantah penyitaan tersebut sebagai tidak sah dan ianya tiada kaitan dengan 1MDB , maka Mahkamah Daerah Jakarta Selatan Indonesia, melepaskan penyitaan atas alasan kukuh ianya memang tiada kaitan dengan 1MDB, faham tak setakat ini?

Namun usaha gigih KERA jaan Puunah Harapan cuba mengaitkan bahawa kapal itu dipunyai oleh Jho Low dan dibeli dengan wang 1MDB. Maka bertungkus lumus lah para pemimpin dan mahamacai Puunah Harapan mencipta reka cerita fitnah tanpa fakta agar rakyat yang kelas bangang percaya bahawa ianya milik Jho Low dan dibeli dengan wang 1MDB. Bukan setakat itu sahaja, usaha keras mahacai pemfitnah tersebut untuk mengaitkan Jho Low dengan DS Najib.

BAB 2

Bertahun-tahun lamanya mereka berusaha dan cuba kaitkan Jho Low dengan DS Najib. Yang kelakarnya ayahnda Jho Low adalah kroni rapat kepada PM ke 4 dan PM ke 7. Ayahnda kepada Jho Low telah mengumpul kekayaan sejak zaman PM ke 4 lagi.

Faham tak setakat ini?

BAB 3
Persoalannya, Bagaimana kapal mewah THE EQUANIMITY boleh dibawa ke Malaysia oleh PM ke 7? Sedangkan ianya telah diisytihar oleh Mahkamah Selatan Jakarta bahawa kapal tersebut adalah kepunyaan sebuah syarikat luar negara iaitu EQUAMUNITY (Cayman) Ltd dan tidak ada kena mengena dengan 1MDB. Penjelasan paling logik adalah jika PM ke 7 adalah pemilik syarikat EQUAMUNITY (Cayman) Ltd.

BAB 4

Persoalan seterusnya Mengapa pula setelah dibawa ke Malaysia baharu hendak siasat siapa Tuanpunya kapal ni? Kalau tidak tahu Tuanpunya kapal ni, mengapa pulak di bawa ke Malaysia? Kenapa tak bawa ke United Nation ke? Bermakna reka cerita yang mengatakan ianya kepunyaan Jho Low yang dibeli dengan wang 1MDB adalah fitnah semata-mata ke?

Kenapa nak siasat sampai 6-9 bulan hanya untuk nak tahu empunya kapal?
Yg ni lagi pelik erk. Dalam dunia berteknologi tinggi yg mana capaian data hanya dihujung jari, perlukah 6-9 bulan?

BAB 5

Apakah harta yg disita oleh kerajaan, menjadi tanggungjawab kerajaan menangung kos selenggaraan. Tak logikkan? Adakah kereta anda yang disita oleh JPJ atau PDRM ditanggung kos selenggarannya oleh kerajaan? Adakah kapal ini perlu diselenggara? Siapa yang nak gunakannya? Setahu saya telah banyak kapal yang disita oleh kerajaan dan ianya menjadi besi buruk di dockyard di mana ia di simpan.

Terlalu banyak misteri yang disorokkan oleh KERA jaan Puunah Harapan yang telus mulus tentang EQUAMINITY

Dah faham?. Tepuk lah👏🏻👏🏻

Kapt Azizan Adam (B)

………….
Rujukan:
http://pakdin.my/tag/Equanimity
http://pakdin.my/pru14-indonesia-sahkan-equanimity-tiada-kaitan-1mdb/http://pakdin.my/malaysia-menjadi-negara-autokrasi/
http://pakdin.my/kapal-mewah-jho-low-dirampas-apa-kisah-sebenarnya/

258
Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Hamzah Sahadi
Guest

Pencacai bn ni adamin

Selatan Klasik
Guest

PH LAKNAT.

Kamarul Ariffin Hamzah
Guest

Atau 3juta tu sewa utk kapal tu utk nk kaitkan dgn 1mdb…auta la nk siasat mkn masa 9 bln…

Kamarul Ariffin Hamzah
Guest

Atau 3juta tu sewa utk kapal tu utk nk kaitkan dgn 1mdb…auta la nk siasat mkn masa 9 bln…

Kamarul Ariffin Hamzah
Guest

Atau 3juta tu sewa utk kapal tu utk nk kaitkan dgn 1mdb…auta la nk siasat mkn masa 9 bln…

Kamarul Ariffin Hamzah
Guest

Atau 3juta tu sewa utk kapal tu utk nk kaitkan dgn 1mdb…auta la nk siasat mkn masa 9 bln…

Awwangku Zahari
Guest

Tepuk4

Awwangku Zahari
Guest

Tepuk4

Faizal Amri
Guest

Aduih..kemana aja kapal yg aku sewakan itu dibawa pergi…

Faizal Amri
Guest

Aduih..kemana aja kapal yg aku sewakan itu dibawa pergi…