23.9 C
Kuala Lumpur
Thursday, October 22, 2020

Bagaimana Guan Eng lebih tahu kos Lebuhraya Pan Borneo berbanding Baru Bian, soal Najib

Bekas perdana menteri Najib Razak mempersoal mengapa Menteri Kewangan Lim Guan Eng mengetahui kos keseluruhan projek Lebuhraya Pan Borneo Sarawak (LPBS) sedangkan menteri yang bertanggungjawab berkata masih terdapat beberapa perkara yang belum diperincikan lagi.

Najib berkata lebih mengelirukan apabila Menteri Kerja Raya Baru Bian akan mengumumkan kos sebenar projek tersebut hanya pada 20 Feb nanti.

“Sekarang kita konfius. Bagaimana pula menteri kewayangan begitu power sehingga tahu kos sebenar projek sedangkan menteri kerja raya kata dia belum tahu kos sebenar kerana banyak perkara belum diperincikan lagi?

“Saya rasa Baru Bian ini perlu dipecat serta-merta kerana dia kalah dengan akauntan gagal dalam pengiraan kos projek lebuhraya,” katanya menerusi Facebook.

Dalam penjelasan berhubung keraguan pembangkang mengenai kos projek tersebut, Lim berkata di bawah kerajaan persekutuan sekarang, kos keseluruhan projek LPBS dikurangkan sebanyak RM3.1 bilion daripada kos asal.

Beliau berkata dengan kaedah PDP sebanyak RM21.9 bilion yang merangkumi kos pembinaan RM16.5 bilion kepada kaedah konvensional sebanyak RM18.8 bilion merangkumi kos pembinaan RM16.1 bilion.

Najib turut membidas tindakan Lim dan kerajaan Pulau Pinang yang menganugerahkan Projek Induk Pengangkutan Pulau Pinang (PTMP) bernilai RM46 bilion yang menurutnya bernilai 3 kali ganda lebih besar dengan kos asal Lebuhraya Pan Borneo dengan menggunakan kaedah PDP.

“Guan Eng bukan kata kaedah PDP itu banyak kos tersembunyi dan adalah lebih baik untuk menggunakan kaedah konvensional?

“Projek PTMP ini juga banyak kos tersembunyi dan banyak offset-offset ke?”

Pada 7 Feb lalu, bekas menteri kerja raya Fadillah Yusof membidas Lim kerana mendakwa Putrajaya akan jimat RM3.1 bilion dengan membatalkan perjanjian dengan PDP Lebuh Raya Pan Borneo.

Fadillah menggambarkan kenyataan Lim bahawa kos projek boleh turun kepada RM18.8 bilion daripada RM21.8 bilion jika dilaksanakan kerajaan secara konvensional, adalah “mengelirukan dan bertujuan untuk menipu”.


Berita Berkaitan

Dah memang cara Mahathir dari dulu, Najib beritahu Ram Karpal

Ahli Parlimen DAP Ramkarpal kata dia kesal pernah kerjasama dengan Tun Mahathir. Ramkarpal juga dakwa...

Najib sindir MB Selangor rakam gambar hidu botol dan ‘up’ di FB

Ahli parlimen Pekan, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak melemparkan kritikan pedas terhadap...

Malaysia Mahathir punya – Najib Razak

Pagi ini, Tun Mahathir kritik UMNO sebab kita mahu timbangkan semula kerjasama kita dengan...

Keputusan UMNO meletakkan syarat sokong PN keputusan sebulat suara Biro Politik – Najib

Ada yang sokong dan ada yang kritik kenyataan UMNO semalam untuk pertimbangkan sokongan pada...

Komen

..

Dah memang cara Mahathir dari dulu, Najib beritahu Ram Karpal

Ahli Parlimen DAP Ramkarpal kata dia kesal pernah kerjasama dengan Tun Mahathir. Ramkarpal juga dakwa Tun Mahathir telah musnahkan sistem kehakiman untuk penjarakan ramai orang...
993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,359PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan