ARUL KANDA DI TANYA KENA IPPs DI BELI DENGAN HARGA TINGGI – video

 

#Jawapan

1. 1MDB membida bukan sahaja membida janakuasa lama, tetapi beberapa janakuasa baru.

2. Janakuasa lama adalah milik syarikat swasta yg mana mereka memperolehi dengan harga yg juga tinggi dari kerajaan pentadbiran sebelum ini (pentadbiran ?Madey). Tak kan nak jual lebih murah?

3. Pembelian janakuasa oleh adalah pembelian “goodwill”. Maknanya itu pembelian yg sangat berbaloi.


‪#‎Menarik‬

1. Janakuasa lama IPPs yg di beli adalah 5500 MW (total). Yang tamat perjanjian PPA hanyalah satu shj janakuasa yg menghasilkan 400 MW. Yang menjadi mahal kerana pembelian janakuasa2 yang baru yg mana bakal menghasilkan lebih kurang 8000 MW kelak. Jika pandai matematik, boleh fikir dgn baik.

2. Pembidaan tarif bagi janakuasa baru oleh 1MDB lebih murah dari harga bidaan yg ditetapkan. Menurut Arul, ianya menguntungkan pengguna hampir RM 3 billion. Dan ianyanya kekal selama 20 tahun. Sekiranya janakuasa2 ini di ambil alih oleh syarikat2 lain, mereka terpaksa mematuhi tarif yg telah dimertai. Dengan kata lain, jika tarif dinaikkan (menurut perjanjian bukan harga arang batu dalam pasaran) 1 sen nanti (contoh), rakyat barulah boleh berguling di dataran merdeka selepas 20 tahun kelak.

Bukankah ianya menguntungkan rakyat?


‪#‎Kesimpulan‬

Edra Energy adalah aset negara yg sangat berharga. Aku kesal. Akibat perbuatan khianat oleh Madey, Moiden dan beberapa ekor pengkhianat negara, 1MDB selaku syarikat agensi kerajaan terpaksa menjual aset2 yg bernilai akibat kebodohan mereka2 ini.

Apapun, video mantap oleh Arul Kanda di bawah ini, secara keseluruhannya memberitahu kita bahawa 1MDB telah berjaya membersihkan tahi2 yg Madey lakukan sewaktu pentadbiran beliau.

Tahniah 1MDB.

https://www.facebook.com/aznil.hisham.1/videos/542717275895331/

Comments (No)

Leave a Reply