30 C
Kuala Lumpur
Tuesday, January 26, 2021

#Bajet2019: Pemakan Dedak dan Kualiti Intelek

Orang kuat Media Prima, Mustapha Kamil, menulis bahawa tiada perkara baharu dalam Bajet 2019 kerana duit telah habis bayar hutang.

Agaknya semacam sumpahan bila makan dedak sahaja terus ternampak tidak cerdik.

Bagaimana beliau boleh mendakwa duit telah habis sedangkan Bajet 2019 adalah bajet terbesar pernah dibentangkan iaitu RM314.5 bilion berbanding Bajet 2018 hanya RM280.15 bilion.

Malah dalam Bajet 2019 peruntukan pembayaran hutang juga berkurangan berbanding bajet 2018.

Jadi apa kejadah alasan duit habis bayar hutang?

Sebaliknya, Bajet 2019 memperuntukan RM259.85 bilion untuk pengurusan. Ini merupakan RM25.6 bilion lebih tinggi dari perbelanjaan mengurus dalam Bajet 2018 (RM234.25 bilion).

Dalam pilihan raya lalu mereka berkempen bahawa perbelanjaan pengurusan boleh dikurangkan dengan mengurangkan ketirisan dan rasuah.

Anehnya, apabila memerintah mereka menambah bajet pengurusan walaupun tiada kenaikan gaji, tiada bonus seperti bajet lalu dan bantuan kepada rakyat dikurangkan.

Jika ikut teori mereka bermakna mereka merancang untuk mewujudkan ketirisan dan rasuah yang lebih besar.

Nasib petani, nelayan, peneroka, penternak dan golongan bawahan di pandang sebelah mata sahaja dalam Bajet 2019. Namun pemakan dedak mencari jalan cuba mempertahankannya.

Selamat makan dedak. 😂

Sumber:
http://link.pakdin.net/dedak

Berita Berkaitan

Komen

 1. Menteri2 PHaprak ini semua adalah bangkai2 bernyawa tapi bukanlah mati dicabut nyawanya tetapi adalah bangkai yg mati akal fikiran … jadi apa yg mereka fikir lalu terus menyampaikannya adalah dari fikiran yg dah busuk lalu keluar dari mulut yg busuk dan juga ucapan yg busuk … kan?

 2. Kerajaan baru ni x habis2 cakap pasal hutang….jumlahnya pun diputar belit jadi 1 trilion sedangkan bank negara sendiri istihar 600 billion lebih je.Otak pembelit Tun memang licik untuk cover manifesto yg x tertunai yg logik yg retorik untuk menang pilihanraya.Parti yg x de integriti sanggup membohongi rakyat dan buat fitnah untuk memenangi pru14….Berapa banyak negara yg berhutang dlm dunia ni untuk mentadbir negara.Kita harus perhatikan hutang2 tu digunakan untuk ape…pembangunan yg bagaimana?….Kita lihat projek2 yg disusun oleh pihak kerajaan terdahulu untuk rakyat sperti projeknkeretapi laju pantai timur dan pan borneo yg menelan belanja berbillion tentulah memerlukan hutang agak tinggi tapi x lah membebankan dan boleh dibayar.Pakar2 bahagian kewangan tentu tahu menilai pendapatan dan perbelanjaan negara…dan sebelum peralihan kuasa kita x nampak pun kerajaan BN muflis.Cuma mulut2 jahat pembangkang masa tu saja yg membuat fitnah kerajaan akan bankrap….Kerajaan sekarang ni tiada integriti kerana membuat manifesto yg x bertanggungjawab….hipokrit sesama pemimpin parti

 3. Kepercayaan hanya berasaskan fakta bukan auta,
  Jangan menghalalkan cara mengikut nafsu sebab Allah mahaluas pengetahuan nya dan tiada sesiapa pun akan terlepas drp hukuman nya,
  MAKANYA hamba dg senang hati x nak terlibat dg permainan SYAITAN .
  WANGI WANGI SAHAJA TOLAK YANG HANCING.
  TAK NAK KENA KENCING

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.