25.9 C
Kuala Lumpur
Thursday, January 28, 2021

ASUS ZenFone 4: Telefon Pintar Berharga RM299 Di Kuasakan Oleh Pemproses Intel

ASUS-ZenFone-4-1

Ciri-ciri skrin bersaiz 4-inci 800 × 480, ASUS ZenFone 4 adalah peranti yang paling kecil dalam siri ASUS ZenFone . Harga bagi model ZenFone 4 juga  yang paling berpatutan kerana ia akan dijual pada harga hanya RM 299 apabila ianya memasuki pasaran Malaysia lewat bulan ini.

Jadi, apakah ZenFone 4 berbaloi untuk anda membelanjakan RM 300? Mari kita ihat secara ringkas kemampuan telefon pintar ini.

Mula-mula kita melihat kepada skrin. Selain daripada paparan backlit LED 4-inci WVGA, ASUS juga dilengkapi lapisan Corning Gorilla Kaca 3 lapis bersama-sama dengan lapisan anti cap jari, ciri-ciri yang anda biasanya terdapat pada telefon pintar yang lebih mahal. Walau bagaimanapun, ZenFone 4 tidak menyediakan ciri ‘ultra- sensitif’ seperti yang terdapat pada ZenFone 5 dan ZenFone 6 yang membolehkan skrin sesentuh dikendalikan ketika memakai sarung tangan.

ASUS-ZenFone-4-2

Beralih kepada reka bentuk fizikal, Asus ZenFone 4 mempunyai penutup boleh tanggal belakang yang dibuat dari polikarbonat dan ia boleh didapati dalam beberapa warna bertenaga termasuk merah ceri, kuning matahari, dan biru langit bersama-sama dengan putih mutiara dan Hitam walaupun warna sebenar yang ada berbeza-beza dari pasaran ke pasaran. Dengan ketebalan 9.9mm, peranti ini dikatakan berat sekitar 115 gram.

Sementara itu, ASUS juga telah memperkenalkan reka bentuk logam digilap bermula dari siri komputer riba ZenBook kemudian untuk siri ZenFone.

ASUS-ZenFone-4-3

Sepeti keluaran ZenFone yang lain, peranti ini dilengkapi dengan ZenUI Asus menggunakan platform Android 4.3 sebagai sistem operasi. Syarikat Taiwan ini juga telah memilih untuk melengkapkan peranti dengan pemproses 1.2GHz Intel Atom Z2520 dwi-teras quad- thread (sejak ia dibina dengan Intel Hyper -Threading teknologi ) bersama-sama dengan 1GB RAM.

Untuk pasaran Malaysia,  ZenFone 4 didatang standard dengan 8GB storan dalaman dan menyokong kad microSD sehingga 64GB. Selain itu, ZenFone 4 menyokong dua kad Micro-SIM dan juga keupayaan kelajuan muat turun sehingga 42Mbps dengan  teknologi DC- HSPA+ yang mana ianya juga satu lagi ciri yang dikongsi bersama dengan ZenFone 5 dan ZenFone 6.

ASUS-ZenFone-4-4

Walaupun kamera belakang 5-megapiksel autofocus pada ZenFone 4 tidak dilengkapi dengan elemen lensa F2.0 5- elemen dan flash seperti dua keluaran Asus yang lebih berkeupayaan tinggi, kebanyakan kamera ASUS PixelMaster mod dari ZenFone 5 dan ZenFone 6 sebenarnya juga terdapat pada ZenFone 4, ini adalah kecuali Mod Cahaya Rendah dan ‘Time Rewind’.

Untuk peminat selfie, ZenFone 4 dikendalikan oleh kamera hadapan 0.3 – megapiksel. Akhir sekali, ZenFone 4 dikuasakan oleh bateri 1200mAh .ASUS-ZenFone-4-5

Kualiti pemasangan ZenFone 4 agak hebat. Selain ciri-ciri ASUS yang lengkap pada peranti ini  membuat sesetengah dari kitasedang menggunakan telefon pintar yang cuma berharga RM 299. Kini pengguna di Malaysia boleh menggunakan telefon dengan harga berpatutan dan mampu milik yang memenuhi ciri-ciri sebuah telefon pintar apabila ianya berada di pasaran Malaysia.

ASUS ZenFone 4 dijangka tiba di Malaysia pada akhir April.

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.