26.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, January 16, 2021

#Bajet2016: Sekolah bangunan 
kayu akan dinaik taraf

PANDIKAR AMIN MULIA (kiri) berbual dengan Mahdzir Khalid (dua dari kiri) ketika mengiringi lawatan kerja Menteri Pendidikan itu ke SK Nanamun di Kota Belud, Sabah, semalam. Turut kelihatan Jame Alip.
PANDIKAR AMIN MULIA (kiri) berbual dengan Mahdzir Khalid (dua dari kiri) ketika mengiringi lawatan kerja Menteri Pendidikan itu ke SK Nanamun di Kota Belud, Sabah, semalam. Turut kelihatan Jame Alip.

Sekolah-sekolah yang masih terdapat bangunan kayu serta disahkan tidak lagi selamat untuk proses pembelajaran serta sebarang aktiviti akan dinaik taraf atau dibina bangunan baharu.

Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, buat permulaan sebanyak 20 buah sekolah akan diteliti bagi tujuan tersebut sebelum diperluaskan ke sekolah-sekolah lain.

“Mekanismenya, kita tidak perlu berbelanja besar. Contohnya, kalau sesebuah sekolah itu memerlukan gantian bangunan untuk menempatkan lapan buah bilik darjah, itulah peruntukannya.

“Kita akan selesaikan, mungkin 20 buah sekolah terlebih dahulu dan akan ditambah dari semasa ke semasa. Contoh terdekat ialah Sekolah Kebangsaan (SK) Penimbawan di Tuaran yang telah kita naik taraf,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas melawat SK Nanamun dekat sini yang berdepan pelbagai masalah seperti hakisan tanah dan bangunan kayu yang rosak akibat anai-anai.

Turut sama dalam lawatan itu ialah Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia serta Pengarah Jabatan Pendidikan negeri, Datuk Jame Alip.

SK Nanamun yang dibina pada 6 Jun 1960 disahkan tidak selamat oleh Jabatan Kerja Raya (JKR) dan disyorkan berpindah sementara ke Sekolah Agama Rakyat (SAR) Sri Mulia yang terletak berhampiran.

Pihak Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) juga mencadangkan agar nama sekolah itu ditukar kepada SK Tan Sri Pandikar Amin Mulia sebagai mengenang jasa pemimpin itu yang juga bekas murid sekolah terbabit.

Mahdzir memberitahu, buat permulaan, proses menaik taraf sekolah-sekolah terbabit tertumpu kepada sekolah berstatus kritikal.

Bagi kerja-kerja menaik taraf SK Nanamun jelasnya, sebanyak RM14 juta diperuntukkan bagi membina bangunan baharu sekolah berkenaan.

“Ada banyak sekolah yang sama seperti SK Nanamun. Kita ada data-data ini. SK Nanamun ini cukup daif. Kita sudah ada peruntukan dan mungkin mengambil masa tiga tahun sebelum SK Nanamun berpindah ke bangunan baharu,” tambahnya.

Dalam perkembangan lain, beliau yang ditanya tentang pembentangan Bajet 2016 berkata, Kementerian Pendidikan menerima peruntukan sebanyak RM41.3 bilion khusus bagi tujuan pembangunan, kurikulum, kokurikulum serta pendidikan teknikal dan latihan vokasional (TVET).

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.