29 C
Kuala Lumpur
Saturday, January 16, 2021

#Bajet2019: Nasib masyarakat India

Dalam kemeriahan meraikan Hari Deepavali, saya berasa sedikit terkilan kerana Pelan Tindakan Masyarakat India Malaysia yang saya lancarkan semasa memegang jawatan dahulu — termasuk pemberian dana perniagaan khas, penambahan tempat tambahan dalam institusi pendidikan dan perkhidmatan awam — kini tidak dapat saya realisasikan untuk masyarakat India di Malaysia.

Saya yakin jika diteruskan di bawah Kerajaan BN, segala apa yang kita rancangkan akan terlaksana dan masyarakat India di Malaysia tidak lagi ketinggalan malah bertambah makmur dan sejahtera.

Walau bagaimana sekalipun, masyarakat India sentiasa dekat di hati saya. Doa saya agar anda semua terus maju mengorak langkah dalam arus pembangunan negara.

Selamat menyambut Hari Deepavali daripada saya sekeluarga kepada semua rakyat Malaysia yang beragama Hindu.

Semoga perayaan ini membawa sinar cahaya kegembiraan dan kebahagiaan kepada semua. Deepavali Vaalthukkal.

Facebook Najib Razak

Rujukan:
https://pakdin.my/tag/india

Berita Berkaitan

Komen

 1. KAU AGAK2 LAH SIAPA SEBENARNYA MALAY STUPID FOLLOWER PAK RAHIM TITIWANGSA ANTARA PAKAR PERCATURAN BN TUMBANG DI WILAYAH PERSEKUTUAN SELAIN RINA HARUN DILACURKAN,SALLEH AMPANG DITOLOLKAN DAN ZAHID MAT ARIP PENYAMUN PROJ2 KKLW MENTERI LUAR BANDAR…TUNGGU KATA MISKON TUN ANWAR AKAN DEDAHKAN SATU PERSATU KEKAYAAN SERTA BUKTI NILAI WANG SAMUNAN YG LAGI HEBAT DARI 1MDB YG SENGAJA KAMI CIPTA AGAR ATM RISIK NEGARA DAPAT KAMI PKR TUNDUKKAN OLEH MAT SABU AMANAH KATA ABY ATAU ABU BAKAR ABG IPAR MISKON LEMBAH PANTAI..JANGAN JADI MANTAN PM NAJIB YG TOLOL DAN AMAT KECIANKAN ATUK93 LAST2 SENDIRI ATUK93 BANGSATKAN SEDAHSYAT2NYA BILA ATUK93 DISAHKAN PERDANA MENTERI KE 7 SELEPAS MENANG PRU14 9 MEI LALU…SATU MALAYA TAK SABAR TENGOK ATUK93 DAN ANAK2 SERTA KRONI DIPECAH SYILING RUMAH DAN DIPENJARAKAN TIDAK KURANG DARI 2197 TUDUHAN..AMLA,MENYAMUN DAN SEBAGAINYA YG LAYAK DARI PERINCIAN MILIK HARTA LUAR BIASA KATA AZMAN BAKI PADA PENGERUSI SPRM ORG YG DIPILIH KHUSUS OLEH ATUK93 MENERAJUI SPRM..KENAPA KITA TAK SIASAT KEPERINCIAN YG TUN ANWAR DAN MISKON LEMBAH PANTAI VIRALKAN INI..
  .TEPUK3 HEHEHE

  *TUN DR MAHATHIR DAN KEKAYAAN YANG DISEMBUNYIKAN?*

  Kita sedar Regim PH sedang bermain Opera Cina apabila hanya mendedahkan pendapatan bulanan menteri dan aset atau harta milek mereka dan keluarga. Di antara harta milik Mahathir ialah rumah-rumah mewah yang terdapat di berbagai tempat. Sebagai contoh:

  i) Sesiapa yang berada di Tol Plaza Sungai Besi pasti dapat melihat sebuah bunglo besar yang terletak di atas banjaran bukit di The Mines. Ini adalah satu dari rumah beliau yang tercanggih.

  ii) Tun juga memiliki sebuah rumah di Subang yang dibina oleh Rin Kei Meng.

  iii) Selain ini, terdapat juga sebuah lagi rumah beliau di Langkawi yang dibina oleh Ting Phek Khing,

  iv) Sebuah lagi di Country Height (kini diduduki Mirzan)

  v) Dan yang terbaru ialah di Bukit Tinggi. Rumah di Bukti Tinggi ini dibangunkan oleh Vincent Tan dengan harga RM21 juta.

  Selain itu, Mahathir juga memiliki rumah-rumah terindah lain di luar negara termasuklah di tempat-tempat berikut:

  vi) Sebuah mahligai di London yang dibeli menggunakan nama Daim,

  vii) Sebuah lagi mahligai di Vancouver yang dibeli menggunakan nama Mirzan,

  viii) Sebuah mahligai lagi di Florida di atas namanya sendiri.

  ix) Mahathir juga memiliki sebuah ladang (ranch) kuda terbaik di Argentina.

  ▶ Satu peristiwa yang mendedahkan kekayaan Mahathir ialah apabila Datuk Seri Anwar Ibrahim mengetahui mengenai tindakan Daim memindahkan RM1 bilion ke akaun Tun di sebuah bank Switzerland sebelum Malaysia mengenakan kawalan ke atas ringgit dahulu. Anwar telah melaporkan mengenai hal tersebut kepada Mahathir. Tetapi Mahahtir hanya mendiamkan hal ini sehigga sekarang. Hanya selepas itu baru Anwar ketahui bahawa rupanya akaun itu adalah akaun bersama Mahathir dan Daim. Patutlah Mahathir dan Daim diam mengenai pemindahan wang tersebut.

  ⬛ Persoalan yang rakyat berhak ketahui hari ini ialah dari manakah Mahathir memperolehi kekayaan yang sebegini banyak?

  Gajinya sebagai Perdana Menteri tidak sampai pun RM30,000 sebulan. Sekiranya dia tidak membelanjakan satu sen pun dari wang itu dia hanya akan mengumpul RM360,000 setahun. Dalam masa sepuluh tahun ini menjadi RM3.6 juta. Dua puluh tahun cuma RM7.2 juta. Macamana Tun dikatakan boleh ada aset bernilai USD$44 Billion? Waaah! Hebat PM-7 kita.

  ▶ Ini bererti dalam 20 tahun dia menjadi Perdana Menteri gaji terkumpulnya tidak akan melebihi RM6.12 juta.

  Ini bererti kalau diharapkan pada gajinya sahaja, Mahathir tidak mungkin mampu untuk membayar kos pembinaan rumahnya di Bukti Tinggi.

  Apatah lagi untuk membeli rumah-rumah lain termasuk di London, Florida, Vancouver dan Argentina.

  ♦ Dari manakah datangnya wang yang sebegini banyak? Di sinilah kita dapat melihat kelicikan Mahathir. Dia menggunakan berbagai proksi untuk memegang kekayaannya itu. Orang yang dia paling percaya bukan kita tetapi Daim Zainuddin.

  Di antara proksinya yang paling penting ialah anak-anaknya sendiri dan Daim Zainuddin.

  Daim pula akan menggunakan proksi lain untuk memegang kepentingannya. Amalan Daim ialah tidak memegang lebih dari 10% saham mana-mana syarikat di atas namanya sendiri. Itu penting.

  Sebahagian besar kekayaannya dan Mahathir dipegang oleh proksi seperti Halim Saad, Allahyarham Tan Sri Yahya Ahmad, Kadir Jasin, Ting Phek Khing, Eric Chia, Vincent Tan, Kouk, anak-anak Taib Mahmud dan lain-lain lagi. Dengan ini mereka memastikan kekayaan sebenar mereka tesembunyi dari pengetahun rakyat jelata.

  Patutkah seorang Perdana Menteri yang mempunyai kemewahan sebegini banyak meminta rakyat berkorban dan menderma? Dan kita juga ingin tahu berkorban untuk apa dan siapa?

  Berkorban supaya wang Petronas dapat digunakan untuk menyelamatkan syarikat anaknya Mizan yang sedang tenat?

  Berkorban supaya tol dapat dinaikkan untuk menyelamatkan syarikat milik UMNO, yang kini menjadi milek proksi beliau iaitu Halim Saad dari Renong?

  Berkorban supaya sebanyak RM776 juta wang rakyat di Khazanah Holding dapat digunakan untuk membantu Rashid Husin dan RHB Bank yang bankrup?

  Berkorban supaya Mahathir dapat membina mahligai bernilai RM200 juta di Putra Jaya dan membeli jet-jet Global Express juga dengan harga RM200 juta?

  Sekiranya kita mendapatkan kembali semua wang Mahathir dan Daim di bank Switzerland dan menggunakannya untuk membiayai pembinaan lebuhraya mungkin rakyat tidak perlu membayar lagi tol untuk selama-lamanya.

  Sekiranya kerajaan tidak membina mahligai Mahathir di Putra Jaya wang RM200 juta itu mungkin mencukupi untuk memberi pendidikan percuma selama setahun untuk semua pelajar di sebuah universiti tempatan seperti Universiti Malaya atau UiTM. Tetapi tidak, kita membiarkan Mahathir terus menjadi penyamun!

  Wang sejumlah itu juga boleh membina 8,000 buah rumah kos rendah untuk rakyat miskin.

  Bayangkanlah berapa banyak sekolah, peralatan komputer dan subsidi untuk petani yang boleh diberikan dengan wang yang dibelanjakan untuk menyelamatkan Mirzan dan RHB?

  ▶ Kenapakah anak-anak Mahathir yang telah pun kaya perlu dibantu lagi? Adakah mereka ini membakar wang setiap hari?

  i) Mirzan memiliki saham bernilai RM726.5 juta di sebelas syarikat yang disenaraikan di KLSE.

  ii) Mokhzani pula memiliki saham bernilai RM624 juta.

  ◾ Sebaliknya, nasib penanam padi tidak terbela. Harga barangan semakin naik. Pengangguran semakin meningkat. Dan kita semua disuruh terus berkorban. Berkorban untuk apa dan siapa? Apakah pula pengorbanan Mahathir dan Daim serta suku-sakat beliau dan kroni mereka?

  Apakah terlalu besar pengorbanan sekiranya kekayaan Mirzan, Mokhzani, Daim, Rashid Husein dan lain-lain kroni Mahathir yang beratus juta dan billion ringit itu berkurangan menjadi beberapa puluh juta ringgit sahaja?

  Sekiranya keadaan ini berterusan, kita akan menjadi rakyat paling miskin di negara yang kaya.

  Petani kita tidak akan mampu menyuapkan makanan kepada keluarga mereka lagi.

  Siswa-siswi tidak akan dapat belajar dengan sempurna kerana kelengkapan yang serba kurang di universiti-universiti.

  Graduan kita tidak akan mendapat pekerjaan kerana hanya segelintir syarikat yang mendapat manfaat dari program pemulihan ekonomi.

  Para eksekutif kita pula akan menjadi pegawai yang memiliki nama jawatan yang besar tetapi tidak mampu membeli kereta dan rumah untuk keluarga sendiri.

  Dan kita disuruh berkorban dan terus berkorban pada ketika Mahathir dan Daim serta suku-sakat dan kroni mereka termasuk Dinasti Lim membongkah kekayaan negara untuk diri mereka sendiri.

  Adakah rakyat harus mahadiam melihat golongan mahakaya ini terus bermaharajalela maha menindas kita? Mereka semua adalah parasites dan mahaSHIT belaka. PDRM dan SPRM pls alert dan ambil tindakan. Mahathir adalah perompak dan perosak negara (meminjam kata-kata Mat Sabu).

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.