25.7 C
Kuala Lumpur
Monday, September 28, 2020

Banjir Lumpur Di Tongod, Sabah: Misi Mencari 7 Kanak-Kanak Hilang Diteruskan

KOTA KINABALU: Unit Pasukan Khas Operasi Taktikal dan Menyelamat (STORM) dikerah untuk mencari tujuh kanak-kanak yang hilang dalam kejadian banjir lumpur yang melanda kampung Crocker Range.

Pasukan daripada Jambatan Bomba dan Penyelamat itu mengambil masa kira-kira enam jam untuk tiba di lokasi kejadian yang merupakan kawasan ladang kelapa sawit di Tongod, tengah Sabah.

Tujuh mangsa yang merupakan tiga kanak-kanak berusia lapan tahun, dua kanak-kanak berusia 13 tahun dan dua kanak-kanak perempuan berusia dua tahun antara 11 penduduk yang tinggal di rumah kayu berhampiran tebing sungai yang dilanda banjir lumpur pada Sabtu.

Setakat Isnin, kesemua tujuh mangsa yang hilang itu masih gagal ditemukan.

Ibu bapa mangsa dan dua lagi saudara kandung mereka turut dihanyutkan banjir berkenaan tetapi berjaya menyelamatkan diri dan diselamatkan.

Pegawai perhubungan awam jabatan bomba itu, Khatizah Rahaban berkata, unit STORM dikerah ke lokasi bersama sepasukan unit berkemahiran tinggi serta unit penyelamat selepas menerima panggilan kecemasan kira-kira pukul 10.3 pagi Sabtu.

“Seorang mangsa yang terselamat yang mendapatkan rawatan di klinik Pinanggah memaklumkan bahawa rumah mereka dihanyutkan banjir dan ramai mangsa hilang,” katanya.

Berita Berkaitan

Jika Saya Menang, Anwar Mungkin Hilang Kerusi PD – Mohd Khairul

Kalau Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri sekali pun, tempohnya tidak lama kerana...

Istana Negara sahkan majlis menghadap Anwar ditangguh

Istana Negara mengesahkan majlis menghadap Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim...

Komen

..

Drama pemilihan Ketua Menteri Sabah belum tamat, Zahid bertegas

KOTA KINABALU – Konflik pemilihan Ketua Menteri Besar Sabah masih belum terjawab meskipun pimpinan Gagasan Rakyat Sabah (GRS) telah mengadap Yang Dipertua Negeri Tun,...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,346PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan