26.8 C
Kuala Lumpur
Monday, September 28, 2020

#Bajet 2017: Wan Azizah Dalam Bahas Bajet Pun Cakap Pasal Anwar

Selangor merupakan negeri di bawah pentadbiran pembangkang, namun Najib bersifat profesional dengan lebih mengutamakan rakyat daripada isu politik dalaman dengan membina Pusat Transformasi Bandar (UTC) di negeri tersebut.

Ada disebut oleh wakil pembangkang dari Selangor dalam perbahasan di parlimen?

Tu sebabnya bila dibentang tido dan main gadget. Lepas tu buat sarkis dan keluar dewan.

Ahli Parlimen pembangkang sepatutnya mendengar dengan teliti pembentangan Bajet 2017 oleh Perdana Menteri Jumaat lalu supaya dapat berbahas dengan hujah yang relevan.

Namun, tindakan awal mereka keluar Dewan Rakyat Jumaat lalu menyebabkan Ketua Pembangkang hari ini berhujah mendakwa bajet dibentang Datuk Seri Najib Tun Razak sesuatu yang negatif.

wan jijahLebih malang, sudah lama sebagai Ahli Parlimen Permatang Pauh dan dua kali jadi ketua pembangkang, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail hanya membaca teks yang disediakan seolah-olah tidak tahu apa sebenarnya yang ingin disampaikan.

Ketika membahaskan Bajet 2017, beliau seringkali hanya mengungkapkan bahawa bajet itu adalah gula-gula untuk rakyat dan ia menjadi habuan dalam tempoh yang singkat.

Beliau juga menuduh bajet itu bukan menunjukkan yang kerajaan berkhidmat untuk rakyat, tetapi bajet yang penuh helah untuk menipu rakyat.

Hujah itu sekaligus bercanggah dengan apa yang disampaikan Perdana Menteri Sebelum ini dimana Bajet 2017 yang dibentangkan itu sebenarnya bersifat holistik dan komprehensif terhadap kepentingan rakyat.

Contohnya, meskipun Selangor merupakan negeri di bawah pentadbiran pembangkang, namun Najib bersifat profesional dengan lebih mengutamakan rakyat daripada isu politik dalaman dengan membina Pusat Transformasi Bandar (UTC) di negeri tersebut.

Namun perkara itu tidak langsung dinyatakan oleh Wan Azizah sepanjang perbahasan beliau lebih 90 minit.

mo1Beliau dalam masa yang sama turut mengambil kesempatan dengan mempersoal berkali-kali mengapa kerajaan tidak menjawab soalan berkaitan 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) dan Jabatan Peguam Negara Amerika (DOJ) ketika membentangkan bajet tersebut.

Wan Azizah patut sedar yang kedua-dua isu tersebut tidak berkaitan dengan bajet namun beliau tetap cuba untuk mengelirukan Dewan.

Katanya, Perdana Menteri cuba mengelak persoalan asal dan tidak menjelaskan isu tersebut dalam pembentangan Bajet 2017.

Selain itu, beliau turut menyifatkan seolah-olah yang Najib adalah Perdana Menteri kejam kerana memaksa rakyat mengikat perut supaya berjimat cermat serta digalakkan membut perkhidmatan UBER bagi menambah pendapatan.

Isu suaminya, Datuk Seri Anwar Ibrahim turut tidak ketinggalan dalam intipati perbahasannya dengan mendakwa suaminya telah menjadi mangsa tahanan politik akibat kerakusan kerajaan.

Namun ketika Ahli Parlimen Bagan Serai, Noor Azmi Ghazali cuba mencelah, Wan Azizah tidak memberikan laluan kepadanya, bagaimanapun membenarkan kroninya, Ahli Parlimen PKR Kuala Langat, Abdullah Sani mencelah.

Ini jelas memperlihat yang Wan Azizah hanya berani berhujah menggunakan teks yang disediakan namun pengecut untuk menjawab soalan-soalan dari pihak kerajaan.

20161021-bajet-2017-sarkis-pakatan-pembangkang-703890

Berita Berkaitan

Pesan Pada PAS Jangan Khianati UMNO – Zahid Hamidi

Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi meminta PAS selaku rakan sekutu utama di...

“Deklarasi Anwar dan Kenyataan Zahid Jadi Peringatan Buat PPBM”

Deklarasi Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menubuhkan kerajaan baru merupakan satu peringatan kepada Kerajaan...

Komen

..

Drama pemilihan Ketua Menteri Sabah belum tamat, Zahid bertegas

KOTA KINABALU – Konflik pemilihan Ketua Menteri Besar Sabah masih belum terjawab meskipun pimpinan Gagasan Rakyat Sabah (GRS) telah mengadap Yang Dipertua Negeri Tun,...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,345PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan