26.1 C
Kuala Lumpur
Tuesday, November 24, 2020

Australia yakin isyarat dikesan sepadan dengan pesawat Malaysia #MH370 yang hilang

MH370-ocean-shield-australia

SYDNEY: pegawai Australia berkata hari ini, isyarat dikesan oleh pengesan kotak hitam yang yang dipasang pada kapal Australia yang melakukan operasi mencari pesawat MH370 yang hilang di Lautan Hindi sepadan dengan perakam penerbangan pesawat.

“Jelas sekali, ini adalah penemuan paling diyakini,” kata Angus Houston, Ketua Penyelaras Pusat Penyelarasan Agensi Bersama (JACC), pada sidang akhbar di Perth di barat Australia.

Houston berkata, dua isyarat telah dikesan di luar pantai barat laut Australia.

Pengesanan pertama kali selama 2.5 jam sebelum denyut hilang. Setelah kembali pulih, kapal itu dapat menerima kembali isyarat selama kira-kira 13 minit, katanya.

“Pada penemuan ini dua bunyi Pinger yang berbeza telah didengar,” kata Houston. “Yang paling menyakinkan, ianya sepadan dengan transmisi dari kedua-dua perakam data penerbangan dan perakam suara kokpit. “

Sama ada isyarat itu dari pesawat MH370, yang hilang sejak 8 Mac yang membawa 239 orang, memerlukan masa beberapa hari untuk disahkan, kata Houston.


Kotak hitam yang dijangka berada di dasar laut, dilengkapi dengan pengesan beacon yang menghantar isyarat ping tetapi bateri akan kehabisan kuasa sekarang, sebulan selepas pesawat MH370 hilang.

Jika kawasan isyarat boleh dikenalpasti dengan lebih rapat, ‘unmanned underwater vehicle’, Bluefin 21, akan dihantar untuk mencari bangkai di dasar laut dan untuk mengesahkan isyarat, kata Houston, yang menyatakan bahawa kawasan carian berpotensi adalah pada kedalaman 4.5km (2.8 batu), menepati keupayaan Bluefin 21.

“Kami berada di pinggir keupayaan dan kami mungkin terhad kepada keupayaan jika pesawat berakhir di air yang lebih dalam ,” katanya.” Dalam air lautan yang sangat dalam , tiada apa yang berlaku dengan cepat. “

MH370-signal-ocean-shield

Katanya, Ocean Shield terus mencari dikawasan terseut untuk cuba mendapatkan semula isyarat, sementara pasukan carian yang lain juga akan dihantar menyiasat laporan oleh kapal Cina, Haixun 01 yang terletak dikawasan lain beberapa ratus kilometer jauhnya.

Berita Berkaitan

Anggota PGA maut ditembak di sempadan Malaysia-Thailand

PADANG BESAR: Seorang anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) yang bertugas di pos sempadan Malaysia-Thailand,...

Lelaki maut alat pemadam api meletup depan rumah

SUNGAI PETANI: Lelaki maut selepas pemadam api kereta yang diletakkan di hadapan rumahnya di...

Tiga lagi MPV mewah bernilai RM750,000 disita SPRM

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyita tiga lagi kenderaan mewah milik ejen...

Lelaki hina agama Islam, ulama ditahan polis

KUALA TERENGGANU: Tindakan seorang lelaki membuat kenyataan jelek dan menghina beberapa tokoh agama dan...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Moratorium, fakta mana lagi harus diketengahkan? – Najib Razak

Media melapor keuntungan bank-bank Malaysia bagi suku ketiga 2020 (Julai hingga Sept) dijangka akan naik antara 25% hingga 30% lebih tinggi berbanding suku ke-2...