31.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, January 16, 2021

APPLE APP STORE, ITUNES STORE, DAN APPLE MUZIK AKAN GUNA RM TIDAK LAGI USD

Disebalik propaganda Protun cap bunga dan Pakatun mengenai Ringgit yang kononnya sudah ‘TIADA NILAI’ dan ‘TIDAK LAKU’,Apple menggunakan Ringit bagi harga pembelian perkhidmatan Apple diatas talian.


Rahmat pada kadar pertukaran mata wang kerana Apple akhirnya mengambil keputusan untuk menukar semua harga dalam perkhidmatannya dari US Dollar kepada Ringgit Malaysia.

Pada minggu lalu, Apple menghantar notis kepada semua pelanggan di Malaysia melalui e-mel untuk memberitahu mereka mengenai perubahan ini. Syarikat yang berpangkalan di Cupertino ini juga telah menyebut bahawa perubahan ini akan dilakukan secara automatik dan pengguna tidak perlu melakukan apa-apa.

Apple hasn’t mentioned an exact date on when the change will take place, but for now, our App Store is still showing prices in USD. For those who often purchase apps or in-game/app content. you might want to wait for the currency change to take place.

Perubahan mata wang akan berlaku di App Store, iTunes Store, dan Apple Music Malaysia. Bagi pelanggan yang mempunyai pra-pesanan atau melanggan mana-mana perkhidmatan langganan, pembayaran akan dikenakan didalam RM.

Apple tidak menyebut tentang tarikh yang tepat bila perubahan akan dilaksanakan, tetapi buat masa ini, App Store masih menunjukkan harga dalam USD. Bagi mereka yang sering membeli aplikasi atau kandungan/aplikasi dalam permainan, anda mungkin perlu menunggu kepada perubahan mata wang dilaksanakan.

20161205-perubahan-penggunaan-mata-wang-di-app-store-itunes-store-dan-apple-music

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.