'AZMIN TIDAK MEMAHAMI PERJANJIAN' PENGAMBILALIHAN SPLASH

Dalam temu bual eksklusif dengan ‘New Sunday Times’, bekas Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkongsi mengenai perjanjian yang dibuat di antara kerajaan negeri dan Syarikat Pengeluar Air Selangor atau Splash, untuk ‘deprivatise’ syarikat konsesi air itu.

New Straits Times

Soalan: Bolehkah Tan Sri menjelaskan keadaan mengenai tawaran untuk mengambil alih ekuiti Syarikat Pengeluar Air Sungai Selangor (Splash), dan bagaimana dakwaan-dakwaan ini timbul?

Jawab: Ketika masa saya, Kerajaan Negeri telah membuat empat tawaran kepada empat syarikat konsesi air – Splash, Abass (Syarikat Konsortium Abass Sdn Bhd), Puncak Niaga dan Syabas. Dua telah dibuat pada tahun 2009, satu pada tahun 2011 dan yang terakhir telah dibuat pada Februari 2013. Jumlah tawaran untuk empat syarikat konsesi itu pada tahun 2013 adalah RM9.65 bilion.

Splash telah menolak tiga yang pertama sebelum perjanjian telah dicapai pada Februari 2013. Ya, satu tawaran sebanyak RM2.975 bilion telah dibuat kepada Splash yang dikeluarkan pada 25 Jun 2009. Ini adalah tawaran kedua. Tetapi apa yang rakyat perlu tahu ialah bahawa tawaran itu mengambil kira ekuiti, liabiliti dan aset Splash, dan bukan hanya ekuiti saja.

Anda perlu faham bahawa asas pada tahun 2009 adalah berbeza dengan yang pada tahun 2013. Dan, pada masa itu, hanya Splash dan Abass sahaja yang bersetuju dengan tawaran yang dikemukakan kepada mereka, manakala Puncak Niaga dan Syabas tidak bersetuju dengannya. Perjanjian itu tidak dapat diteruskan kerana Pengurusan Aset Air Bhd (PAAB) mempunyai prinsip “semua atau tiada langsung”. Jadi, dalam tawaran 20 Feb 2013, daripada RM9.56 bilion, RM1.584 bilion telah ditawarkan kepada Splash sebagai liabiliti dan hanya RM250.6 juta telah ditawarkan sebagai pengambilalihan ekuiti, dan bukannya RM2.975 bilion seperti yang (Menteri Besar Selangor ) Datuk Seri Azmin Ali dakwakan.

Ianya seolah-olah beliau menggunakan jumlah RM2.975 bilion itu untuk mewajarkan tawaran ekuitinya yang bernilai RM2.7 bilion. Beliau tidak sepatutnya berbuat sedemikian, kerana itu akan bermakna bahawa kerajaan negeri sebenarnya menawarkan Splash sejumlah RM4.2 bilion. Beliau tidak boleh sekadar menyerahkan surat yang menunjukkan angka itu dan mengatakan bahawa ianya adalah tawaran yang sebenar. Mungkin, inilah bagaimana pengalaman dalam perbankan korporat dan perdagangan akan membantu (beliau). Malangnya, beliau tidak menggunakannya.

Soalan: Tetapi, Azmin berkata bahawa beliau mempunyai bukti untuk membuktikan bahawa Tan Sri menawarkan RM2.975 bilion.

Jawapan: Ya, beliau mempunyai surat tawaran berjumlah RM2.975 bilion bertarikh Jun 2009 itu. Tetapi “bukti” itu tidak membuktikan bahawa jumlah itu hanya ditawarkan untuk ekuiti. Azmin tidak memahami sebab di sebaliknya. Beliau tidak membaca surat itu dengan teliti untuk memahami bahawa struktur tawaran yang dibuat oleh kerajaan negeri Selangor pada tahun 2009 berbeza dengan struktur pada tahun 2013. Beliau menggunakan angka itu tanpa menjelaskan maksud angka itu. Jika beliau telah memahami struktur itu, maka beliau akan tahu bahawa ia tidak sama.

Ini bukan satu permainan yang mudah seperti menjual nasi lemak.

Soalan: Jadi, di manakah salah Azmin? Adakah Tan Sri mengatakan bahawa beliau tidak meneliti dokumen-dokumen tersebut?

Jawapan: Beliau sepatutnya membaca Kertas Putih yang memperincikan penstrukturan semula industri perkhidmatan air di Selangor dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya. Jika beliau telah membacanya, beliau akan faham. Sebagai MB, beliau juga sepatutnya mendapat penasihat untuk berurusan dengan urus niaga besar seperti ini. Beliau tidak (meneliti semua dokumen) dan memahami perbezaan tawaran.

Soalan: Tetapi bukankah beliau sepatutnya tahu semua ini, Tan Sri?

Jawapan: Mungkin (pengalamannya) tidak banyak mengajarnya semasa beliau baru mula bekerja dahulu. Mungkin beliau hanya melakukan kerja-kerja perkeranian, bukannya mereka bentuk, menyusun strategi, atau apa-apa yang berkaitan dengan (hal ehwal) kewangan. Ini adalah satu perdebatan sangat berbentuk perkeranian.

Soalan: Mengapa Tan Sri bersuara sekarang ini?

Jawapan: Saya amat bimbang. Jika kerajaan negeri terus menawarkan RM2.7 bilion kepada Splash untuk pengambilalihan ekuiti, jumlah itu adalah 10 kali ganda lebih daripada apa yang ditawarkan kepada syarikat itu pada tahun 2013. Ia (kerajaan negeri) akan perlu kembali kepada Dewan Undangan Negeri untuk mengatakan bahawa terdapat tambahan RM2 bilion yang perlu dibayar. Jika negeri itu berkata ia akan membayarnya, jumlah itu akan diambil daripada rizab negeri ini dan anda akan perlu untuk bertanya kepada rakyat Selangor sama ada ia adalah adil untuk menggunakannya.

Selain itu, Azmin cuba untuk menuding jari kepada saya dengan mengatakan bahawa tawarannya sebanyak RM2.7 bilion adalah lebih rendah daripada apa yang saya kononnya tawarkan.

Soalan: Dengan Azmin membuat dakwaan-dakwaan ini ke atas Tan Sri, adakah Tan Sri melihat apa-apa unsur politik di sebaliknya?

Jawapan: Apa pun sebab di sebalik perbuatan beliau, saya tidak peduli. Selagi rakyat Selangor tidak perlu menanggungnya, beliau boleh menyalahkan politik, (Donald) Trump atau apa sahaja. Surat pada tahun 2009 dan RM2.9 bilion itu tidak boleh digunakan kerana seluruh tawaran itu telah ditolak. Itulah kesilapan beliau. Beliau tidak boleh sesuka hati menggunakan angka.

Soalan: Adakah Tan Sri bersedia untuk bertemu dengan Azmin secara peribadi untuk menjelaskannya?

Jawapan: Tidak, tidak secara peribadi. Tetapi di persidangan Dewan Undangan Negeri, ya. Saya tidak melihat keperluan untuk bertemu dengannya secara peribadi. Untuk apa? Untuk mengajarnya? Saya rasa ia sudah agak terlambat untuk itu. Beliau seorang menteri besar, beliau sepatutnya menerima nasihat yang baik.

Soalan: Adakah Tan Sri telah berkata apa-apa di Dewan Undangan Negeri untuk menangkis dakwaannya, dan adakah Tan Sri fikir Tan Sri akan mendapat peluang?

Jawapan: Saya mahu pergi ke Dewan Undangan Negeri untuk menjelaskannya, tetapi speaker enggan untuk memberikan saya peluang untuk menjelaskan. Dan jikalau pun saya bersuara, wakil rakyat lain yang turut hadir hanya akan menjerit “Tipu, tipu”. Bagi saya, lebih banyak yang mereka fahami mengenai apa yang sedang berlaku, lebih banyak yang akan mereka bimbangkan mengenainya. Oleh itu, saya berharap bahawa saya akan mendapat peluang tersebut.

Soalan: Tan Sri telah menghantar surat terbuka kepada Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang mengenai perkara ini, yang telah pun disebarkan secara umum. Mengapa Tan Sri menghantarnya?

Jawapan: Kerana orang yang membuat kenyataan itu di Dewan Undangan Negeri adalah seorang Exco Pas – Zaidy Abdul Talib. Jika Pas tidak tahu apa yang sedang berlaku, ia tidak adil kepada Pas, dan orang ramai mempercayai Pas kerana pegangan mereka kepada “amanah”, dan bahawa mereka “takut buat dosa”. Dan dengan wakil Pas membuat kenyataan itu, saya merasakan perlu untuk menjelaskannya melalui surat yang saya hantar pada pagi Rabu itu. Ia disebarkan kepada umum pada petangnya.

Soalan: Adakah terdapat sebarang maklum balas daripada Pas?

Jawapan: Ya, seorang pemimpin Pemuda Pas dari Selangor telah bertindak balas dengan mengeluarkan kenyataan, mempersoalkan peningkatan sebanyak lebih RM2.4 bilion dalam tawaran kepada Splash untuk pengambilalihan ekuiti, dan berharap agar kerajaan Selangor di bawah pimpinan Azmin dapat menyelesaikan perkara itu tanpa membebankan rakyat.

Soalan: Sudah lebih dua tahun sejak Tan Sri didesak secara umum untuk meletak jawatan sebagai MB, dan sejak itu, banyak perkara telah berlaku di Selangor. Bagaimana kehidupan Tan Sri sekarang ini?

Jawapan: Saya amat gembira. Semasa saya menjadi MB, saya bekerja dengan penuh tanggungjawab dan sangat serius sehinggakan kadang-kadang, tahap tekanan saya sangat tinggi. Tetapi sekarang, saya tidak mempunyai masalah seperti itu lagi. Saya masih mempunyai banyak kerja penasihat antarabangsa lain. Saya masih ahli Parlimen Bandar Tun Razak dan Ahli Dewan Undangan Negeri Selangor Port Klang.

Kehidupan saya sangat sibuk kerana kerap ke luar negara dan juga persidangan Dewan Undangan Negeri dan Dewan Rakyat. Begitu sibuk sehinggakan saya terpaksa menolak tugasan luar negara untuk mengajar di universiti-universiti antarabangsa.

Soalan: Bagaimana pula dengan kesihatan Tan Sri?

Jawab: Baik, Alhamdulillah. Ketika saya masih MB, saya telah didiagnosis dengan diabetes Type 2. Tetapi sekarang, saya tidak perlu langsung untuk mengambil pil diabetes dan insulin. Tahap tekanan saya mesti begitu tinggi ketika itu.

Soalan: Sebagai seorang ahli parlimen bebas, apa yang Tan Sri boleh ulaskan mengenai parti lama Tan Sri, PKR dan Pakatan Harapan?

Jawapan: Tidak ada keseragaman dalam objektif dan visi. Saya rasa peluang untuk menjadi satu kumpulan yang kukuh tidak mungkin berlaku. Saya juga rasa dengan kemasukan Parti Pribumi Bersatu Malaysia, ia akan mewujudkan lebih banyak kekeliruan. Anda harus ingat bahawa orang ramai, semasa membuat pilihan, mereka akan memilih parti yang mereka faham, bukan parti yang mengelirukan mereka.

PKR pula cuba untuk ‘mencium pipi semua orang’, dengan mengharapkan akan adanya perpaduan antara pakatan pembangkang. Malangnya, Pas telah menyatakan dengan jelas siapa yang mereka sanggup untuk bekerja dengan. Parti pembangkang terus bersepakat antara satu sama lain dan pada masa yang sama, menyalahkan antara satu sama lain … dan ia akan terus menjadi seperti itu.

Link asal artikel:
http://www.malaysia-today.net/azmin-did-not-appreciate-deal/

20161110-azmin-khalid-splash

3cc2a-20161110-surat-khalid-ibrahim-hadi-splash2b252812529-725627

4a6d2-20161110-surat-khalid-ibrahim-hadi-splash2b252822529-727014e9966-20161110-surat-khalid-ibrahim-hadi-splash2b252832529-727875fc88f-20161110-surat-khalid-ibrahim-hadi-splash2b252842529-7289209bce4-20161110-surat-khalid-ibrahim-hadi-splash2b252852529-729812acb11-20161110-surat-khalid-ibrahim-hadi-splash2b252862529-73070295b95-20161110-surat-khalid-ibrahim-hadi-splash2b252872529-731627

Berita berkaitan

Status anak punca Rihana, sultan Kelantan bercerai, kata peguam

Koh Tien Hua berkata tiada bukti kukuh menunjukkan baginda bapa biologi kepada anak yang lahir pada Mei lalu sebelum mereka bercerai

Jadual Perjalanan Dan Tambang KTM Komuter Sektor Utara – Padang Rengas – Bukit Mertajam – Padang Besar

KTMB Perkenal Laluan Padang Rengas – Bukit Mertajam PADANG RENGAS – Perkhidmatan komuter Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) hari ini memperkenalkan laluan baharu antara stesen...

PNB enggan ulas pelantikan cucu saudara Mahathir sebagai Pengerusi

Kalau Tun Dr Mahathir Mohamad cakap tidak tahu bermakna adalah sesuatu yang berkait dengan beliau dalam pelantikan ini. 😂😂😂😂

Tiga biji durian RM1,000, KPDNHEP kompaun peniaga

“Susulan aduan yang kami terima mengatakan kedai berkenaan menjual tiga biji buah durian jenis Duri Hitam, Ochee dan D200 pada harga hampir RM1,000

Remaja lembam dipaksa pijak Quran, keluarga mohon maaf

“Pemikiran dia lurus bendul. Macam budak-budak. Dia main dengan budak-budak, dia jarang bercampur dengan budak-budak besar [rakan sebaya],” kata bapa remaja itu.

Bertudung pakai seluar pendek

Foto yang didakwa dirakam di hentian bas Terminal Bersepadu Selatan (TBS) dekat sini dan lebih 10,000 kali lebih menjadi perdebatan warga maya sama ada positif atau negatif.

Peguam sahkan Sultan Kelantan bercerai talak tiga

“Dimaklumkan baginda bercerai talak tiga dengan Rihana pada 22 Jun 2019 menurut undang-udang Syariah.

Logo Tahun Melawat Malaysia ciplak?

Logo TMM pula dipercayai di ciplak atau mungkin tak dibayar royalti kepada pemilik hak IPTA asal 'Shutterstock'

Siapa bawa jet kerajaan ke Jepun sehingga YDPA terpaksa naik kapal terbang angkut?

Siapa yang guna jet kerajaan ke Jepun dan mungkin tidak balik lagi ke Malaysia sehinggakan SPB YDP Agong dan Raja Permaisuri Agong terpaksa menaiki kapalterbang angkut?

FTSE Russell bakal keluarkan Malaysia dari indeks Bon Dunia

Akhir sekali, kerajaan juga perlu berusaha meyakinkan pelabur untuk melabur dalam negara dengan memberikan gambaran positif kepada pelabur. Bukanlah sibuk mencari salah kerajaan lama, menjaja isu hutang RM1 trilion atau menyatakan kemungkinan berlakunya coup d’etat yang akan menakutkan para pelabur.
... ..

Terkini

Hukum Gantung Kerana Menghina Rasulullah

Jika kita imbas semula bagaimana penghinaan yang dilakukan oleh sebilangan rakyat Malaysia terhadap Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW tanpa rasa takut terhadap tindakan mereka...

Penyanyi hina nabi dihukum gantung sampai mati

Kano, Nigeria - Sebuah mahkamah Islam di utara Nigeria semalam menjatuhkan hukuman mati ke atas seorang penyanyi lelaki kerana mempersendakan Nabi Muhammad SAW, kata...

Germany says Russian Covid-19 vaccine has not been sufficiently tested

BERLIN German Health Minister Jens Spahn on Wednesday said Russia's Covid-19 vaccine had not been sufficiently tested, adding the aim was to have a...

Hate Speech (and a bit of a Rant)

Nampaknya Fesbuk mendapati post saya mengenai cara orang Cina boleh menunjukkan bagaimana mereka terlalu angkuh dan sombong sebagai 'hate speech'. Dan mesej ini dari seorang...

Video: Kebanyakan Polis Tidak Berakhlak – Asri Janggut

Pengasas rangkaian Hot Burger, Mohd Asri Hamid mengkritik sebahagian anggota polis yang disifatkannya sebagai tidak menjaga akhlak dengan baik. Dalam satu video yang tersebar di...

Siasat Tun M, LGE dan Tommy

Parti Islam Se-Malaysia (PAS) menggesa siasatan terhadap salah guna kuasa rentetan daripada pendedahan YB Dato’ Takiyuddin Hassan, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal...

Rasuah punca premis haram dilindungi di Sg Buloh – SPRM

PUTRAJAYA - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah menahan tiga pegawai penguatkuasa Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), Cawangan Sungai Buloh kerana dipercayai mengutip dan...

Lelaki didakwa bunuh pensyarah UIAM

SEORANG lelaki didakwa di Mahkamah Majistret Sepang, hari ini, atas tuduhan membunuh seorang pensyarah sebuah universiti awam, yang juga isterinya, di satu lokasi berdekatan...

Perbelanjaan naik taraf Stadium Shah Alam libatkan kos RM250 juta – MB Selangor

Kerajaan negeri Selangor masih meneliti kerosakan yang berlaku di Stadium Shah Alam sebelum mengeluarkan perbelanjaan yang sepatutnya untuk proses menaik taraf venue berkenaan. Menteri Besar...

Dr Mahathir, Tommy Thomas dan Guan Eng tipu rakyat

KUALA LUMPUR : Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Aziz hari ini mendedahkan bekas Peguam Negara Tan Sri Tommy Thomas pernah berhasrat untuk menyelesaikan...

Popular

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak perlu buat pinjaman luar negara kerana kedudukan kewangan negara masih kukuh. Menjadi persoalan kenapa kerajaan terlucut...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan yang mendalam berhubung insentif dan proses pelaburannya yang akan menjadikan negara ini menonjol daripada yang...

[Video] Covid-19: Hutang Negara jauh lebih tinggi semasa PH tetapi tiada pakej perihatin rakyat

Jan-Apr 2019 (tak ada krisis Covid): - Pinjaman baru: RM54.8b (termasuk bon samurai RM7.8b) - Bayaran balik hutang: RM17.7b - Hutang negara tambah RM37.1b. Jan-Apr 2020 (krisis Covid) -...

Bimbang rusuhan di AS, harga minyak jatuh

NEW YORK – Harga minyak jatuh disebabkan rusuhan di bandar-bandar besar Amerika Syarikat (AS) ketika dagangan meningkat kerana pasaran optimistik Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Minyak...

Dr Mahathir letak jawatan?

Antara yang disebut dalam printscreen itu adalah “Tun nak resign sebagai Perdana Menteri esok hari” ia dipercayai berkait dengan perubahan senarai Exco Johor seperti yang disebut dalam ayat sama dalam WhatsApp berkenaan.

Projek JUAL NEGARA oleh Rejim PH dah settle – jom kita bersorak dengan gembira

Dalam rundingan. Ramai yang minat. Sabar. Tapi mesti kasi settle. Syarikat lapangan terbang Malaysia Airports Berhad ada jual tak?

Gading gajah di rumah Tun M jadi perhatian

Tun Dr Mahathir pada Ahad lalu memuat naik foto sedang menonton siaran langsung persidangan Parlimen Digital di Facebook melalui komputer riba. Namun menjadi tanda tanya...

Mukhriz jual 72,600 saham dalam Opcom

Berikutan penjualan itu, Mukhriz, pemegang saham utama dalam syarikat itu, kini hanya memegang 34.89 juta saham atau 21.64 peratus kepentingan, kata Opcom dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini.

Mahathir cadang cukai bagi perniagaan online

“Perniagaan dalam talian yang berurusan secara terus telah menyebabkan perniagaan konvensional terjejas dan kutipan cukai perniagaan juga berkurangan.

Terowong Dasar Laut: Lim Guan Eng bakal didakwa?

Kertas siasatan projek pembinaan terowong dasar laut Pulau Pinang bernilai RM6.3 bilion kini berada di fasa akhir siasatan dan dijangka akan diserahkan kepada Pejabat...