25.3 C
Kuala Lumpur
Saturday, January 23, 2021

APABILA BERSIH MENJADI BERSHIT

Mahathir mempunyai apa yang dipanggil sentuhan Midas songsang. Apa-apa yang Midas sentuh bertukar kepada emas. Apa-apa yang Mahathir sentuh bagaimanapun bertukar kepada najis. Dan Shahnon berkata demikian juga dalam bukunya, ‘Shit’. Oleh itu, Bersih yang telah bermula sejak tahun 2007 kini telah beralih kepada Bershit apabila ia berubah daripada gerakan untuk memperjuangkan pilihan raya yang bebas dan adil menjadi gerakan anti-Najib.

20161119-bersih-shahnon-shit

1. Pada tahun 1999, di kemuncak anti-Mahathir Mohamad atau gerakan Reformasi, Shahnon Ahmad, penulis, Sasterawan Negara, Profesor Emeritus di Universiti Sains, bekas Ahli Parlimen PAS, dan kawan peribadi saya, menulis satira dalam buku berjudul ‘Shit’.

2. Disebabkan buku ini mengandungi begitu banyak kontroversi maka kerajaan Mahathir cuba untuk mengharamkannya. Tetapi ia sudah terlambat. Tiap-tiap naskhah cetak telah dijual dan versi salinan fotokopi buku tersebut telah dijual di Jalan Masjid India dan di hadapan masjid pada hari Jumaat dua kali ganda harga asal. Malah salinan yang diciplak (cetak rompak) dengan harga dua kali ganda dijual seperti goreng pisang Panas.

3. Kebanyakan orang yang membeli buku tersebut tidak pernah membacanya. Mereka hanya mahu memilikinya sebagai tanda bantahan terhadap Mahathir dan menyokong gerakan Reformasi. Apa yang lebih penting adalah buku itu melambangkan segala yang Mahathir sentuh bertukar menjadi shit, bermula dari membangunkan sehingga 13 Mei 1969 seterusnya ke hari ini, hampir 50 tahun lamanya.

4. Dan itulah yang telah berlaku kepada Bersih. Pada mulanya Bersih yang bermula pada pertengahan 2007 sebagai gerakan untuk memperjuangkan pilihan raya bebas dan adil. Dan saya perlu tahu kerana saya, bersama-sama dengan pelbagai pembangkang serta orang-orang Umno, terlibat dalam Bersih di peringkat awal pada tahun 2007. Malah, blogger Din Merican boleh memberikan keterangan tentang itu kerana saya berkomunikasi dengan dia banyak kali untuk mengatur penyerahan Petisyen Pilihan Raya kepada Seri Paduka Baginda yang di-Pertuan Agong.

5. Ya, Bersih telah dimulakan oleh segelintir daripada kami pada tahun 2007. Dan ia bukan Bersih 1.0 tetapi hanya Bersih. Tetapi tidak lama selepas itu Anwar Ibrahim telah merampas Bersih dan memanggilnya BERSIH 2.0 manakala Bersih 2.0 bukan lanjutan daripada Bersih 1.0 (tidak pernah wujud Bersih 1.0). Dan kini Bersih telah diambil alih oleh Mahathir dan dipanggil Bersih 5.0 seolah-olah Bersih yang kita dianjurkan pada tahun 2007 adalah Bersih 1.0.

6. Itu adalah gambaran yang salah mengenai fakta sejarah. Bersih 5.0 bukan kelima dalam siri perhimpunan Bersih yang bermula dengan Bersih 1.0 pada tahun 2007. Apa yang dipanggil Bersih 5.0 sebenarnya Bershit, yang dipergunakan oleh Mahathir dalam usaha untuk menggulingkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak. Dan video Mahathir di bawah bukan lagi rahsia dari segi fakta bahawa Bersih 5.0 sebenarnya adalah demonstrasi anti-Najib yang bertujuan untuk menyingkirkan Najib dan menggantikan beliau dengan Perdana Menteri proksi yang baru.

7. Malah, jika anda benar-benar ingin tahu apa yang Mahathir fikirkan mengenai Bersih, lihat video di bawah. Itu pandangan sebenar Mahathir mengenai Bersih. Dalam ‘video kempen’ di atas meminta orang ramai untuk keluar bagi menyertai demonstrasi Bershit, Mahathir bercakap mengenai Najib dan bukan mengenai pilihan raya bebas dan adil. Mahathir bercakap mengenai perubahan kerajaan dengan kerajaan selain dari Najib. Mahathir tidak menyebut satu perkataan pun tentang pilihan raya atau pilihan raya yang bebas dan adil. Ia adalah semata-mata menyingkir Najib dan menggantikannya dengan seorang Perdana Menteri yang baru.

8. Jadi, tidak, Bersih 5.0 bukannya BERSIH 5.0 kerana perhimpunan Bersih November 2007 bukan BERSIH 1.0. Dan Bersih tidak lagi Bersih, gerakan untuk berkempen bagi pilihan raya yang bebas dan adil. Ia kini Bershit, kempen untuk menggulingkan Najib dan menggantikannya dengan proksi Mahathir menjadi Perdana Menteri. Dan jika ‘video kempen’ Mahathir tidak meyakinkan anda tentang perkara ini maka anda adalah lebih ‘bodoh’ daripada yang saya fikir.


20161110-bersih-mahathir-shit

9. Bershit telah bertukar menjadi pelacur. Semua orang ‘mempergunakan’nya untuk keseronokan masing-masing. Sementara Mahathir ‘mempergunakan’nya untuk menggulingkan Najib dan menggantikannya dengan seorang Perdana Menteri proksi, PKR ‘mempergunakan’nya dalam kempen mereka untuk membebaskan Anwar dari penjara, Evangelist Kristian DAP ‘mempergunakan’nya untuk mencabar ketuanan Islam, manakala DAP ‘mempergunakan’nya bagi memecahbelahkan orang Melayu kepada lima kumpulan supaya Pakatan Harapan pimpinan DAP boleh mengambil alih negara ini.

10. Semalam mesej di bawah telah diedarkan kepada semua orang Kristian dan penyokong pembangkang. Ia adalah rahsia dan kini jelas terbuka bahawa orang Kristian mengeksploitasi Bersih. Pertengkaran beberapa hari lalu antara dua kumpulan Katolik juga mengesahkan perkara ini. Katolik dan Evangelist Kristian telah menyusup Bershit dan menggunakannya untuk mencabar dan melemahkan Islam.

11. Dan ini adalah sangat berbahaya. Jika Bersih berkaitan bangsa yang ianya cukup buruk. Tetapi jika ia bertukar menjadi jurang agama maka ianya menjadi letupan yang lebih kuat dari jurang perkauman. Dan ini adalah salah satu sebab mengapa PAS tidak mahu mengambil bahagian dalam Bershit. Mereka tahu bahawa Bershit sedang dieksploitasi oleh penganut Kristian sebagai satu bentuk gerakan untuk mencabar dan melemahkan Islam. Dan jika mereka terus berbuat demikian, PAS mungkin akan bekerjasama dengan Umno untuk menjaga badai anti-Islam boleh di kekang.

12. Sebenarnya, apabila kita memikirkannya, promoter Bershit 5.0 adalah sekumpulan orang yang kalah. Pakatan Harapan yang dipimpin oleh DAP tidak mempunyai maruah. Walaupun apa yang Mahathir mengata mereka, mereka masih boleh menerima beliau sebagai pemimpin pembangkang yang paling utama. Dan Mahathir juga sama muka tidak tahu malu. Walaupun mengetahui bahawa George Soros membiayai pembangkang dan Bersih dan walaupun apa yang dia dan Soros fikirkan satu sama lain dia masih boleh bersama Bershit dan berkempen supaya rakyat keluar berhimpun.

Jika anda terlupa insiden Mahathir-Soros mungkin anda boleh melihat video ini di bawah.

13. Terdapat hanya dua parti majoriti Melayu Umno dan PAS. DAP tahu bahawa selagi Umno dan PAS terus kuat maka tidak ada cara Pakatan Harapan pimpinan DAP boleh mengambil alih negara ini. Pada tahun 2008 dan 2013 peringkat pertama rancangan itu berjalan apabila orang Cina meninggalkan Barisan Nasional dan bersatu di bawah DAP. Tetapi itu tidak mencukupi. Itu hanya peringkat pertama. Peringkat kedua adalah untuk memecahkan pengundi Melayu daripada dua kepada lima atau enam kumpulan.

14. Pada tahun 1990, orang Melayu berpecah kepada tiga (Umno, PAS dan Semangat 46). Itu tidak cukup baik. Pada tahun 1999, orang Melayu, sekali lagi, berpecah kepada tiga (Umno, PAS dan PKN). Itu juga tidak cukup baik. Dua kali dalam sejarah orang Melayu berpecah kepada tiga tetapi masih DAP tidak boleh mengambil alih negara ini. Ini bermakna orang Melayu mesti berpecah kepada lebih daripada tiga – mungkin lima atau enam sekurang-kurangnya.

15. Jadi sekarang Umno berpecah dua dengan Pribumi atau PPBM muncul sebagai parti yang dipanggil alternatif kepada Umno. PAS juga berpecah kepada dua dengan PAN muncul sebagai parti alternatif kepada PAS. Kemudian kita mempunyai PKR yang sangat lemah yang begitu teruk berpecah antara kumpulan Dr Wan Azizah Wan Ismail dan Azmin Ali cliques. DAP tidak mengharapkan lebih dari itu lagi – orang Melayu kini sudah berpecah kepada enam kumpulan.

16. 19 November 2016, adalah ‘ujian percubaan’. Apakah yang akan berlaku hari ini adalah menggambarkan sama ada pilihan raya umum akan datang akan melihat jurang Barisan Nasional semakin jauh atau sama ada pihak pembangkang perlu kembali mengubah strategi. Perhimpunan Bershit hari ini bukan mengenai pilihan raya yang bebas dan adil tetapi menunjukkan kekuatan untuk menguji sejauh mana sampul surat boleh ditolak. Dan bukan sahaja mengenai bilangan peserta esok tetapi siapa yang turun berhimpun akan menjadi indikasi.

17. Dan itulah sebabnya tidak menjadi masalah berapa banyak Mahathir telah lakukan terhadap pembangkang dan pemimpin-pemimpin pembangkang serta penyokong mereka pada masa lalu, mereka bersedia untuk berpura-pura bahawa semua itu tidak pernah berlaku dan menyambut Mahathir dengan permaidani merah dan melayan beliau seperti VVIP.

18. Jika anda rasa dia telah memaafkan dan melupakan kesalahan Mahathir maka anda adalah dungu sebenarnya. Tiada siapa yang telah memaafkan atau melupakan kesalahan Mahathir. Malah, kita boleh dikatakan bahawa itulah caranya yang mereka menghukum Mahathir atas dosa-dosa lampau. Mereka menghukum Mahathir dengan menggunakan beliau untuk memecahkan Umno (selepas memecahkan PAS) kerana tidak tidak ada hukuman yang sebaik-baiknya untuk Mahathir selain dari memusnahkan parti beliau asaskan.

19. Masih ingat apa yang pernah diperkatakan oleh Almarhum Tunku Abdul Rahman? Pada 1970-an Tunku berkata bahawa dihari apabila Mahathir mengambil alih sebagai Perdana Menteri adalah kiamat kepada negara dan Umno. Dan Tunku adalah betul. Ketika Malaysia masih mengalami PSD (Post-Mahathir Syndrome), Mahathir memusnahkan Umno pada tahun 1987, hanya enam tahun selepas mengambil alih.

20. Kemudian Mahathir membentuk Umno Baru untuk menggantikan Umno yang beliau telah musnahkan dan Tunku enggan menyertai Unmo Baru. Tunku dan Tun Hussein Onn telah mati di luar Umno bersama-sama dengan ramai veteran Umno lain yang enggan mempunyai apa-apa kaitan dengan Umno ciplak ciptaan Mahathir. Umno Baru bukan Umno asal 1946, kata mereka, tetapi Umno Parti Mahathir.

21. Ya, Umno Baru bukan Umno asal 1946 tetapi Umno Mahathir. Dan kini Mahathir sendiri yang cuba untuk memusnahkan Umno yang beliau wujudkan untuk menggantikan Umno asal tahun 1946. Apakah yang bukan keadilan yang puitis? Adakah itu bukan karma? Jadi mengapa DAP tidak mahu berpura-pura memaafkan dan melupakan Mahathir dan menyokong beliau dan mengeksploitasi beliau untuk memusnahkan Umno? Apa hukuman yang lebih baik untuk Mahathir untuk beliau menebus semula dosa-dosa masa lalu selain daripada untuk membantu beliau memusnahkan parti dia wujudkan?

22. Ya, semua yang Mahathir sentuh bertukar menjadi shit. Keadaan ini berlaku sejak tahun 1960-an. Dan hari ini Bersih telah bertukar menjadi Bershit ditangan Mahathir yang terlibat di dalamnya. Dan DAP teruja. Orang-orang Kristian teruja. Bershit Mahathir akan melakukan apa yang telah Cina DAP dan Kristian cuba untuk lakukan selama 50 tahun tetapi setakat ini masih belum berjaya.

23. Adakah ia tidak ironis bahawa DAP kini menyokong kumpulan Baju Kuning sebab Bersih menggunakan kuning adalah untuk menunjukkan kesetiaan atau taat setia kepada Raja? Kuning bermakna diraja dan itulah sebabnya kami memilih kuning pada tahun 2007. Tetapi DAP tidak mengiktiraf pemerintahan beraja. Teng Chang Khim menulis dalam blognya bahawa DAP akan menolak untuk mengadap Sultan jika mereka terpaksa memakai songkok sebagai etika berpakaian. DAP juga memberitahu pengikut mereka untuk menolak semua gelaran dan anugerah dari Raja-raja (jika tidak Karpal Singh akan dipanggil Tan Sri Karpal dan beliau layak menerima gelaran itu).

24. Bukan menjadi rahsia kepada DAP bahawa hakikatnya mereka adalah anti-monarki termasuk anti-Syariah (yang terletak di bawah Raja-raja). Malah, Syariah adalah salah satu sebab mengapa DAP membubar Pakatan Rakyat supaya PAS boleh ditendang keluar dari pakatan pembangkang. Namun, walaupun DAP berpendirian anti-monarki dan anti-Syariah, mereka menyokong kumpulan Baju Kuning, lambang Ketuanan Melayu. Sebagaicontoh adalah seperti lawak apabila Anwar Ibrahim mengetuai gerakan anti-LGBT. Bolehkah anda bayangkan sekiranya ianya terjai?

20161119-bersih-shahnon-pas

‘Profesional’ PAS kini semua dalam PAN, ‘parti Islam’ baru DAP

25. Tetapi DAP sentiasa mengetepikan prinsip untuk kepentingan politik. Apabila Mahathir mahu menggulingkan Tun Abdullah Ahmad Badawi pada tahun 2006, DAP bekerjasama dengan Mahathir untuk menjatuhkan kerajaan Barisan Nasional di Pulau Pinang, negeri asal Pak Lah. Itu adalah sebab mengapa Lim Guan Eng bertanding di Pulau Pinang dan bukannya Melaka. Mereka tahu bahawa Pulau Pinang akan jatuh. Malah orang-orang seperti Jeff Ooi berpindah dari Selangor ke Pulau Pinang bersama-sama dengan ramai lagi pengikut setia Guan Eng yang lain.

26. Dan Mahathir bukan baik sangat. Selepas apa yang beliau kata dan lakukan kepada pembangkang, beliau kini menjadi bapa mereka. Walaupun pembangkang termasuk Bershit dibiayai oleh Soros, Mahathir tidak mempunyai masalah mengenainya. Mahathir dan pembangkang memerlukan antara satu sama lain. Mereka adalah seperti pinang dibelah dua. Kedua-duanya bersedia untuk membuka seluar mereka dan diperlakukan apa sahaja asalkan ianya adalah untuk kepentingan politik.

BACA: Dokumen Syarikat Yang Mendedahkan George Soros Secara tidak langsung Mempunyai 29% dalam Online News Portal Tempatan

27. Orang Cina dalam pembangkang menyerang Najib kerana lawatan ke China. Mengapa pembangkang begitu risau tentang lawatan Najib ke China? Well, mereka kecewa dengan lawatan China Najib kerana telah menyebabkan kemarahan George Soros. Dan apa yang Soros tidak suka pembangkang dan orang Cina dalam pembangkang juga tidak suka. Dan Evangelist Kristian DAP kini menjadi agenda anti-China Soros.

28. Saya rasa seperti Superman DAP pernah berkata: menggunakan orang Melayu untuk memperjuangkan Melayu. Soros juga menggunakan Cina (di Malaysia) untuk memperjuangkan Cina (di China). Dan Cina DAP di Malaysia amat kecewa bahawa Najib sedang membina huungan baik dengan China dan menuduh Najib menjual Malaysia kepada orang Cina. Adakah itu bukan apa yang Lim Guan Eng juga lakukan di Pulau Pinang, menjual Pulau Pinang kepada orang Cina?


20161118-bersih-church

Dear friends and intercessors,

In view of the death threats to organisers and the recent indication given by certain parties to inflict violence and create havoc on the planned Bersih rally on Nov 19, we urge all Christians to pray and stand in the gap.

Do mobilise you and your prayer partners to pray for the rally in 5 locations across dataran merdeka on 19 November.
Scripture to claim and meditate:

Psalm 37

Pray for

1. Peace. (v12-13) Pray that God’s purpose for malaysia will prevail. Pray that God will display His control over even the clouds. Pray that stirers and troublemakers will be apprehended.


2. Protection. (v5, 6, 7, 33) Pray for God’s protection over everyone throughout the rally, for all participants to excercise wisdom at all times.

3. Prevailing justice. (v28-29) Pray for the armed forces, for wisdom, justice and integrity at all times. Pray that righteousness will prevail in Malaysia one way or another. Pray that wickedness will cease and that the righteous will inherit the land.

Practical ideas:

1. Gather a few people and do a walk/drive around the area to visualise and intercede.

2. Pray in groups throughout the rally and running up to it.

3. Take time to pray each day for at least 15 mins for this issue. Pray for God to reveal His heart to you and take time to listen.

4. Pray over the news. Stand by live and pray as each hour passes during the rally.

Feel free to circulate.

A call to pray by 24-7 Prayer Malaysia

Tulisan asal Raja Petra Kamarudin

http://www.malaysia-today.net/when-bersih-turned-bershit/

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.