BANJIR: Kelantan 
bakal lumpuh #pakdin.my

Gua Musang, Kuala Krai terputus hubungan darat
banjir-hulu-kelantan

Negeri ini bakal lumpuh sepenuhnya. Itu gambaran yang kepada situasi banjir yang melanda negeri ini.

Keadaan tersebut ekoran daripada bahagian Kelantan Selatan iaitu daerah Gua Musang dan Kuala Krai yang ditenggelami air dan terputus hubungan darat.

Malah operasi untuk menghantar bantuan melalui udara ke Gua Musang pada hari ini tidak dapat dilakukan kerana cuaca buruk.

Bandar Lama di Gua Musang seperti sebuah pulau dan 13 orang nyaris maut apabila bot penyelamat terbalik ketika membawa mereka keluar dari kawasan sekitar Resort Kesedar Inn.
Advertisement

Pada masa sama, bahagian utara negeri ini terutama daerah Kota Bharu, Bachok dan Pasir Puteh pula diancam fenomena air pasang besar.

Hujan lebat yang turun di bahagian selatan sejak beberapa hari lalu menyebabkan sebahagian besar daerah Kuala Krai dan Gua Musang, termasuk kawasan yang tidak pernah terjejas sebelum ini mula dinaiki air.

Laluan Lebuh Raya Timur-Barat dari Jeli ke Gerik, Perak ditutup kepada semua kenderaan berikutan tanah runtuh di Kilometer 66 malam ini.

Berikutan itu, beberapa sungai utama di negeri ini iaitu Sungai Galas, Dabong; Sungai Lebir, Tualang; Sungai Golok, Rantau Panjang dan Sungai Kelantan terus meningkat melebihi paras bahaya.

Menurut Jabatan Meteorologi Malaysia, hujan lebat dijangka berterusan sehingga 28 Disember ini.

Sementara itu, Kota Bharu, Bachok dan Pasir Puteh yang berada di bahagian utara pula berdepan ancaman air pasang sehingga mencetuskan banjir kilat dan ombak luar biasa terutama di kawasan pesisir pantai.

Keadaan tersebut dikatakan dicetuskan oleh fenomena ‘New Moon’ iaitu kedudukan bulan yang agak berhampiran dengan bumi, sekali gus menyebabkan air pasang besar di kawasan Pantai Timur.
– See more at: http://www.utusan.com.my/berita/nahas-bencana/banjir-kelantan-8232-bakal-lumpuh-1.40326#sthash.qM9VRpHi.dpuf

Berkaitan