27.9 C
Kuala Lumpur
Thursday, October 22, 2020

Asri dakwa ahli kariah ugut sihir imam baru Perlis guna bomoh Siam

Biar betul mufti Perlis ni?
……………

Mufti Perlis mendedahkan ada sekumpulan individu membuat ugutan sebab tidak berpuas hati pelantikan imam baru di 25 masjid di negeri itu mulai awal tahun ini.

Datuk Mohd Asri Zainul Abidin berkata mereka mengancam dengan mendakwa penduduk tempatan di kariah terbabit boleh menyihir imam yang baru dilantik.

“Kalau tidak tukar tok imam yang kami mahu, kami di situ, orang di situ boleh buat sihir Siam. Tok imam yang dilantik ini akan muntah darah dan kembung perut.

“Saya kata astaghfir ullahal azim… kalau betul berjuang untuk agama takkan hendak main dengan sihir. Sihir benda syirik yang diharamkan oleh Allah,” katanya dalam kuliahnya.

“Ini sihir dilarang, takkan dengan masalah bismillah, qunut pun. Imam yang dilantik pun baca…. Tidak puas hati hendak main bomoh Siam.

“Kadang-kadang saya terfikir juga, apa sebenarnya manusia cari di dalam hidup dia. Saya sebut ini supaya mereka dengar,” katanya, menceritakan pertemuan dengan kumpulan itu di pejabatnya..

Tokoh agama itu memaklumkan ugutan demikian dalam satu ceramah agama yang dirakam dalam video yang dimuatkan di Facebook pada 17 Januari lalu.

Kontrak imam-imam lama tidak disambung oleh Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Perlis (JAIPs) dengan alasan tidak berdisiplin dan juga usianya sudah melebihi 60 tahun.


Berita Berkaitan

Jumpa mayat reput di belakang kuil

Taiping: Mayat reput ditemui penduduk di kawasan semak belakang kuil di Taman Zenith, di...

Polis tahan 31 individu berhibur dalam parti tertutup

ISKANDAR PUTERI: Polis menahan 31 individu dipercayai mengadakan parti tertutup di dua kediaman dalam...

‘Raja’ Macau Scam Goh Leong Yeong lolos panjat pagar SPRM diburu polis

Bukit Aman sedang memburu dalang utama atau ‘Raja’ Macau Scam yang melarikan diri dengan...

ADUN Warisan Kunak positif COVID-19

KUNAK: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kunak, Norazlinah Arif hari ini memaklumkan beliau disahkan...

Komen

..

Dah memang cara Mahathir dari dulu, Najib beritahu Ram Karpal

Ahli Parlimen DAP Ramkarpal kata dia kesal pernah kerjasama dengan Tun Mahathir. Ramkarpal juga dakwa Tun Mahathir telah musnahkan sistem kehakiman untuk penjarakan ramai orang...
993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,358PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan