29 C
Kuala Lumpur
Saturday, January 16, 2021

Bandar Malaysia: Bagi Kumpulan Wanda Tony Pua Kritik Kenapa Tak Bagi Pada GLC, Kalau Bagi GLC Akan Kata 'Bail-out'

Hari ini, DAP YB Tony Pua mengeluarkan satu lagi kenyataan yang mengatakan bahawa Malaysia tidak perlu “mengemis” pemaju dari China untuk membangunkan Bandar Malaysia kerana Malaysia juga mempunyai ramai pemaju bertaraf antarabangsa.

Tony menyebut bahawa konsortium yang sama SP Setia, Sime Darby dan KWSP yang membangunkan projek Battersea di UK sebaliknya perlu diberi peluang untuk melakukan kerja tersebut.

Walau bagaimanapun, SP Setia dan Sime Darby adalah Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC).

Jika Bandar Malaysia dijual kepada konsortium yang sama, macai Pakatan dan Tony Pua menjadi yang pertama akan mengkritik dan mendakwa bahawa ini adalah rancangan kerajaan untuk “bail-out” 1MDB.

Tidak akan ada akhirnya – sama seperti bagaimana Tabung Haji pada mulanya dikritik teruk oleh mereka apabila TH membeli sebidang tanah di TRX di bawah harga pasaran berbanding pembeli lain.

Dalam kes Wanda, ia membawa masuk nilai tambah baru yang orang lain tidak memilikinya. Wanda sudah dikenali sebagai pengendali taman tema utama dan merupakan pengendali terbesar jenama hiburan di China.


Wanda juga memiliki kumpulan Hiburan Legenda di Amerika Syarikat – pengeluar filem seperti Superman, Batman / Dark Knight, 300, Jurassic World, Kong Skull Island, Inception, Interstellar and Pacific Rim.

Pelaburan taman tema yang besar dan sukar untuk membuat keuntungan – menjadikan ia satu pelaburan yang berisiko tetapi peningkatan sektor pelancongan adalah besar untuk negara. Jadi, Kerajaan seolah-olah membiarkan Wanda mengambil risiko dalam masa yang sama kita mendapat manfaat daripada sumber penghasilan.

Selain itu, Wanda dijadualkan untuk menggunakan hanya 50% daripada tanah Bandar Malaysia, yang bermaksud masih ada ruang untuk pemaju tempatan untuk mengambil bahagian dalam pembangunan ini.

Pelaburan Wanda juga akan membantu meningkatkan daya tarikan bagi projek ini di bawah pemaju tempatan.

Tony Pua DAP mengkritik kerajaan pada Disember 2015 kerana menandatangani untuk menjual kepentingan dalam Bandar Malaysia.

Tony kemudian mengkritik kerajaan selama dua minggu kerana membatalkan penjualan dan membuat berbagai tuduhan.

Hari ini, Tony mengkritik kerajaan kerana masih belum lagi memuktamadkan penjualan dalam menjual kepentingan Bandar Malaysia kepada kumpulan Wanda.

Apabila jualan akhirnya diumumkan, seperti dijangka Tony untuk mengkritik kerajaan untuk menjual kepentingan dalam Bandar Malaysia lagi.

Tony sekali lagi mengkritik Malaysia yang berunding dengan Wanda China untuk mengambil kepentingan dalam Bandar Malaysia dan sebaliknya mahu Sime Darby, SP Setia dan konsortium KWSP.

Tetapi jika Sime Darby, SP Setia dan konsortium KWSP mengambil alih projek Bandar Malaysia, Tony pasti akan mengkritik Kerajaan sekali lagi dan mendakwa ia adalah rancangan Kerajaan untuk “bail-out” 1MDB.

“berdiri, salah. duduk, salah. cangkung, salah. apa lagi Tony Pua mahu?”

Pembangkang hanya tahu mengkritik dan sabotaj apa jua rancangan yang Kerajaan juga perlu laksanakan bagi menggerakkan Malaysia ke hadapan.

Apabila perkara yang dilakukan nampak baik untuk negara, mereka akan merasa sakit hati yang teramat sangat.


LSS.

—–

http://www.theedgemarkets.com/article/tony-pua-why-beg-chinese-developers-come-develop-bandar-malaysia

_Kuala Lumpur – the City of Entertainment?_

https://www.facebook.com/lim.siansee/posts/1978927202326064

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.