25.8 C
Kuala Lumpur
Sunday, January 24, 2021

Arab Saudi umum tentera 34 negara Islam perangi keganasan

34 negara Islam perangi keganasan

DUBAI: Arab Saudi hari ini mengumumkan pembentukan pasukan tentera 34 negara Islam untuk memerangi keganasan, menurut kenyataan bersama yang disiarkan agensi berita SPA.

“Negara yang disebut di sini memutuskan pembentukan pakatan tentera diketuai Arab Saudi untuk memerangi keganasan, dengan pusat operasi bersama berpangkalan di Riyadh bagi menyelaras dan membantu operasi tentera,” menurut kenyataan itu.

Senarai panjang negara Arab seperti Mesir, Qatar, Emiriah Arab Bersatu (UAE), bersama-sama negara Islam lain termasuk Turki, Malaysia, Pakistan dan negara di Teluk Arab serta Afrika dinyatakan.

Pengumuman itu menyatakan ‘tugas melindungi negara Islam daripada kejahatan semua kumpulan dan pertubuhan pengganas tidak kira mazhab dan nama yang menyebabkan kematian dan kemusnahan di muka bumi dan bertujuan menakutkan orang tidak bersalah,’

Iran, yang bermazhab Syiah, musuh utama Arab Saudi yang berfahaman Sunnah, tidak disebut sebagai peserta, ketika konflik proksi antara dua kuasa serantau itu merebak dari Syria ke Yaman.

Berita Berkaitan

Komen

  1. Musuh Islam sebenarnya adalah Yahudi Israel dan Amerika yang saja buat kekacauan di benua Arab dengan mencipta ISIS, alkaeda serta mengangkat kaum yang anti Islam seperti Syiah, Kurdish untuk di adu-dombakan supaya rantau minyak tak aman. Keuntungannya, tiada ancaman terhadap Israel, minyak dapat dimonopolikan oleh mereka … dapat menghancurkan seteru kuat mereka Russia dengan membekal minyak murah kepadanegara-negara selama ini membeli minyak dari Russia.Russia bukan sangat nak sokong Syria… dia hanya nak bantai ISIS boneka Israel Amerika je…

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.